Kaneli kissa-apuna

Kaneli-kissa.

Vuosaaren Merikorttitiellä asustaa 9-vuotias Kaneli, joka on virallinen Sankarikissa.

Suomen Kissaliitto palkitsee vuosittain Sankarikissan arvonimellä kissan, joka on pelastanut ihmishenkiä tai jonka avulla on vältytty vakavilta sairastapauksilta. Vuonna 2018 Sankarikissan tittelin sai viisi kissaa, joista yksi oli vuosaarelainen Kaneli.

Kaneli on auttanut montaa kissaa

Anu Rosti ja Sankarikissa Kanelin palkitsemistilaisuudessa saama kunniakirja. Kuva: Ulla Haapanen

Anu Rosti ja Sankarikissa Kanelin palkitsemistilaisuudessa saama kunniakirja. Kuva: Ulla Haapanen

Nyt 9-vuotias Kaneli on ”verenluovuttajakissa”, jonka avulla monen kissan terveys ja jopa henki on pelastettu. Kaneli on luovuttanut neljä kertaa verta Helsingin Yliopistollisen eläinsairaalan veripankkiin. Kissojen veripankki toimii vakavasti sairaiden kissapotilaiden auttamiseksi. Vapaaehtoisten verenluovuttajien verta ja verestä erotettua plasmaa ja punasoluja käytetään pääasiassa tehohoitoyksikössä hoidettavina olevien vakavasti sairaiden tai loukkaantuneiden kissojen auttamiseen.

– Edellisellä luovutuskerralla saimme hälytyksen jouluaaton aattona, kun erään synnyttäneen kissan verenvuoto ei ollut loppunut. Ja kerran kesälomalla Kaneli auttoi verta luovuttamalla ikkunasta tippuneen kissan leikkauksessa, Anu Rosti, Kanelin emäntä kertoo.

Verenluovuttajilla tarkat kriteerit

Sankarikissa Kaneli ja emäntänsä Anu Rosti kotipihallaan Merikorttitiellä.

Sankarikissa Kaneli ja emäntänsä Anu Rosti kotipihallaan Merikorttitiellä.

Verenluovuttajiksi pääseville kissoille tehdään huolelliset terveystarkastukset. Kisaan tulee olla 1–8-vuotias, vähintään 5 kilon painoinen sekä luonteeltaan rauhallinen sisäkissa. Luovutusten välillä pitää olla vähintään 1/2 vuotta, ja verenluovutus tehdään valvotuissa olosuhteissa kissan ollessa kevyessä nukutuksessa ilman, että kissalle aiheutuu siitä haittaa tai kipuja.

– Kaneli on nyt työnsä tehnyt, sillä se on jo 9-vuotias. Kaneli keskittyy nyt leppoisien eläkepäivien viettoon ja oman terveytensä vaalimiseen, klinikkaeläinhoitajana 11 vuotta työskennellyt Anu Rosti sanoo.

Rennosti eläkkeellä

Kaneli on sisäkissa, joka ulkoilee vain valjaissa. Sekin on yksi verenluovuttajakissaksi pääsyn edellytyksistä.

Kaneli on sisäkissa, joka ulkoilee vain valjaissa. Sekin on yksi verenluovuttajakissaksi pääsyn edellytyksistä.

Maatiaiskissa Kaneli on alunperin hankittu Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksen sijaiskodista sen emän jäätyä auton alle. Seurana Kanelilla on Merikorttitiellä samanikäinen rotukissa Joey ja kani Hapsu.

– Kaneli on rauhallinen ja seurallinen poika. Herkkupaloja saadakseen se on valmis tekemään vaikka minkälaisia temppuja. Pieni laihdutuskuuri olisikin nyt paikallaan, Anu Rosti naurahtaa.

Teksti ja kuvat: Eero Honkanen