Uusi koulurakennus on lisännyt valtavasti Vuosaaren lukion vetovoimaa

Rehtori Marko Paju iloitsee, että uuden lukiorakennuksen rakennustyöt eivät ole viivästyneet koronan vuoksi. – Toivon, että paraatipaikalla sijaitseva Vuosaaren lukio on vuosaarelaisille ja Vuosaarelle alueen veturi, joka on tärkeä osa Vuosaaren yhteisöllisyyttä.

Arkistokuvassa rehtori Marko Paju Vuosaaren uuden lukiorakennuksen työmaalla vuonna 2021.

Marko Paju palasi alkuvuodesta yhdeksän kuukauden opintovapaalta tuttuun, vuodesta 2009 tekemäänsä Vuosaaren lukion rehtorin virkaan. Opintovapaan aikana lukio ehti muuttaa Vuosaarentieltä uuteen rakennukseen Mosaiikkiraitille.

– Ei merkittävämpää muutosta koululle, sen opiskelijoille ja henkilökunnalle voi tulla kuin muutto vuonna 1976 valmistuneesta talosta uudisrakennukseen sekä koulun väkimäärän todella suuri kasvattaminen. Opiskelun ja opettamisen suunnittelu sekä toimintakulttuurin rakentaminen uudisrakennuksessa aloitettiin jo kolme vuotta ennen kuin itse muutto toteutui, joten voi sanoa, että töitä on paiskittu tätä muutosta varten jo pitkään, rehtori Marko Paju toteaa.

Elokuussa 2021 Vuosaaren Urheilutalon ja metroaseman välissä aloittanut lukio oli suunnitteluvaiheessa mitoitettu 900 opiskelijalle, mutta jo käytön alkuvaiheessa ymmärrettiin, ettei niin suuri joukko tule taloon mahtumaan järkevästi. Esimerkiksi avoimet oppimisympäristöt ovat tiloiltaan rajalliset.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Verstas Arkkitehtien suunnittelema lukiorakennus sai lokakuussa kunniamaininnan arkkitehtuurikilpailussa. Kuvassa lukion kaunis sisäportaikko.

Verstas Arkkitehtien suunnittelema lukiorakennus sai lokakuussa kunniamaininnan arkkitehtuurikilpailussa. Kuvassa lukion kaunis sisäportaikko. Kuva: Antti Honkanen

– Tällä hetkellä talossa on noin 730 opiskelijaa ja 50 opettajaa sekä muuta kouluhenkilökuntaa. Optimaalinen opiskelijamäärä tulee olemaan noin 800. Näin suuri lukioyksikkö mahdollistaa kuitenkin työskentelyn ja opiskelun hyvin autonomisesti, kunhan opiskelijamäärä vakiintuu. Autonomialla tarkoitan, että esimerkiksi opiskelu, laaja kurssitarjonta, ruokailu ja liikuntatunnit voidaan kaikki hoitaa omassa talossa meillä suunnitellun turvallisen toimintakulttuurin mukaisesti, Paju miettii.

Marko Pajun mukaan yhteistyö eri koulujen välillä sujuu Vuosaaressa hyvin. Tästä esimerkkinä on Lohikäärmepuiston väistötiloissa opiskelevat Vuoniityn peruskoulun oppilaat, jotka ruokailevat näillä näkyminen kesään 2024 saakka lukiossa.

– He käyvät opettajineen tuosta naapurista syömässä meillä. Peruskoululaisia syöjiä on 60–80 päivittäin, mutta se ei vaikuta lukion toimintaan, sillä pienet syövät lukiolaisia ennen, Paju sanoo. 

Vuosaaren lukion uudisrakennus on tiloiltaan Pohjoismaiden moderneimpia kouluja, ja se on saanutkin paljon ihastelua muun muassa kasvatusalojen ammattilaisilta. Lokakuussa 2022 kansainvälisessä Architecture MasterPrize (AMP) -arkkitehtuurikilpailussa Verstas Arkkitehtien suunnittelema lukiorakennus sai kunniamaininnan koulurakennusten sarjassa. Helsingin monikielisin lukio on myös Helsingin kaupungin ensimmäinen elinkaarihanke, joka tarkoittaa esimerkiksi selkeämpää tilojen hallintaa.

– Muun muassa kaikki kiinteistön ylläpitoon liittyvät tukipalvelut tulevat yhden luukun kautta, joka helpottaa yhteistyötä kiinteistön ylläpitoasioissa. Helsingin kaupunkiympäristön toimialan tilapalvelut vuokraa monia tilojamme kouluajan ulkopuolella, ja muun muassa hieno monitoimisalimme on kaikkina arki-iltoina kovassa käytössä, Paju toteaa tyytyväisenä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Lukion monitoimisali on 661 neliömetriä ja valoisa. Se on jaettavissa kolmeen osaan. Salin ja aulan välillä on näyttämötila, joka voidaan avata kumpaankin suuntaan. Salissa tullaan järjestämään esimerkiksi ylioppilaskirjoitukset ja vanhojen tanssit.

Lukion monitoimisali on 661 neliömetriä, valoisa ja avara. Se on jaettavissa kolmeen osaan. Salin ja aulan välillä on näyttämötila, joka voidaan avata kumpaankin suuntaan. Salissa järjestetään liikuntatuntien lisäksi esimerkiksi ylioppilaskirjoitukset ja vanhojen tanssit. Kuva: Antti Honkanen

Vuosaaren lukion, jolla on koulukohtaisina painotuksinaan musiikki- ja teknologialinjat, viime kevään yhteishaun tulokset olivat paremmat kuin koskaan: esimerkiksi teknologialinjalle oli yli 80 hakijaa, joista vain 16 otettiin sisään. 

 – Voi sanoa, että kahdeksan vuotta sitten olimme kuopan pohjalla, kun sisäänpääsykeskiarvot romahtivat eivätkä aloituspaikat täyttyneet, opiskelijoita jouduttiin etsimään kivien ja kantojen alta. Nyt tilanne on täysin päinvastainen, uuden talon arki on lähtenyt hyvin pyörimään, lukion profiili on noussut ja pöhinä on monella tapaa positiivista. 

Rehtori Marko Paju kertoo, että uuden toimintakulttuurin luomisessa ollaan vielä alkutaipaleella ja sitä rakennetaan hitaasti mutta varmasti yhdessä opiskelijoiden ja opettajakunnan kanssa. Merkit ovat kuitenkin ilmassa, että Vuosaaren sekä koko Itä-Helsingin vetovoiman kasvattamisessa uudella suurlukiolla on jo nyt oma vahva roolinsa.

Haastattelu: Antti Honkanen