Löytyykö Nordsjön kartanolle ostaja?

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli 3.11. kokouksessaan myyntiin tulevia kaupungin rakennuskohteita. Yksi myytävistä kohteista on Vuosaaressa sijaitseva Nordsjön kartano kivikellareineen osoitteessa Itäreimarinkuja 14.

Hinnan lisäksi kaupan syntymiseen vaikuttaa myös ostajan esittämä toimintasuunnitelma tilojen käytöstä. Suunnitelmasta antaa lausuntonsa myös kaupunginmuseo.

Helsingin kaupunki myy huutokaupalla monia kohteita eri puolilta kaupunkia. Yksi niistä on Nordsjön kartano, josta 25.8. kello 18 mennessä oli jätetty 39 000 euron tarjous. Huutokauppa päättyy 13.9. kello 12. Huutokauppaan voi tutustua täällä.

Maa-alue vuokrataan

Tarjousten perusteella myydään kartanon päärakennuksen lisäksi myös pihapiirissä oleva entinen jääkellari. Myytävää kerrosalaa Vuosaaren kartanossa on 456 m2. Maa-alue vuokrataan kartanon ostajalle 30 vuodeksi. 3 275 neliön maa-alueen vuosivuokra on 8 287 euroa/vuosi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Kuva kartanon salista noin 1800–1900-lukujen taitteessa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Kuva kartanon salista noin 1800–1900-lukujen taitteessa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Nordsjön kartano on Waldemar Aspelinen suunnittelema ja se on valmistunut vuonna 1897. Rakennus on peruskorjattu 1990-luvulla ja siinä on myöhemmin toiminut muun muassa ”Purtsi” Purhosen Kriisipalvelu ja päiväkotikäytössä kartano oli vuoteen 2015 asti. Kartano on ollut tyhjillään viime vuodet ja kaupunki on yrittänyt myydä sitä aiemminkin – tuloksetta. Tähänastinen korkein ostotarjous saattaa tuntua alhaiselta. Siihen vaikuttaa rakennusten korjaustarve ja se, että kyseessä on määräaikainen maanvuokrasopimus.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Kartanon portti ja sen vieressä ollut vaunuliiteri vuonna 1936. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Kartanon portti ja sen vieressä ollut vaunuliiteri vuonna 1936. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Kohde on luokiteltu kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemallisesti merkittäväksi alueeksi. Tontti kuuluu palvelurakennusten korttelialueeseen. Tiloihin sopivaa palvelutoimintaa voisivat olla muun muassa ravintola-, juhla- ja tilausravintolatoiminta. Kartano sopisi myös majoitus-, päiväkoti- tai hoivakotitoimintaan. Kartanon läheisyyteen voi rakentaa terasseja.

Ostajan esitettävä toimintasuunnitelma

Päärakennuksen lisäksi kauppaan kuuluu myös pihapiirissä oleva kartanon entinen jääkellari. Tilan tuotteet pysyivät jäiden avulla tuoreina kesähelteilläkin. Kellariin tuotuja ja sahanpurussa säilöttyjä jäitä sahattiin talvisin Pohjois-Vuosaaren Kangaslammesta.

Päärakennuksen lisäksi kauppaan kuuluu myös pihapiirissä oleva kartanon entinen jääkellari. Tilan tuotteet pysyivät jäiden avulla tuoreina kesähelteilläkin. Kellariin tuotuja ja sahanpurussa säilöttyjä jäitä sahattiin talvisin Pohjois-Vuosaaren Kangaslammesta.

Kaupan syntymiseen ei vaikuta pelkästään hinta. Ostajan täytyy esittää toimintasuunnitelma ja toiminnan täytyy olla mahdollisimman avointa yleisölle. Myös historiallisesti arvokkaan puistoalueen tulee jatkossakin olla avointa kaikille.

Pian selviää, kääntyykö vuonna 1897 rakennetun kartanon historiassa uusi luku. Vuosaarelaisia asukkaita tietysti kiinnostaa, löytyykö kartanolle ylipäätään ostajaa ja minkälaista toimintaa ja eloa sen suojiin saadaan.

Eero Honkanen