OmaStadi-äänestys alkaa 28.2. – Vuosaaressa asukkaiden tekemissä ehdotuksissa nousivat esiin liikunta, luonto, merellisyys ja yhteisöllisyys

– Itäisen ja Östersundomin suurpiirin ehdotusten toteuttamiseksi on varattu yli 1,5 miljoonaa euroa. Sillä voi toteuttaa jo useita merkittäviä ehdotuksia, stadiluotsi Johannes Jauhiainen toteaa.

– Itäisen ja Östersundomin suurpiirin ehdotusten toteuttamiseksi on varattu yli 1,5 miljoonaa euroa. Sillä voi toteuttaa jo useita merkittäviä ehdotuksia, stadiluotsi Johannes Jauhiainen toteaa.

Syksyllä 2023 helsinkiläiset jättivät yhteensä yli 1 600 ehdotusta kaupungin kehittämiseksi. Näistä miltei 700 etenee äänestykseen 28.2.–17.3.2024 ja näistä yli 20 liittyy Vuosaareen. Lisäksi itäiselle suurpiirille on tehty monia ehdotuksia, jotka hyödyntävät kaikkia alueen asukkaita.

– Uskon, että jokainen itäisen Helsingin asukas löytää ainakin yhden ehdotuksen, joka hänen mielestään tekisi kaupungista paremman. On ehdotuksia, jotka liittyvät monelle rakkaaseen lähiluontoon, on ehdotettu yhteistä tekemistä nuorille ja vanhoille sekä merellisen Helsingin kehittämistä, Helsingin kaupungilla työskentelevä stadiluotsi Johannes Jauhiainen sanoo.

Äänestyksessä jokainen 13 vuotta täyttänyt ja sitä vanhempi helsinkiläinen saa äänestää. Jokaisella on viisi ääntä käytettävänään, ja eniten ääniä saaneet ehdotukset toteutetaan syksystä 2024 alkaen 8,8 miljoonalla eurolla. Itäisen suurpiirin ehdotusten toteuttamiseksi on varattu 1546895 euroa.

– Sillä voi toteuttaa useita merkittäviä ehdotuksia, stadiluotsi Jauhiainen toteaa.

OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia ja asukkaiden yksi merkittävimmistä väylistä vaikuttaa siihen, miltä kaupunki näyttää, sen palveluihin ja viihtyisyyteen.

– OmaStadissa vaikuttaminen on suorempaa kuin edustuksellisen demokratian vaaleissa. Tässä et valitse edustajaa päättämään puolestasi, vaan äänestät suoraan sitä ehdotusta, jonka toivot kaupungin toteuttavan, Jauhiainen jatkaa.

Muiden vaalien ja OmaStadi-äänestyksen välillä on muitakin eroja. OmaStadissa jokainen helsinkiläinen saa äänestää riippumatta kansalaisuudesta. Lisäksi OmaStadin kautta myös lapset ja nuoret voivat äänestää käyttämällä Wilma- tai edu.hel.fi-tunnuksia.

Aurinkolahden uimarannan isojen kivien raivaaminen pois rantaviivalta oli yksi Vuosaarta koskeva hanke, joka eteni toteutukseen vuonna 2020 OmaStadin ensimmäisellä kierroksella.

Aurinkolahden uimarannan isojen kivien raivaaminen pois rantaviivalta oli yksi Vuosaarta koskeva hanke, joka eteni toteutukseen vuonna 2020 OmaStadin ensimmäisellä kierroksella.

– Nuoret ovat perinteisesti osallistuneet aktiivisesti sekä ehdotusten tekemiseen että äänestämiseen. Esimerkiksi viime kierroksella vuonna 2022 alle 30-vuotiaiden osuus kaikista äänensä antaneista oli 22 prosenttia. Toivottavasti heidän ja kaikkien muidenkin helsinkiläisten äänestysaktiivisuus nousee tällä kierroksella vielä korkeammaksi, Jauhiainen kannustaa.

Äänestys tapahtuu omastadi.hel.fi -sivustolla ja lisäksi äänestää voi muun muassa kirjastoissa.

– Muun muassa Vuosaaren kirjasto järjestää äänestyskahveja, joissa saa apua äänestämiseen ja äänensä antaneille tarjotaan kahvit. Tästäkin löytyy lisätietoa nettisivuillamme, Johannes Jauhiainen päättää.

Tukea äänestämiseen saa Vuosaaren kirjastolla (Mosaiikkitori 2) 28.2.–17.3.2024 välisenä aikana maanantaista perjantaihin kello 10–12. Lisäksi Vuotalossa on äänestyskahvit perjantaina 1.3. kello 12–15 ja torstaina 14.3. kello 16–18.