Sääksen erikoinen saaliskala hämmästytti kokeneet lintubongarit Vuosaarenhuipulla

Sääksi lensi mereltä Vuosaarenhuipun ohi nokkakala kynsissään keskiviikkona 24.5. Kimmo Heiskanen on ollut lintuharrastaja 40 vuotta, mutta ei ole koskaan nähnyt linnun saaliina nokkakalaa. Kuva: Kimmo Heiskanen

Sääksi lensi mereltä Vuosaarenhuipun ohi nokkakala kynsissään keskiviikkona 24.5. Kimmo Heiskanen on ollut lintuharrastaja 40 vuotta, mutta ei ole koskaan nähnyt linnun saaliina nokkakalaa. Kuva: Kimmo Heiskanen

Vuosaarelainen lintuharrastaja Kimmo Heiskanen oli Mikko Salosen kanssa keskiviikkona 24.5. bongailemassa muuttolintuja Vuosaarenhuipulla. He ovat samoissa puuhissa usein Vuosaarenhuipulla, ja myös nyt bongattu kalasääski eli sääksi on tuttu bongaus- sekä kuvauskohde miehille. Sen sijaan saalis, jota mereltä päin paikalle liidellyt sääksi kuljetti kynsissään, oli melko harvinainen näky: Heiskasen katsottua kohdetta lähemmin kaukoputkella selvisi, että linnulla oli pihdeissään nokkakala. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Sääksi Helsingin Vanhankaupunginlahdella melko tavanomainen saalis eli lahna mukanaan.

Sääksi Helsingin Vanhankaupunginlahdella melko tavanomainen saalis eli lahna mukanaan. Kuva: Kimmo Heiskanen

Meressä elävää pitkulaa nokkakalaa on totuttu näkemään kauempana ulapalla. Kyseistä kalaa ei juuri Helsingin edustalla saalisteta, siksi sitä tavataan useammin Viron puolella, jossa sitä käytetään ruokakalana. 

Kalasääski on ruokatauolla Omanissa.

Kalasääski on ruokatauolla Omanissa. Kuva: Kimmo Heiskanen

Kimmo Heiskanen kertoi asiasta Facebookissa ja erikoinen bongaus päätyi sittemmin myös Ylen nettisivuille sekä Radio Suomeen. Ensimmäiseksi asiasta uutisoi Ilta-Sanomat.

Teksti: Antti Honkanen
Kuvat: Kimmo Heiskanen