Puhtia ikäihmisten liikkumiseen

Omakotisäätiön liikkumishankkeen työntekijä Anne Rauma on koulutukseltaan fysioterapeutti ja luonto-ohjaaja.

Omakotisäätiön liikkumishankkeen työntekijä Anne Rauma on koulutukseltaan fysioterapeutti ja luonto-ohjaaja.

Omakotisäätiöllä on käynnistynyt kaupungin rahoittama liikkumishanke, jossa tuetaan itähelsinkiläisiä ikäihmisiä, joiden arkiliikkuminen on vaarassa vähentyä tai on jo vähentynyt. Arkiliikkumisella tarkoitetaan sitä jokapäiväistä liikkumista, joka ei ole varsinaista liikunnan harrastamista vaan mitä tahansa arjen toimintaa, mikä saa nousemaan jaloilleen. Esimerkiksi arjen askareet, asioiden hoitaminen kävellen tai portaiden kävely hissin sijaan lisäävät aktiivisuutta ja ylläpitävät toimintakykyä. Kodin ulkopuoliseen toimintaan osallistuminen tukee arkiaktiivisuutta ja -liikkumista kuin huomaamatta ja samalla tapaa muita ihmisiä.

Liikkumisella on vaikutusta monien sairauksien ennaltaehkäisyyn. Sillä voidaan hidastaa tai jopa kokonaan ehkäistä joitakin kroonisia sairauksia sekä vähentää niistä aiheutuvia haittoja. Liikkuminen ei estä vanhenemista, mutta se voi hidastaa iän mukanaan tuomia muutoksia tehden hyvää niin keholle, mielelle kuin aivoille.

Aiheen tärkeyteen on herätty koko kaupungin tasolla ja Liikkumisohjelma on yksi Helsingin kaupungin strategisista kärkihankkeista. Sen tavoitteena on saada kaupunkilaiset liikkumaan enemmän ja istumaan vähemmän.  Ohjelman tavoitteena on myös vaikuttaa ihmisten asenteisiin, madaltaa liikkeelle lähtemisen kynnystä ja lisätä liikkumisen iloa. 

Yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa

Omakotisäätiön senioritoiminnan toiminta-alueella Vartiokylässä ja Vuosaaressa ikäihmisiä pyritään tavoittamaan yhteistyössä muiden toimijoiden kuten kaupungin senioripalveluiden kanssa.  Arkiliikkumista tuetaan maksutta yksilöllisesti ammattilaisen ja vapaaehtoisten voimin. Tarjoamme neuvontaa ja ohjausta ja ohjaamme tarvittaessa palveluihin. Etsimme yhdessä keinoja arjessa pärjäämiseen. 

Monenlaista ryhmätoimintaa

Järjestämme myös erilaisia yhteisöllisiä tapahtumia ja maksutonta ryhmätoimintaa. Omakotisäätiöllä on jo jonkin aikaa toimineet avoimet ryhmät, joissa esimerkiksi ulkoillaan, jumpataan, pelataan, tanssitaan ja tavataan muita ihmisiä. Toimintaa on nyt tarjolla myös Vuosaaressa. Tiistaisin kello 14 lähtee uimahallilta ulkoiluporukka, johon ovat tervetulleita myös apuvälineellä liikkuvat. Vuosaaren lähiluonnossa järjestetään kuukausittain luontokävelyitä, joista seuraava suuntaa Kallvikinniemeen maanantaina 6.3. kello 14. Myöhemmin keväällä järjestetään tutustumisia Vuosaaren ulkokuntosaleihin. 

Tapahtumista ja ryhmistä tiedotetaan esimerkiksi Vuosaaren ja Omakotisäätiön Facebook-ryhmissä sekä Vuotalon ja uimahallin ilmoitustauluilla.

Vapaaehtoisia ulkoilukavereita

Omakotisäätiön senioritoiminnassa on mukana useita vapaaehtoisia ja uusia tulee koko ajan. Vapaaehtoiset toimivat muun muassa ulkoilukavereina, jos kotoa liikkeelle lähtö tuottaa vaikeuksia. Vapaaehtoiset toimivat myös erilaisten ryhmien ohjaajana, avustavat tapahtumissa ja tarjoavat ikäihmisille digitukea tietokoneen tai älypuhelimen käytössä. Riksaluotsin kyydissä voi päästä ulkoilemaan, vaikka omat jalat eivät kantaisi. Uusia vapaaehtoisia koulutetaan riksaluotseiksi taas toukokuussa.

Omakotisäätiön liikkumishankkeen työntekijä Anne Rauma on koulutukseltaan fysioterapeutti ja luonto-ohjaaja. Annen sydäntä lähellä on nimenomaan lähiluonnossa liikkuminen ja se, jos mikä tukee terveyttä ja hyvinvointia laaja-alaisesti.  

– Yhtään ei huvittanut lähteä ulos, mutta kun tiesin, että ryhmä odottaa, tuli kuitenkin lähdettyä. Nyt kävelylenkin ja jutustelun jälkeen on ihan erilainen, virkeä olo, 82-vuotias herra toteaa. 

Tervetuloa mukaan ja voimaan hyvin!

Ota yhteyttä:
Anne Rauma,
liikkumiskoordinaattori,
anne.rauma@omakotisaatio.fi
p. 050 324 8119,
www.omakotisaatio.fi