Vuosaaren kesäteatterin alkuvuoden suunnitelmia

Vuosaaren kesäteatterin 10-vuotisjuhla 28.10.2017. Lavalla pitkäaikaisimpia kesäteatterilaisia Tuula Hyyryläinen, Juha Pykäläinen ja Anita Viljamaa. Tuula poistui keskuudestamme vuonna 2018, mutta Anita on edelleen mukana toiminnassa, vaikka ikää on jo yli 80 vuotta.

Vuosaaren kesäteatterin 10-vuotisjuhla 28.10.2017. Lavalla pitkäaikaisimpia kesäteatterilaisia Tuula Hyyryläinen, Juha Pykäläinen ja Anita Viljamaa. Tuula poistui keskuudestamme vuonna 2018, mutta Anita on edelleen mukana toiminnassa, vaikka ikää on jo yli 80 vuotta.

Vuoden 2020 piti olla Vuosaaren kesäteatterille toiminnan täyteinen, ja uusia sekä vanhoja jäseniä oli tulossa mukaan teatterin toimintaan intoa puhkuen. Sitten iski korona ja sen tuoma epävarmuus. Esitysaikataulut olivat jatkuvan muokkauksen alla ja aktiivista toimintaa oli hankala ylläpitää. Odotettu kesäteatteriesitys Iso Paha Susi jouduttiin perumaan moneen otteeseen, eikä sitä vuoden 2021 kesälläkään päästy esittämään Villa Lill Kallvikissa tiukkojen rajoitusten takia. Helpostihan se johtaa innostuksen laskemiseen kuin lehmän häntä. Urheat teatteriharrastuksen aloittajat eivät päässeet kokemaan teatterin taikaa ja moni kokenut tekijäkin lopetti ainakin väliaikaisesti rakkaan harrastuksen. Oma tragediansa oli myös tuttujen ammattilaisten elannon keskeytyminen.

Onneksemme Vuosaaren kesäteatteri ei ole menettänyt uskoa tulevaisuuteen vaan tekee aktiivisesti toimia teatteritoiminnan elvyttämiseksi. Uusia projekteja suunnitellaan ja toimintaa on pyritty kehittämään muun muassa tuottajaharjoittelijan teettämän kyselytutkimuksen avulla. Kiitos kaikille tutkimukseen vastanneille! 

Itse tutustuin teatterin toimintaan ensi kerran vuonna 2017, kun olin mukana Jouni Nurmisen Velka-näytelmässä. Näytelmä sai kantaesityksen vuonna 2017 Vuosaaren kesäteatterin Tarinamaratonissa, jolla juhlittiin teatterin 10-vuotista taivalta. Tänä vuonna pienellä teatterilla on jo 15 vuotta täynnä. Mukaan hyppäsin uudestaan loppuvuonna 2021, kun ohjasin improvisaatiota kesäteatterin pikkujouluissa. Porukkaa oli paljon ja tunnelma oli toiveikas. Mietimme mitä kaikkea uutta teatterin saralla vuosi 2022 meille toisikaan tullessaan! Innostuin Vuosaaren kesäteatterin hyvästä meiningistä ja sain onnekseni opintoihini kuuluvan työharjoittelupaikan teatterilta. Ideoimme Vuosaaren kesäteatterilaisten kanssa yhdessä kolmen taidetyöpajan sarjan helmikuulle ja huhtikuussa järjestämme näyttelijäntyön kaksipäiväisen kurssin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vilma Salmi.

Vilma Salmi.

Kun lähellä ei saa olla eikä samaa ilmaa hengittää, on taiteen ja teatterin tekemiselle löydettävä vaihtoehtoisia tapoja. Tavoitteenani oli löytää keinoja tehdä taidetta tavoilla, jotka eivät ole kytköksissä välineisiin tai paikkaan. Syntyi ajatus taiteen tekemisestä omasta arjestaan käsin. Meitä ympäröivät sanat, esineet ja naapurusto valjastetaan inspiraation lähteiksi ja opetellaan katsomaan arkeamme toisenlaisista näkökulmista. Työpajoista ensimmäinen toteutetaan etänä Zoom-sovelluksen kautta ja kaksi seuraavaa lähiopetuksena tai tarvittaessa etäopetuksena. 

Tietotekniikka mahdollistaa paljon, mutta suuri toiveemme kesiksen väen kanssa on, että pääsemme tekemään teatteria kasvotusten. Haluamme kuulla vieruskaverin naurun ja tuntea perhosia vatsassa ennen lavalle menoa. Teatterin tekeminen on meille monelle valopilkku arjen keskellä. Toiset palautuvat hiihtämällä ja toiset taas hyppäämällä roolityön saloihin. Teatteritila on myös tärkeä kohtaamispaikka, jossa tavataan ihmisiä, jaetaan iloja ja suruja ja jossa tulee nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. 

Vuosaaren kesäteatteri haluaa mahdollistaa teatterin tekemisen riemua kaikille teatterista kiinnostuneille. Ilmoittautumiset kursseille ovat auki. Kiitettävästi ilmoittautumisia on kursseille tullutkin. Näyttelijäntyön kurssille on enää muutama vapaa paikka! Lisätietoa ja ilmoittautuminen kursseille osoitteessa: holvi.com/shop/vkt/

Teksti: Vilma Salmi, teatteripedagogi, kurssiohjaaja