Lintujen ruokkiminen tuonut rottia Kallahteen

Hiekkajaalanrannassa sijaitseva entinen lintujen talviruokintapaikka, joka on nykyään myös rottien suosiossa.

Hiekkajaalanrannassa sijaitseva entinen lintujen talviruokintapaikka, joka on nykyään myös rottien suosiossa.

Kallahden Hiekkajaalanrannan asukkaat ovat huolissaan rottaongelmasta, joka alkoi syksyllä 2020 rannan tuntumassa. Eräänä päivänä maaliskuussa 2021 asukkaat laskivat, että ruokintapaikalla oli 3 täysikasvuista rottaa 30 poikasen kanssa.

– Aiemmin aivan rannan tuntumassa on ollut puuhun asennettu lintujen ruoka-automaatti, joka toimi hyvin, kunnes paikalle tuli ihmisiä, jotka ovat ruokkineet muun muassa variksia heittämällä maahan esimerkiksi jyviä. Eräs henkilö on laittanut ruokaa maan lisäksi puuhun, josta rotat kiipeävät ne hakemaan. Vaikka rotat ovat yöeläimiä, on niitä vilissyt paikalla myös päiväsaikaan, kertoo tilanteesta Hiekkajaalanrannassa asuva henkilö.

Helsingin kaupungin mukaan ”missä ruokintaa ei ole erikseen kielletty, siellä se on sallittu, mikäli ruokkimisesta ei ole haittaa… …Yksiselitteinen haitta syntyy liian runsaan ruokinnan tähteistä, jotka joutuvat yöaikaan rottien suihin. Lintulaudan pitämisestä pikkulinnuille ei ole yleensä suurta haittaa, mutta sitäkin koskevia kieltoja on noudatettava.”

– Tilanne on haastava, sillä olemme keskustelleet rannassa niin yksittäisten henkilöiden kuin jopa kokonaisen perheen kanssa siitä, että ruokaa maahan heittämällä lietsotaan alueen rottaongelmaa. Nämä ihmiset ovat vähätelleet asiaa, ja eräs heistä on tavattu jopa yöllä heittämässä ruokaa maahan. Minusta tuntuu, etteivät nämä ruokkijat asu tässä lähellä ja siksi rottatilanne ei kosketa heitä, Hiekkajaalanrannan asukas huokaa.

Rannan asukkaat ovat olleet kaupunkiin yhteydessä asian tiimoilta syksyllä 2020, koska ongelma-alue sijaitsee kaupungin mailla. Asukkaiden huolena on, että kohta ongelma leviää taloyhtiöiden pihoille kiinteistöjen rakenteisiin, ellei asiaan puututa tomerammin toimin.

Kaupungin kieltokyltti sijaitsee lähellä ongelmapaikkaa Hiekkajaalanrannassa.

Kaupungilla, yksityisellä maanomistajalla ja taloyhtiöillä on oikeus kieltää lintujen ruokinta määräämällään alueella. Hiekkalaiturintien päässä olevan venelaiturin vieressä on Helsingin kaupungin kyltti, joka kieltää lintujen ruokkimisen. Kun rottien ravinnonsaanti vähenee, rotatkin vähenevät.

Teksti: Antti Honkanen