Tuomioita vauvan törkeästä pahoinpitelystä

Helsingin hovioikeus katsoi 20.4.2023 antamassaan päätöksessä käräjäoikeuden tavoin kolmen kuukauden ikäisen lapsen äidin syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn Vuosaaressa jättämällä poistamatta isän lapsen suulle kahdesti laittaman teippauksen sekä kieltämällä paikalla ollutta ulkopuolista henkilöä puuttumasta asiaan.

Teippaukset, jotka olivat ulottuneet lapsen suussa olleen tutin yli poskesta poskeen, olivat aiheuttaneet lapselle tukehtumisvaaran. Ensimmäisen teippauksen oli poistanut äidin kiellosta huolimatta asunnossa ollut ulkopuolinen ja jälkimmäisen tämän paikalle hälyttämä poliisipartio. Äidin syyksi luettiin lisäksi heitteillepano, koska hän oli saattanut itsensä niin päihtyneeseen tilaan, ettei hän ollut kyennyt huolehtimaan lapsestaan. Lapsen terveydelle oli aiheutunut tässä tilanteessa tutin teippaamisesta seuranneen hengenvaaran lisäksi muutakin konkreettista vaaraa.

Käräjäoikeus oli tuominnut äidin ensikertalaisuudesta huolimatta 1 vuoden 6 kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Äidin vaadittua käräjäoikeuden rangaistuksen alentamista hovioikeus katsoi, ettei rangaistusta ollut aihetta alentaa erityisesti siihen nähden, että perheväkivaltatapauksissa, joissa tekijä ja uhri eivät ole tasavertaisessa asemassa, teon vahingollisuus ja vaarallisuus sekä tekijän syyllisyyden aste puoltavat rangaistuksen mittaamista yleistä rangaistuskäytäntöä ankarammaksi.

Käräjäoikeus tuomitsi aiemmin lapsen isän törkeästä pahoinpitelystä, heitteillepanosta ja eräistä muista rikoksista 2 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Isän peruutettua valituksensa käräjäoikeuden tuomio jäi hänen osaltaan lainvoimaiseksi.

Rikokset tapahtuivat huhtikuussa 2020 vuosaarelaisessa yksityisasunnossa. Poliisin suorittaman esitutkinnan perusteella vauvalle ei aiheutunut tapahtuneesta fyysisiä vammoja.