Suomumustesieni – ennakkoluulottomalle

Vuosaaren luonto -palstalla tutustutaan Vuosaaren luontoon.

Suomumustesieni.

Suomumustesieni.

Mustesienet ovat kuulemma erittäin herkullisia. Niiden käyttöaika on erittäin lyhyt, päivä pari. Pihanurmikoilla ne putkahtavat esiin nopeasti ja kasvavat hetkessä täyteen mittaansa. Melkoinen voima noinkin ”höttöisellä” sienellä on työntäessään itiöemänsä maan pinnalle. Itiöemä on sienirihmaston ”kukka”.

Kuvan suomumustesieni (Coprinus comatus) ei sisällä antabusreaktion aiheuttamaa kopriinia. Sieni hajoaa kuin itsestään ”musteeksi”, päivässä parissa. Lisäksi ne keräävät helposti itseensä lyijyä ja kadmiumia, olen kyllä ajatellut joskus kokeilla niiden valmistusta, mutta onpahan jäänyt tekemättä, kun lähiympäristöstä löytyy kestäviä kangas- ja haaparouskujakin.

Maailmassa on paljon elintarvikkeita, joita voi kokeilla, on leväruokia ja varmasti planktonistakin saadaan pahenevaan ruokapulaan apuja. Onhan sitä pantu puolet petäjäistäkin. Jostain syystä tänä päivänä kauraa pitää olla joka eineessä. Vuosikymmenten saatossa ravintosuositukset vaihtelevat paljonkin, mutta kokeilijaa ei sovi moittia.

Markku Piipponen