Vuosaaren tulevaisuus kiinnostaa

Kyselyn mukaan vuosaarelaisten rakkaimpia paikkoja ovat Uutela, Aurinkolahti, Kallahti ja Mustavuori, joten luonto koetaan alueen rikkaudeksi.                Kuva: Eliel Vargas

Kyselyn mukaan vuosaarelaisten rakkaimpia paikkoja ovat Uutela, Aurinkolahti, Kallahti ja Mustavuori, joten luonto koetaan alueen rikkaudeksi. Kuva: Eliel Vargas

Juuri päättyneeseen Vuosaari-visiokyselyyn vastasi 1 146 aikuista ja 460 opiskelijaa.

– Se on erittäin hyvä tulos, kiitos kaikille vastanneille. Aikuiset käyttivät aikaa vastaamiseen keskimäärin 28 minuuttia. Vuosaarelaiset käyttivät siis noin 534 tuntia pohtiakseen kaupunginosansa tulevaisuutta. Tämä osoittaa, että asukkaita kiinnostaa oma asuinalue ja sen kehittyminen. kyselyn toteutuksessa vahvasti mukana ollut Helsingin kaupungin stadiluotsi Johannes Jauhiainen sanoo.

– Oli inspiroivaa huomata, että 80 prosenttia vastaajista aikoo asua Vuosaaressa vielä kymmenen vuoden päästä. Lisäksi yli 90 prosenttia oli joko täysin tai osittain sitä mieltä, että Vuosaari on positiivisesti kehittyvä kaupunginosa, Jauhiainen luettelee.

Meri ja luonto tärkeitä

Vastauksia tuli kaikista ikäryhmistä, joskin 36–50-vuotiaat olivat aktiivisimpia. Kaksi teemaa, eli meren ja luonnon merkitys sekä terveyspalvelut nousivat ylitse muiden.

– Vastauksista ilmeni myös huoli alueen turvallisuudesta ja segregaatiokehityksestä. Tosin nuorten kyselyssä ilmeni, että 65 prosenttia oli joko täysin tai osin sitä mieltä, että Vuosaaressa on turvallista liikkua ja toimia, Vuosaari-toimikunnasta kerrotaan.

Selvitys jatkuu siten, että 800 satunnaisesti valittua vuosaarelaista tulee saamaan kutsukirjeen yhteiseen keskustelutilaisuuteen. Siinä pohditaan Vuosaaren tulevaisuutta ja kerätään lisää tietoa. Satunnaisotannan mahdollistaa Helsingin kaupunki.

Yliopistotutkija kirjoittaa aineistosta raportin ensi vuoden aikana. Raportin tulokset eli asukkaiden näkemykset kaupunginosamme tulevaisuudesta esitellään asukastilaisuudessa vuosaarelaisille sekä kaupungin päättäjille.

Vuosaari-toimikunta kiittää kyselyä tukeneita Vuosaari-säätiötä, Vuosaari-seuraa ja Helsingin kaupunkia, erityisesti kouluja, sekä Vuosaari-lehteä tiedotusavusta.