Harvinainen harjalintu vieraisilla Vuosaaressa

Harjalinnun komea harja näkyy, kun se laskeutuu lennosta.                                                  Kuva: Antti Koli

Harjalinnun komea harja näkyy, kun se laskeutuu lennosta. Kuva: Antti Koli

Suomessa harvoin mutta säännöllisesti tavattu harjalintu (Upupa epops) on viihtynyt parisen viikkoa Porslahdessa Marielundin puiston sekä lähialueiden ympäristössä. Talojen ja päiväkodin pihalla nähty yksilö on kerännyt alueelle paljon lintubongareita ja -kuvaajia. Pitkänokkainen ja kirjavatöyhtöinen lintu on komeaa katseltavaa.

Harjalintu on Euroopan ainoa harjalintujen heimon edustaja. Sitä tavataan kulttuuriympäristöissä, sen lempiravintoa ovat usein erityisesti lehmänlannassa elävät hyönteiset sekä niiden toukat, mutta ravinnoksi kelpaavat myös muut selkärangattomat eläimet. Porslahden harjalintu söi isoja toukkia nurmikoilta. Suuren rastaan kokoinen lintu on pesinyt Suomessa ilmeisesti vain kerran, vuonna 1940 Porin lähistöllä. Tätä päivämuuttajaa tavataan Suomessa huhtikuusta joulukuun alkuun, ja se talvehtii Pohjois- ja Keski-Afrikassa. Ulkonäön lisäksi harjalinnulla on omanlaisensa ääni, helmipöllömäinen ”pu-pu-pu”.

Kuva: Katri Lehtonen

Kuva: Katri Lehtonen

Vaikka harjalinnun uskoisi olevan helppo bongattava, osaa se myös taitavasti piiloutua elinympäristöönsä uteliaiden katseilta. Bongaamisessa ja kuvaamisessa tuleekin muistaa, että niin linnuille kuin myös niiden reviirinään käyttämien alueiden asukkaille tulee antaa rauha yksityiseen: liian lähelle eläintä tai yksityisaluetta ei saa mennä.

Teksti: Antti Honkanen