Talvilintulaskentaa Vuosaaressa

Tilhi.Vuosaaren luonto -palstalla tutustutaan Vuosaaren luontoon.

Perinteistä, jo yli seitsemänkymmenen vuoden ajan suoritettua talvilintulaskentaa, on tehty tänäkin vuonna eri lintutieteellisten yhdistysten toimesta ympäri Suomea. Lajimäärät ovat huomattavasti lisääntyneet, samoin yksilömäärät. Bongailut ja yleensäkin havainnoinnit ovat moninkertaistuneet vuosien saatossa.

Ajankohta ei ehkä ole paras mahdollinen, mutta kun se tehdään vuosittain joulun aikaan, 25.12.–7.1. välisenä aikana, ovat tulokset hyvin vertailukelpoisia. Talviruokintapaikoissa sitä on vain jatkettava kevääseen saakka.

Vuosaaressakin on useita ruokintapaikkoja. Rastaat, tilhet ja närhet ovat löytäneet hyvin ravintoa lumettomasta maasta, mutta ruokinta saattaa muuttaa joidenkin lintujen muuttokäyttäytymistä. Esimerkiksi sinisorsa oli täysmuuttolintu yli viisikymmentä vuotta sitten. Jouluksihan on aina laitettu lyhteitä ja talipalloja. Toisaalta hygieniapuolestakin pitää huolehtia. Laudalta pudonneet muruset ovat rottien ja myyrien herkkua, mutta nekin ovat herkkua petolinnuille.

Vuosittain Vuosaareen ilmaantuu pikku harvinaisuuksia, kuten läntinen pähkinänakkeli Broändassa. Mustavuoressa voi hyvin tavata hömö- sekä töyhtötiaisia ja täyttömäki olisi tunturikiurulle kuin nokka päähän. Vesilintujen bongaus vaatisi jo kaukoputkea, kuten ikä- ja sukupuolikartoituskin.

Luomuksesta saa netissä hyvin tarvittavat tiedot linnustonseurannasta: luomus.fi/fi/linnustonseuranta

Sitoutuminen on aina tällaisessa jatkuvassa monivuotisessa reitin suunnittelussa paikallaan. Ei muuta kuin poppoo kasaan, kiikarit mukaan ja lenkille. Talvilinnuston kevätlaskenta järjestetään 21.2.–8.3.

Markku Piipponen