Torstaitupa täyttää 15 vuotta

Olivia sijaitsee Vuosaarentiellä.

Vuosaaren keskustan Cecilia-korttelin Torstaitupa-kerho täyttää 15 vuotta torstaina 18.2.2021. Kerho kokoontuu senioritalo Olivian (Vuosaarentie 6 b) kerhohuoneessa, ja siellä käy korttelin kolmen talon väkeä. HelsinkiMission alaista kerhoa vetävät Marjatta Valtonen ja Ritva Perttilä.

Koronatilanteen vuoksi Torstaituvan 15-vuotisjuhlia ei voida järjestää, mutta juhlan kunniaksi Valtonen ja Perttilä kirjoittivat pienen historiikin kerhosta. Seuraavassa otteita historiikista.

Kerhotoiminta virisi Cecilia-korttelissa kohta asukkaiden tultua ja toimintojen alettua. Kerhotoiminta alkoi HelsinkiMission Seniorisalongin toimesta kahden työntekijän voimin.  Silloin koulutettiin muun muassa vapaaehtoisia esimerkiksi kerhojen vetäjiksi ja heidän tuekseen.

Varsinainen kerhotoiminta alkoi, kun Marjatta Valtonen aloitti Perjantaipiiri-nimisen kerhon 17.2.2006. Seuraavalla viikolla Kirsti Mustonen aloitti Pelikerhon, joka kokoontui kevätkauden ajan. Seuraavana vuonna kokoontumispäivä muuttui torstaiksi ja kerhon nimeksi tuli Torstaitupa.

HelsinkiMission Seniorisalonki alkoi järjestää vapaaehtoisille kursseja Ceciliassa. Näillä kursseilla kävivät niin Marjatta Valtonen kuin myös Ritva Perttilä, joka aloitti toimia Torstaituvassa 2007.

Torstaitupa on yksi vapaaehtoisten vetämä Cecilia-korttelin asukkaille tarkoitettu ja Olivian kerhohuoneessa toimiva kerho. Se on kokoontunut viikoittain (syksystä kevääseen) yhteensä 402 kertaa, joissa bingon peluuta melkein joka neljäs kerta. Sen peluuta ovat vetäneet Kaija Parviainen, Rauni Kallioniemi ja Kaarina Malinen. Levyraatiin kokoonnuttiin vuosina 2007 ja 2008 Jarmo Henrikssonin vetämänä. Runoraati kehittyi runojen lukukerroista 2011, jolloin ei vielä runoja pisteytetty. Runoraati kokoontui 17 kertaa 2014–2018 Klaus Lähteenmäen toimiessa vetäjänä.

On ihasteltu äitien ja anoppien kädentaitojen tuotoksia, on väsätty ruusukkeita metroasemalle tehtyihin luomuksiin ja valmistettu helmistä koruja. Ollaan kuultu terveyskeskuksen lääkärin, yliopiston historioitsijan ja paikallisten kirjoittajien antia. Juuri ennen korona-aikaa kerhossa kävivät HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Collianter, hyvinvointijohtaja Hanna Kari ja koordinaattori Hanna Bussman.

Joukolla on käyty syömässä paikallisissa Kulttuurikeskus Sofiassa, Rantapuistossa, Puotilan Kartanolla, Vuosaaren kirkolla sekä Meripaviljongissa Hakaniemessä. Uusimpana kokoontumismuotona oli syksyn 2020 aikana järjestetyt kymmenen kävelyä, joilla oli 91 kävelijää. Torstaituvan kerhojen, pelikerhon, retkien ja kävelykertojen kokonaismäärä yltää 450 tilaisuuteen, 30 tilaisuutta vuotta kohden.

Kevättalven 2020 ohjelmat oli sovittu ja ilmoitettu. Koronan vuoksi piti peruuttaa niin esiintyjät kuin myös kokoontumiset. Viesteissä kerroimme myös tarjonnasta, joihin voimme osallistua netin välityksellä. Sovittujen ohjelmien peruutusviesteistä kehkeytyi uusi toimintamalli, viikkokirjeiden lähettämiset laajentuvalle vastaanottajajoukolle.

Olivian kuvakirja, kalenterit ja myyjäiset

Torstaitupa on teettänyt seinäkalentereita jo kymmenen kertaa. Kuvat ovat olleet lähinnä omasta pihasta ja kalenteria on kaupiteltu Olivian asukkaille.

As. Oy Helsingin Olivia 10 vuotta -kuvakirjan saimme valmiiksi talon 10-vuotisjuhlan alla 31.12.2014. Myyjäisissä on myyty kesän tuotteita. Myyjäis-, kalenteri- ja kirjatuottoja on käytetty erilaisiin kuluihin, kuten retkien, ruokailujen ja tarjoiluiden mahdollistamiseen.

Syyskuussa 15 vuotta sitten asetettu tavoite ottaa kerhohuone yhteiseen käyttöön kokoontumispaikaksi on toteutunut. Torstaituvan kerhotoiminta on järjestänyt korttelin väelle mielekästä toimintaa. Kerhon vetäjät ovat olleet korttelikokouksissa. He ovat osallistuneet HelsinkiMission koulutustilaisuuksiin ja pitävät yhteyttä HelsinkiMission koordinaattoreihin sekä korttelin asukkaisiin.