Vuosaari kehityksen etujoukoissa – dronekuljetukset alkavat keväällä

Drone.

Asiakas tilaa tuotteen älypuhelinsovelluksella haluamaansa paikkaan, jonne kauko-ohjattava miehittämätön ilma-alus eli drone sen lentää.

Vuosaari pääsee kokeilemaan kehityksen aallonharjalla uutta kotiinkuljetustapaa miehittämättömillä ilma-aluksilla eli droneilla, kun yhdysvaltalaisyritys Wing aloittaa toimintansa keväällä 2019 lähiössämme. Kauko-ohjattavia droneja sekä niiden lentoa ohjaavaa navigaatiojärjestelmää on jo testattu talviolosuhteissa Tampereen Teiskossa.

– Teiskon koelennot sujuivat todella hyvin haastavista sääolosuhteista huolimatta. Sää on suurin haasteemme dronelennätyksessä, joten yrityksemme kannalta on hyvä uutinen, että laitteemme toimivat mainiosti huonossakin kelissä, kertoi Suomeen maanantaina 18.3. matkustanut Wingin markkinointi- ja viestintäjohtaja Jonathan Bass.

Wing kertoi joulukuussa 2018 Helsingissä järjestetyssä teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa, että pääkaupunkiseutu oli valikoitunut yrityksen ensimmäiseksi toiminta-alueeksi Euroopassa. Ennen Suomeen tuloaan Wing on suorittanut kymmeniätuhansia testilentoja Australiassa. Yritys voi kuljettaa dronella esimerkiksi ruokaa, lääkkeitä ja muita tuotteita kuluttajalle, tilaukset tehdään mobiilisovelluksella.

– Suomalaiset ovat maailmankuuluja uusien teknologioiden nopeasta käyttöönotosta, ja siksi Suomen valitseminen ensimmäiseksi kohteeksemme Euroopassa tuntui luontevalta, Wingin toimitusjohtaja Ryan Burgess perusteli tuolloin Suomen valintaa toimipaikaksi.

Toinen syy Suomeen tulemiselle oli maamme haastava ilmasto.

– Jos dronemme lentävät Suomessa, ne lentävät missä tahansa! jatkoi Burgess perustelujaan.

Wing tutki talven aikana Helsingissä yritystoiminnalleen muitakin paikkoja kuin Vuosaari. Itäinen lähiö valikoitui lopulta sopivimmaksi paikaksi sijaintinsa vuoksi.

– Vuosaaressa on suursatama, jonka lähettyvillä asuu tuhansia ihmisiä. Pystytämme keskuksemme Vuosaaren sataman kupeeseen, josta on helppo lennättää valikoiduille asuinalueille tavaraa dronella, Jonathan Bass sanoi maanantaina 18.3. tehdyssä puhelinhaastattelussa.

Wing haluaa haastaa dronekuljetuksillaan perinteiset kuljetustavat, sillä yrityksen mukaan droneilla tavaran lennättäminen on turvallisempaa, nopeampaa ja huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin maalla suoritettavat kuljetukset. Täysin sähkökäyttöiset dronet on suunniteltu energiatehokkaiksi.

Drone kuljettaa.

Dronet ovat täysin sähkökäyttöisiä.

Yritys ei ole vielä julkistanut, missä ja milloin lennot Vuosaaressa alkavat, joka tapauksessa dronet alkavat kuljettaa tavaraa vuosaarelaisille keväällä 2019. Jonathan Bassin mukaan Wingissä halutaan ensin kuunnella vuosaarelaisia asukkaita sekä paikallisia palveluntarjoajia, ennen kuin yritys aloittaa varsinaisen toimintansa.

– Haluamme, että vuosaarelaiset saisivat kaiken tiedon toiminnastamme ja että mahdollisimman moni kysyisi vaikka sähköpostitse (finland@wing.com), jos jokin asia toiminnassamme askarruttaa tai on ideoita, mitä tavaraa voisimme kuljettaa kuluttajille. Kannattaa ehdottamasti tulla torstaina 21.3. kello 17.30–19.00 kahvila Pokkarin keskustelutilaisuuteen, jos asia kiinnostaa, Bass mainitsi.

Bassin mukaan suomalaiset ovat suhtautuneet Wingin Suomeen tuloon positiivisesti ja ennakkoluulottomasti.

– On ollut mukava saada positiivista palautetta ja rohkaisevia viestejä suomalaisilta, täällä selvästikin uskotaan tulevaisuuden teknologiaratkaisuihin, Bass kehaisi.    

Wing on kerännyt ja kerää yhä osoitteessa wing.com/finland tietoa suomalaisilta siitä, mitä tavaraa ihmiset haluaisivat dronen heille toimittavan. Samalla yhtiö on neuvotellut paikallisten palveluntarjoajien kanssa toimitusten aloittamisesta. Wing esittelee toimintaansa kaikille kiinnostuneille Vuotalon kirjakahvila Pokkarissa (Mosaiikkitori 2) torstaina 21.3. kello 17.30–19.00. Tilaisuudessa kerrotaan Vuosaaressa keväällä 2019 alkavista dronejen kotiinkuljetuksista, ja siellä voi esittää omia kysymyksiä tai mielipiteitä tästä uudesta kuljetustavasta.

Teksti: Antti Honkanen