Lampaat laiduntamaan Uutelaan

Vielä maanantaina 10.4. ainoat laiduntajat tulevassa lammasaitauksessa olivat metsäkauriit. Kuva: Eero Honkanen

Vielä maanantaina 10.4. ainoat laiduntajat tulevassa lammasaitauksessa olivat metsäkauriit. Kuva: Eero Honkanen

Lampaat rupeavat laiduntamaan Uutelassa kesäkuussa. Idea on lähtöisin kuntalaisten tekemistä OmaStadi-ehdotuksista. Projektissa kaupunki jakoi 9 miljoonaa euroa erilaisiin kuntalaisten tekemiin OmaStadi-ohjelman ehdotuksiin. Vuoden 2021 OmaStadi-äänestyksessä Uutelan laiduntamisehdotus sai 1 123 ääntä. Hankkeen kustannusarvio on noin 100 000 euroa.

Uutelaan valmistuu kevään aikana laidunnusaita ja eläinsuoja. Lampaiden pito annetaan karjanhoitajalle. Lampaiden pitäisi päästä työtehtäviin Uutelan niityille kesäkuussa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Skatan tilan viereisille niityille tulee kolme erillistä aitausta lampaita varten. Eläimet saapuvat laidunnustöihin kesäkuussa.

Skatan tilan viereisille niityille tulee kolme erillistä aitausta lampaita varten. Eläimet saapuvat laidunnustöihin kesäkuussa. Kuva: Eero Honkanen

OmaStadiin jätetyssä ehdotuksessa hanketta perusteltiin sillä, että Uutelassa on ollut lampaiden ja lehmien laidunnusta jo 700 vuoden ajan. Laidunnuksella edistetään niittyalueiden uhanalaisia perinnebiotooppeja ja samalla ulkoilijoille tarjotaan silmänruokaa.

Karja laidunsi Uutelan maisemissa aina 1900-luvun puoliväliin asti. Vuosituhannen vaihteessa Miina Äkkijyrkän suomensukuinen karja laidunsi Skatan tilalla. Äkkijyrkän aika Uutelassa päättyi vuonna 2010 kaupungin tekemään häätöpäätökseen.