Sataman rahtimäärät kohtuulliset haastavassa markkinatilanteessa

Vuosaaren satama.

Vuosaaren satama.

Suomen talouden ajautuminen lievään taantumaan näkyy myös maan ulkomaankaupan pääsataman kautta kulkeneen rahtimäärän vähenemisenä. Laivamatkustus sen sijaan on säilynyt vilkkaana.

– On ilo todeta, että matkustaminen on jatkanut hyvin palautumistaan pandemiasta. Tavaraliikenteessä lähiajat tulevat olemaan haasteellisia, mutta odotamme käännettä parempaan ensi vuoden aikana, kertoo Ville Haapasaari, Helsingin Sataman toimitusjohtaja.

Tammi–syyskuussa Helsingin sataman kautta kulki kokonaistavaraliikennettä 10,4 miljoonaa tonnia, mikä on 9,1 % vähemmän kuin edellisen, rahtiennätykseen yltäneen vuoden vastaavana aikana. Siitä tuontia oli 4,7 miljoonaa tonnia (-13,4 %) ja vientiä 5,4 miljoonaa tonnia (-8,8 %).

Yksiköidyn tavaraliikenteen määrä oli 8,7 miljoonaa tonnia, 9,4 % vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Konttiliikenne laski 12,3 % tonneissa mitattuna, kumipyöräliikenteessä lasku oli  8,1 %.

Laivalla matkustaminen yhä kiinnostavaa

Helsingin sataman linjaliikenteessä kulki tammi–syyskuussa 6,9 miljoonaa matkustajaa, mikä on 15,4 % enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana.

Vilkkaimmalla laivareitillä Helsingin ja Tallinnan välillä kulki tammi–syyskuussa 5,5 miljoonaa matkustajaa. Myös Tukholman liikenne oli varsinkin kesällä vilkasta. Reitillä matkustajia kulki 1,2 miljoonaa.

Kansainvälinen risteilykausi kesti huhtikuun puolivälistä syyskuun loppuun. Aluskäyntejä Helsingissä kertyi 90 kappaletta ja risteilyvieraita vastaanotettiin kaikkiaan lähes 163 000.

Alukset kulkivat selvästi  täydempinä kuin edellisenä vuonna.