Stadin Skoude luovii luontevasti vuosaarelaisnuorten parissa

Susanna Mara.

Stadin Skoudeksi 2019 valittu vanhempi konstaapeli Susanna Mara on huolissaan harvoille nuorille kasautuvista ongelmista. Vuosaaressa on viime aikoina noussut esiin nuorten päihdeongelmat.

Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävässä toiminnossa nuorten ja paikallisen ongelmanratkaisun parissa työskentelevä Susanna Mara, 31, valittiin vuoden 2019 Stadin Skoudeksi. Palkinto jaetaan vuosittain ansioituneelle laitoksen poliisille. Valinnan teki Helsingin poliisipäällikkö, poliisikomentaja Tomi Vuori.

– Susanna Mara on työstään innostunut ja ulospäin suuntautunut. Lisäksi hän toimii aktiivisesti yhteistyössä muiden viranomaisten ja kansalaisten kanssa ja on työssään laajasti arvostettu, poliisikomentaja Tomi Vuori kommentoi palkintoperusteita.

Kenttätyötä kouluissa ja ostareilla

Ennalta estävän toiminnon nuoriin ja paikalliseen ongelmanratkaisuun keskittyneessä ryhmässä Mara luo turvallisia suhteita kaupungin nuoriin, selvittää rikoksia ja ohjaa asiakkaita tarvittavan avun piiriin. Työalue kattaa koko pääkaupungin, mutta iso osa arjen työstä tehdään Itä-Helsingissä – etenkin kouluissa ja kauppakeskuksissa. Mara kutsutaan säännöllisesti ratkomaan vuosaarelaiskoulujenkin oppilaiden välisiä ongelmia. Konflikteja sovitellaan usein yhdessä sosiaalityöntekijöiden ja muiden viranomaisten kanssa. Selvitettävänä saattaa olla esimerkiksi koululaisten välisiä joukkotappeluita, uhkailua tai muuta kiusaamista.

– Nuoret saattavat ratkoa riitoja väkivalloin ja usein omalla porukalla, ilman ulkopuolisia. Pyrimme työssämme puuttumaan tällaiseen toimintaan varhaisessa vaiheessa, etteivät ongelmat kasaantuisi entisestään.

Aktiivinen somessa

Vanhempi konstaapeli Susanna Mara on tuttu näky vuosaarelaisille nuorille. Kenttätyön lisäksi hän on näkyvästi esillä sosiaalisessa mediassa: Konstaapeli Mara -tili on Instagramissa ja Facebookissa, Stadinpoliisit-profiilia hän päivittää puolestaan aktiivisesti Snapchatissa.

– Some on tärkeä kommunikaatiokanava, sillä eivät kaikki nuoret tule kentällä jakamaan huoliaan, Mara sanoo.

Lapset kaipaavat aikuisia

Jotkut nuoret tulevat kertomaan todella henkilökohtaisia asioita helposti lähestyttävälle poliisille. Maran mukaan vuosaarelaiset nuoret on pääosin hyvin samankaltaisia kuin muuallakin Helsingissä, reippaita ja viranomaisiin hyvin suhtautuvia. Pienellä vähemmistöllä on suuria ongelmia muun muassa päihteiden kanssa.

– Viime aikoina juuri Vuosaaresta on tullut huolestuneita yhteydenottoja nuorten päihteiden käyttämisestä jopa kesken koulupäivän. Pääosin tällaisissa tapauksissa on juotu alkoholia tai poltettu pilveä, ja koulussa on havaittu sekavaa käytöstä. Joukossa on muitakin päihteitä, esimerkiksi pillereitä, Mara kertoo.

Maran mukaan nuorten ongelmat johtuvat monesti kotioloista, vanhempia ei välttämättä kiinnosta tarpeeksi lapsensa tekemiset kodin ulkopuolella taikka lapselle on annettu liian löyhät rajat.

– Vanhemmat saattavat kohdella lapsiaan kuin he olisivat jo aikuisia. Usein nuorilla on tarve jutella jollekin aikuiselle, sillä he eivät keskustele kotona vanhempiensa kanssa. Aikuisten tulisi myös hakea ajoissa apua lastensa mielenterveyshäiriöihin sekä -ongelmiin.

Columbus idän Kamppi

Hän kertoo huomanneensa, että ongelmat näyttävät koskevan melko pientä osaa nuorista ja myös periytyvän: kun perheeseen on kasaantunut huono-osaisuutta, päihde- ja mielenterveysongelmat voivat näkyä seuraavassa sukupolvessa jo varhain.

Kauppakeskus Columbuksen ympäristö kerää talvisin nuoria hengailemaan. Läheskään kaikki siellä aikaansa viettävät nuoret eivät kuitenkaan ole vuosaarelaisia, vaan Mara on tavannut siellä lapsia jopa Tuusulasta ja Järvenpäästä saakka. Vuodesta 2013 Helsingin poliisilaitoksella työskennellyt Mara kutsuukin Columbusta Itä-Helsingin Kampiksi, sillä sen vetovoima nuoriin on täällä suuri. Columbuksella pyörii paljon noin 4.-luokkalaisia lapsia. Viime vuonna hengailu muuttui ajoittain järjestyshäiriöiksi, joka aiheutti Vuosaaressa kovaakin keskustelua, mutta häiriöitä on saatu puuttumalla ja keskustelemalla suitsittua.

Susanna Mara on Stadin Skoude 2019.

Susanna Mara uskoo, että nuorten ennakkoluuloja poliisia kohtaan voidaan vähentää keskustelemalla ja jättämällä käskyttäminen vähemmälle.

Kotona pelisäännöt selviksi

Ilmojen lämmettyä nuoret löytävät tiensä Vuosaaren Lohikäärmepuistoon, joka on kärsinyt viime vuosina toistuvista ilkivallanteoista. Niihin, kuten kaikkeen muuhunkin nuorten rikolliseen toimintaan, Maran 12-henkinen ryhmä pyrkii nuorisotyön ammattilaisten kanssa puuttumaan jo etukäteen.

– 90-prosenttisesti näkisin vuosaarelaisnuorilla valoisan tulevaisuuden, he suhtautuvat taustasta riippumatta minuun poliisina hyvin, ovat ystävällisiä ja itsekin positiivisia elämänsä suhteen. Pienellä vähemmistöllä ongelmat kuitenkin kasautuvat. Olisi tärkeää, että vanhemmat kertoisivat selkeät pelisäännöt jälkikasvulleen.

Keskustelu avain luottamukseen

Maraa kehutaan luontevasta otteestaan. Hänen taktiikkansa onkin auktoriteetin korostamisen sijaan pyrkiä aitoon keskusteluyhteyteen ihmisten kanssa.

– Nuoret suhtautuvat poliisiin eri tavalla, kun heitä ei pelkästään käskytetä ylhäältä päin, vaan pyritään kohtaamaan samalta viivalta. Monilla on ennakkoluuloja poliisia kohtaan, mutta uskon, että luottamusta voi lisätä keskustelemalla. He kertovat enemmän elämästään, kun kokevat, että poliisi oikeasti kuuntelee.

Kallahden nutalla hyvä ilmapiiri

Vapaa-aikaansa jalkapallon, ystävien ja matkustelun parissa viettävä Mara sanoo työnsä puolesta suosikkipaikakseen Vuosaaressa Kallahden nuorisotalon.

– Kallahden nutan nuorilla ja työntekijöillä on tosi hyvä ilmapiiri, hän kehuu.

Parasta poliisin ammatissa on Maran mielestä se, että pääsee antamaan rikosten uhreille tukea, selvittämään rikoksia ja saattamaan tekijän vastuuseen – usein myös rikoksentekijälle tulee ohjata apua. Mara, järjestyksessään 12. Stadin Skoude, saattaa vaihtaa tämänhetkisen unelmatyönsä kenttäpuolelta piirun verran asiantuntijuuden puolelle, ja hän opiskeleekin paraikaa avoimessa yliopistossa sosiologiaa ja hallintotieteitä.

Ihan hetkeen ei Mara kuitenkaan töitään vaihda, ja hänet tullaan näkemään Vuosaaressa tiuhaan jatkossakin.

– Iästä ja tilanteesta riippumatta haluaisin, että ihmiset huomioisivat ja kunnioittaisivat toisiaan enemmän, sillä tavalla kaikilla olisi mukavampi elää, vuonna 2013 poliisiksi valmistunut Susanna Mara huikkaa terveisensä kaikille vuosaarelaisille.

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuvat: Helsingin poliisilaitos