Vuosaarelaiskaratekan unelmana mitalit kansainvälisissä kisoissa

Vanessa Kirov lämmittelee Finnish Open Cupissa lokakuussa.

Vanessa Kirov lämmittelee Finnish Open Cupissa lokakuussa 2022.

Vuosaaren Aurinkolahdessa koko ikänsä asunut Vanessa Kirov, 14, aloitti 6-vuotiaana shakin pelaamisen ja Vuosaaren Urheilutalolla karateharrastuksen Helsingin Shukokai Karaten nappulakaratessa. Hänen valmentajinaan toimivat senseit Jouko Koskinen ja Harri Björk. Tyttö innostui karatesta ja sai seuralta poikkeusluvan mennä jo 7-vuotiaana 10-vuotiaiden alkeiskurssille. Shihan, liikuntaneuvos, 8:nnen danin Yrjö Pursiainen puolestaan tuki ja valmensi Vanessaa Suomenniemellä, jossa on Shukokai-opisto.

Ahkera harjoittelu hyvin valmennetussa seurassa johti siihen, että Vanessa sai shukokai-tyylisuunnan korkeimman ruskean vyön jo poikkeuksellisen nuorena, 12-vuotiaana. Nuorten SM-kilpailuissa vuosaarelainen karatelupaus kahmi monta vuotta mitaleita sekä katassa (liikesarjat) että kumitessa (ottelu).

Loppukesällä 2021 Vanessa vaihtoi kilpakaraten puolelle Suomessa Vantaalla harjoittelevan tanskalaislähtöisen Sportskarate.fi:n riveihin.

– Shihan Yrjö Pursiaisen ja shukokai-senseiden Jouko Koskisen, Harri Björkin ja Jarmo Rajalan  valmennuksella ja tuella olen kehittynyt karatessa jo pienestä pitäen. Uuteen seuraan siirtyminen oli helppoa, sillä valmentajani Petri Tuominen on Suomessa kilpakaraten ykkösvalmentajia, Vanessa miettii.

Koulu tukee kilpaurheilua

Vähintään viidesti viikossa karatea harjoitteleva Vanessa siirtyi syyskuussa Puistopolun peruskoulun urheiluyläkouluun, jossa saa Suomen olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön urheiluakatemiaohjelman koordinoimaa urheiluvalmennusta.

– Koulu mahdollistaa täysipainoisen karaten treenaamisen esimerkiksi säännöllisillä aamuharjoituksilla. Lisäksi pääsen osallistumaan kisoihin, kun koulu tukee kilpaurheiluani. Tähtäimessä on päästä peruskoulun jälkeen Mäkelänrinteen urheilulukioon, sillä tavoitteenani on mitalisijat kansainvälisissä karatekisoissa, vapaa-ajallaan kavereidensa kanssa hengaileva nuori sanoo.

Vaikeuksista opiksi

Vanessa sinisissä hanskoissa ottelemassa Finnish Open Cupissa hopealle tullutta Sofia Koivulaa vastaan.

Vuosaarelaiskaratekan mielestä karaten parhaita puolia ovat oman sisäisen voiman kehittäminen ja vastoinkäymisistä oppiminen – eikä itsepuolustustaitojen vahvistaminenkaan huonoksi ole, itsepuolustuslajista kun on kyse.

– Parhaita puoliani karatekana ovat varmaankin periksiantamattomuus, liikunnallisuus ja kova harjoittelumotivaatio, teen paljon myös oheisharjoittelua. Eniten kehitettävää minulla on mielestäni ura mawashi -potkutekniikassa yläastelainen Vanessa miettii.

Tiukka tappio MM-ykköselle

Suomen nuorten maajoukkuetta edustavalla Vanessalla on eväät murtautua karatehuipulle myös kansainvälisissä ympyröissä. Potentiaalista antoi osviittaa kesäkuussa Tšekin Prahassa järjestetyt nuorten EM-kisat, joissa hän sijoittui seitsemänneksi. Vanessa hävisi kolmannessa U16-ikäluokan -54 kiloisten ottelussaan 3–3-tasatilanteessa suoritetun lippuäänestyksen jälkeen turkkilaiselle Buse Kilicille, joka voitti lopulta EM-kultaa ja lokakuussa myös ikäluokkansa MM-kultaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vanessa Kirov poseeraa ykkösenä lokakuun Finnish Open Cupin palkintojenjaossa.

Vanessa Kirov poseeraa ykkösenä lokakuun Finnish Open Cupin palkintojenjaossa.

Niukka tappio tiputti Kirovin EM-kisojen keräilyeriin, mutta yhdessä oman sarjansa Finnish Open Cupissa lokakuussa voitetun kultamitalin kanssa antoi hänelle uskoa 5.11. Vääksyssä järjestettäviin SM-kisoihin. Sen jälkeen Vanessan haaveena on tulla valituksi marraskuun lopussa Latvian Riikassa oteltaviin PM-kisoihin sekä helmikuussa 2023 Kyproksella järjestettäviin EM-kisoihin. Tulevissa kisoissa Kirov osallistuu U16-sarjan +54-painoluokkaan.

– Olen ollut myös kutsuttuna karateleireillä Serbiassa ja Ruotsissa, ulkomailla treenaaminen ja otteleminen ovat mukavaa vaihtelua arkeen, Uutelassa ja Aurinkolahden uimarannalla viihtyvä Kirov sanoo.

Tällä hetkellä Vanessan pitää kiireisenä maajoukkueleirit, joita järjestetään melkein joka kuukausi. Nuoresta iästään huolimatta karatelupaus tietää, ettei pelkällä lahjakkuudella pärjää kilpaurheilussa, vaan arkista treenaamista pitää olla valmis tekemään ahkerasti pärjätäkseen kansainvälisillä tatameilla – asenteesta ei karatemenestys ainakaan jää kiinni. 

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuvat: Anssi Takala