Pauligin kahvia Vuosaaresta yli 50 vuoden ajan

Uusi paahtimo vihittiin käyttöön Vuosaaren sataman kupeessa vuonna 2010.

Uusi paahtimo vihittiin käyttöön Vuosaaren sataman kupeessa vuonna 2010. Kuva: Eero Honkanen

Eipä arvannut Saksasta Suomeen muuttanut Gustav Paulig, että hänen Helsinkiin vuonna 1876 perustamansa pieni siirtomaatavaroita maahan tuonut perheyrityksensä on paisunut 146 vuotta myöhemmin 2 300 työntekijän ja noin miljardin euron liikevaihtoa tekeväksi elintarvikealan jättiläiseksi.  Tuotantoa yrityksellä on 13 maassa, sen tuotteita myydään 70 eri maassa ja sillä on 10 omaa tehdasta.

Pauligin kahvipaahtimo ja pakkaamo siirtyi ahtaaksi ja ruuhkaiseksi käyneeltä Katajanokalta Vuosaaren väljempään kangasmaastoon vuonna 1968. Presidentti Kekkosen käynnistämä paahtimo jäi kuitenkin kasvavan Vuosaaren jalkoihin ja uusi paahtimo vihittiin käyttöön vuonna 2010 Vuosaaren sataman kupeeseen, logistisestikin siis ideaalimpaan paikkaan.

Presidentti Urho Kekkonen vihki Vuosaaren paahtimon käyttöön vuonna 1968. Kuva: Oy Gustav Paulig Ab

Presidentti Urho Kekkonen vihki Vuosaaren paahtimon käyttöön vuonna 1968. Kuva: Oy Gustav Paulig Ab

Paulig oli myös keskeisesti totuttamassa mailleen ns. tytärkaupunkisuunnitelmaa, jossa entiset tehdasalueet ja sorakuopat muuttuivat asuinalueiksi nykyisen Aurinkolahden, Kahvikorttelin, kauppakeskuksen ja Vuosaaren metroaseman alueella.

Vuosaaressa 300 työntekijää

– Vuosaaressa meillä on noin 300 työntekijää, joista suurin osa on konttorin puolella. Tuotannossa on keskeytyvässä kolmivuorotyössä noin 70 työntekijää, Pauligin viestintäpäällikkö Pirjo Hästbacka kertoo.

– Paahtimon yhteydessä on myös museo, jossa on Pauligin historiaa ja yrityksen tuotteita. Museo on tilauksesta avoinna ryhmille, Pirjo Hästbacka sanoo. 

Hiilineutraali paahtimo

– Vastuullisuus ja laatu ovat toimintamme kivijalkoja, jotka konkretisoituvat meidän hiilineutraaliin Mundo-kahvisarjaamme, joka täydentyi juuri uudella Mundo Kolumbia & Honduras -kahvilla. Myös kahvipaahtimomme on 100-prosenttisesti hiilineutraali. Olemme keskittyneet energiatehokkuuteen ja esimerkiksi paahtimon hukkalämpö otetaan talteen ja syötetään Helenin kaukolämpöverkkoon. Käytämme myös biokaasua ja uusiutuvista lähteistä tuotettua sähköä ja kaukolämpöä, Pauligin Mundo-brändistä vastaava Jarkko Issukka kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Entinen paahtimo, jonka paikalla on nyt Kahvikorttelin asuinalue. Kuva: Oy Gustav Paulig Ab

Entinen paahtimo, jonka paikalla on nyt Kahvikorttelin asuinalue. Kuva: Oy Gustav Paulig Ab

– Vastuullisuus ylettyy myös viljelijöihin, joilta maailmalta kahvia ostamme. Meillä on oma ilmastoprojekti yli 500 viljelijän kanssa, ja olemme tehneet vuosien varrella kestävään kehitystä tukevaa yhteistyötä yli 100 000 kahvinviljelijän kanssa, Issukka toteaa.

15 kontillista kahvia päivässä

Vuosaaren paahtimoon saapuu laivoilla noin 15 kontillista kahvia päivässä. Noin 40-metrisiin raakakahvisiiloihin mahtuu 3 miljoonaa kiloa kahvia.

– Paahtimissa kahvi paahtuu noin 10 minuutissa. Pystymme paahtamaan jopa 200 000 kiloa kahvia päivässä. Vuodessa Vuosaaren paahtimo pukkaa maailmalle lähes 60 miljoonaa kahvipakettia, työsuojelupäällikkö Minna Mertsalmi Pauligilta sanoo.

Teksti ja kuvat museosta: Eero Honkanen

Kuvagalleriassa kuvia Pauligin museosta