Sotahistoriallisia kävelykierroksia Vuosaaressa 3.9. ja 10.9.

Ilmatorjunta-asema Viikin pelolla syksyllä 1944. Vuosaaren tykkiasemien tiedetään olleen samalla tyylillä rakennettu. Kuva: SA-Kuva

Ilmatorjunta-asema Viikin pelolla syksyllä 1944. Vuosaaren tykkiasemien tiedetään olleen samalla tyylillä rakennettu. Kuva: SA-Kuva

Helsingin suurpommitukset olivat jatkosodan aikana helmikuussa 1944 Neuvostoliiton ilmavoimien suorittamat kolme ilmahyökkäystä Helsinkiin. Kertomus Vuosaaren hämäyspatteri ”Pommista” ja harhautusrovioista liittyy vahvasti suurpommitusten historiaan. 

Helsingin kävelyfestivaalien osana järjestetään lauantaina 3.9. kello 13.30 ja lauantaina 10.9. kello 13.30 sotahistoriallista kävelykierrosta Vuosaaressa, joiden oppaana toimii poliittisen historian dosentti Ville Jalovaara. 

Tuolloin käydään paikoilla, joissa tykkipatteri ja valonheitinasemat sijaitsivat ja kävellään Uutelaan katsomaan rakennuksia, joihin ilmatorjuntamiehet oli majoitettu. 

Kierroksella kuullaan uusimpaan arkistotutkimukseen perustuen, mitä Helsingissä ja tarkemmin Vuosaaressa tapahtui pommitusten aikana.  

Kävelemään lähdetään ”Pommi”-patterin muistomerkiltä Vuosaaren kartanon pihalta (Itäreimarinkuja 14). Kierros kestää noin 1,5 tuntia. Liput 15 € käteisellä (tasaraha) tai www.helsinginkavelyfestivaali.fi