Itä-Helsingin Taideseuran syksyn toimintaa

Vuosaaren rannalla piirtämistä. Kuva: Riitta Astikainen

Vuosaaren rannalla piirtämistä. Kuva: Riitta Astikainen

Säät suosivat Itä-Helsingin Taideseuran elokuista en plein-air -kesäkurssia Sasekalla ja sen ympäristössä. Opettaja Laura Konttisen mukaan plein-air -piirustus on aitoa hetkessä olemista ja havainnon eteen pysähtymistä.

Kurssin päiväohjelmat oli jaettu ympäristön yksityiskohtien sommitteluun, urbaanin maiseman perspektiiveihin, merimaisemaan, vesirajaan ja horisonttiin sekä panoraamakuvien tekemiseen. Lämmittely ja virittäytyminen tapahtuivat lyhyillä croquis-luonnoksilla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Ulla-Kristiina Haarman maalaus. Kuva: Maila Niskanen-Kopio

Ulla-Kristiina Haarman maalaus. Kuva: Maila Niskanen-Kopio

Laura Konttisen ohjauksessa ryhmä tutki muun muassa rajauskehikon avulla aihetta ja kuvasi sitten kaupungin kerroksellisuutta, tekstuureja ja valoa ja varjoa myös impressionistien hengessä. Uudenlaista havaitsemista tarvittiin, kun maisema rakennettiin esimerkiksi vain kaikkein syvimpiä varjoja piirtämällä tai etsimällä tylsä, tavanomainen tai ruma yksityiskohta, kuten kaivonkansi kadulla. Haasteellisimpia ryhmä myönsi olleen yhden, kahden ja kolmen pakopisteen perspektiivitehtävät.

Kurssin päättänyt yhteinen katselmus havainnollisti sen, miten monipuolisia teoksia syntyy näennäisesti niukoilla välineillä, piirustus- tai akvarellikynillä, liiduilla, akvarelleilla ja paperilla. Vuosaaren maisemallinen anti oli myös parhaimmillaan muutamasta sadehetkestä huolimatta.

Teksti: Maila Niskanen-Kopio