Mustavuoren vanhasta kaivoslammesta löytyy autoja

Mustavuoresta on louhittu kalkkikiveä jo 1700-luvulla ja myöhemmin 1950- ja 60-luvuilla Lohjan Kalkkitehdas Oy:n toimesta marmoria.

Mustavuoresta on louhittu kalkkikiveä jo 1700-luvulla ja myöhemmin 1950- ja 60-luvuilla Lohjan Kalkkitehdas Oy:n toimesta marmoria.

Pääkaupunkiseudun Etsintä ry kartoitti kaikuluotaamalla kuluneen kevään ja kesän aikana myös Vuosaaren Mustavuoressa sijaitsevaa vanhaa kaivoslampea. Tuloksena oli, että kaivoksessa on sinne vuosien saatossa kasautuneiden luonnollisten roskien lisäksi myös autoja. Kaikuluotauskuvat viittaisivat kahteen autoon.

Aiempien tutkimusten johdosta magneetti on aikoinaan myös ottanut johonkin kiinni, mutta vedenalaisella dronella kuvattaessa kaivoslammessa ei nähnyt juuri mitään. Nyt lampi päätettiin kaikuluodata radio-ohjattavalla pienoisveneellä. Lupa kartoitukseen saatiin kaupungilta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Kaivoslampi kaikuluodattiin radio-ohjattavalla pienoisveneellä.

Kaivoslampi kaikuluodattiin radio-ohjattavalla pienoisveneellä. Kuva: Pääkaupunkiseudun Etsintä ry

Luotausalueelta kaivoksen syvyydeksi mitattiin reilut kahdeksan metriä. Sen lisäksi kaivoslammessa on syviä porakuiluja. Kaivoslammen pohjalle on vuosien saatossa kasaantunut luonnollista roskaa, kuten puiden oksia, lehtiä sekä puunrunkoja. Kaivoksessa on havaittu olevan myös kaloja. Kaivoslammen vesi on sameaa ja näkyvyys vedessä on erittäin heikko.

Autot 4 ja 8 metrin syvyydessä

Kaikuluotauskuva toisesta autonraadosta, joka näyttää kuvassa olevan alasuin renkaat ylöspäin sojottaen.

Kaikuluotauskuva toisesta autonraadosta, joka näyttää kuvassa olevan alasuin renkaat ylöspäin sojottaen. Kuva: Pääkaupunkiseudun Etsintä ry

Autot löytyivät noin 4 ja 8 metrin syvyydestä. Niistä on ilmoitettu eteenpäin, myös Museovirastolle, sillä kaivoslampi on muinaismuistolain nojalla rauhoitettu kiinteä muinaisjäännös. Autolöytöjä on tarkoitus myöhemmin tutkia mahdollisesti sukeltamalla.

Kaivoslammen vieressä oleva kaivoksen vanha teräskehikolla suojattu hissikuilu on jopa 60 metriä syvä.