Helenillä vilkas vierailupäivä

Yksi energiapäivän vierailuryhmistä tutustumassa Vuosaareen kaavaillun biolämpölaitoksen esittelyrastiin. Kuva: Antti Honkanen

Yksi energiapäivän vierailuryhmistä tutustumassa Vuosaareen kaavaillun biolämpölaitoksen esittelyrastiin. Kuva: Antti Honkanen

Lauantaina 7.9. oli helsinkiläisillä mahdollisuus tutustua Helenin Vuosaaren voimalaitosalueeseen ja yhtiön tuleviin hankkeisiin Vuosaaressa. Energiapäivänä alueella olikin vipinää, kun kymmenet eri-ikäiset vierailijat pääsivät tutustumaan Vuosaaren sataman kupeessa sijaitsevaan energiantuotantoalueeseen. Kysymyksiä ja kommentteja riitti, sillä kyseessä on valtakunnallisestikin merkittäviä hankkeita.

– Energiapäivänä vierailijoita oli noin 150. Olimme tästä iloisia ja kiitollisia, että toimintamme kiinnostaa. Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli oikein onnistunut, sää suosi ja tunnelma oli mukava, Helenin vastuullisuudesta ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Maiju Westergren iloitsi.

Helen pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä, ja esimerkiksi Hanasaaren kivihiiltä hyödyntävä voimalaitos suljetaan vuoden 2024 loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että fossiilisten polttoaineiden käyttöä energiantuotannossa pyritään korvaamaan uusiutuvalla energialla, siksi Helenillä on suunnitteilla myös Vuosaareen merkittäviä hankkeita.

Lämpöpumppu

Meriveden lämpöä hyödyntävän lämpöpumpun rakentaminen Vuosaareen alkaa keväällä 2020. Lämpöpumppu käyttää lämmön lähteinä voimalaitoksen omaa jäähdytysvesikiertoa ja meriveden lämpöä. Lämpöpumppu on tuotannossa vuonna 2022.

Lämpöpumpun kaukolämpöteho on noin 13 MW ja kaukojäähdytysteho 9,5 MW. Investoinnin arvo on noin 15 miljoonaa euroa.

Biolämpölaitos

– Keväällä 2020 tulee investointipäätös Vuosaaren uudesta biolämpölaitoksesta. Jos se päätetään rakentaa, alkaisi tuotanto vuoden 2023 paikkeilla, johtaja Maiju Westergren Heleniltä kertoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Havainnekuvassa näkyy valkoisella biolämpölaitoksen sijainti Helenin Vuosaaren voimalaitosalueella. Havainnekuva: Virkkunen & Co Architects

Havainnekuvassa näkyy valkoisella biolämpölaitoksen sijainti Helenin Vuosaaren voimalaitosalueella. Havainnekuva: Virkkunen & Co Architects

Biolämpölaitoksen energialähteenä käytetään puuteollisuuden sivutuotteita, pääpolttoaine olisi metsähake. Hankkeen investointiarvo on tämänhetkisen arvion mukaan noin 250 miljoonaa euroa. Sen suunniteltu koko olisi noin 250 MW.

Kaupunkijalostamo

Lisäksi energiapäivässä esiteltiin täysin uudenlaista energiaratkaisua: kaupunkijalostamoa, joka aloittaisi toimintansa seuraavan vuosikymmenen aikana. Helen tekee projektissa yhteistyötä Lassila & Tikanojan ja VTT:n kanssa.

Laitoksen tavoitteena on tehdä vaikeasti kierrätettävistä materiaaleista ja biomassasta korkean jalostusasteen tuotteita, kuten uusiomuovia. Jalostamon hyödyntämä teknologia on kaasutus, jossa hiiltä ei vapaudu ilmakehään hiilidioksidina.

– Tämä kehitysasteella oleva projekti on kooltaan näistä kolmesta Vuosaaren tulevaisuuden hankkeista kaikkein pienin (noin 5 MW), Maiju Westergren sanoi.

Kaupunkijalostamon pilottiversiota suunnitellaan Vuosaareen, mutta varsinaisen jalostamon sijainnista ei ole vielä päätetty.

Teksti: Antti Honkanen