Kallvik Paola Suhoselle tärkeä paikka

Paola Suhonen Hotel Rantapuistossa.

Paola Suhonen Hotel Rantapuistossa.

Muotitalo Ivana Helsingin vuonna 1998 yhdessä isosiskonsa Pirjo Suhosen kanssa perustaneella vaatesuunnittelija Paola Suhosella, 44, on pitkä tausta itähelsinkiläisenä.

– Asuimme ensimmäiset elinvuoteni Vuosaaressa Purjetie 1 A a -kerrostalossa, josta perheemme muutti Marjaniemeen, muistelee Paola Suhonen, joka on Vuosaaressa 12.–14.10.2018 järjestettävien Superwood-kulttuurifestivaalien taiteellinen johtaja.

Senja äiti vahtii Paola (edessä) ja Pirjo Suhosen telttailua Kallvikissa 1970-luvulla. Kuva: Suhosten kotialbumi

Suhosten perhe kävi aina 1980-luvun loppuun saakka hoitamassa muun muassa pankkiasiansa ”Raken ostarilla” terassitalojen vieressä Ulappasaarentiellä. Marjaniemestä myös hiihdettiin jään yli Rastilan hiihtoladuille, ja talvisin isä vei autolla lapset laskemaan pulkalla Jätemäelle, nykyiselle Vuosaarenhuipulle. Kesäisin perhe kävi Kallvikinniemessä nauttimassa lämmöstä ja merestä. Purjetiellä asunut kotikampaaja Varpu teki Suhosille kampaukset ja permanentit.

– Lapsuuteni kesiin liittyy vahvasti kaitafilmimuistot hetkistä, jolloin isä viritti Kallvikinniemen uimarantaan teltan ja kahlasimme loputtoman tuntuisesti matalassa rantavedessä.

Suhosten perheen retkipäivä Kallvikissa 1970-luvulla. Paola Pentti-isän sylissä, Pirjo makoilee viltillä. Kuva: Suhosten kotialbumi

Kaljaa Kallvikinniemessä

Nuori Paola harrasti partiota, niinpä esimerkiksi Vuosaaren Ramsinniemen metsät tulivat hänelle tutuiksi. Murrosiässä skeitannut ja jopa lumilautailun SM-kultaa 19-vuotiaana voittanut Paola viihtyi Uutelassa ja Kallvikinniemessä monet viikonloppuillat.

– Suoraan sanottuna kävimme Itiksen skeittijengimme kanssa monet kerrat kaljoittelemassa Kallvikinniemessä, Paola nauraa.

Ivana Helsinki on Suhosten siskosten menestystarina, joka on kuljettanut Paolaa pitkin maailmaa muun muassa Pariisin ja New Yorkin muotiviikoille. Lisäksi hän on asunut pitkin poikin maailmaa, rakkaus Itä-Helsinkiin – Vuosaareenkin – on silti aina säilynyt.

– Olemme kuvanneet muun muassa Ivana Helsingin 20-vuotisjuhlavideota ja lukemattomia musiikkivideoita Kallvikinniemessä. Kallvikinniemen valitsimme myös paikaksi, jota Helsingin kaupunki esitteli kansainvälisille turisteille oppaassaan.

Vuosaaren luonto ihastuttaa

Paola Suhonen Hotel rantapuistossa.

Siskokset Paola ja Pirjo Suhonen vierailivat ensi kertaa Rantapuistossa kolmisen vuotta sitten ja päättivät heti, että haluavat järjestää jonkin tapahtuman hotellissa. Superwoodit pidetään tänä vuonna toista kertaa.

Vuosaaresta Paola Suhoselle tulee mieleen luonnonläheisyys, meri, rannat, metsät, oma lapsuus ja 1970-luku. Suhonen on tyytyväinen, että kaupunginosassa on vielä paljon koskematonta luontoa. Hän ei niinkään rakentaisi valtavasti uusia asuintaloja, vaan ennemminkin alkaisi käyttää täällä ulkomaalaisia turisteja tutustumassa ainutlaatuiseen luontoomme.

– Tännehän voisi rakentaa esimerkiksi metsäkylpylän ja talvella yöpymisigluja turisteja palvelemaan. Säästettäisiin Vuosaaren ilma ja happi, eikä rakennettaisi niin ahtaasti, Suhonen innostuu.

Moniosaajalta oma levy

Paola Suhonen on luova adjektiivin kaikissa merkityksissä. Periksiantamaton yrittäjä tunnetaan etenkin kansainvälisenä vaatesuunnittelijana, mutta hän on myös esimerkiksi ohjannut ja kuvannut useita dokumenttielokuvia sekä kirjoittanut Pirjo-siskonsa kanssa lastenkirjoja. Mistä uuttera taiteilija haaveilee?

– Eräs pitkäaikainen unelmani on oman musiikkilevyn julkaisu. Sitä lähdetään joulukuussa purkittamaan Nashvilleen Lone Deer Laredo -bändimme kanssa, Suhonen iloitsee.

Monessa liemessä marinoitu Suhonen on ylpeä siitä, että on voinut tehdä 20 vuotta itselleen merkityksellisiä ja miellyttäviä asioita työkseen. Myös siviilielämän puolella menee hyvin: elämän rakkaus on löytynyt rinnalle, miesystävä Olli Happonen soittaa Suhosen kanssa Lone Deer Laredo -duossa.

Paluu juurille

Myös toinen ympyrä on sulkeutunut, sillä Ivana Helsingin toimisto muutti takaisin Marjaniemeen tänä kesänä.

– Marjaniemen kotimme autotallissa perustimme Ivana Helsingin, ja onkin hauskaa, että olemme palanneet takaisin Itä-Helsinkiin, Suhonen sanoo.

Suhosen partioajoilta tutut Ramsinniemen maisemat ovat pääosassa Hotel Rantapuistossa (Furuborginkatu 3) ja sen lähiympäristössä 12.–14.10.2018 järjestettävillä Superwood-festivaaleilla, joita Paola Suhonen kehuu Suomen syksyn parhaiksi ja omalaatuisimmiksi.

Teksti ja kuvat: Antti Honkanen