Tehostetun talvihoidon pyöräilyreittejä laajennetaan Vuosaareen

Talvikaudella 2020-2021 Helsingin tehostetun talvihoidon piirissä on kaikkiaan 52 kilometriä pyöräreittejä. Kuvassa talvipyöräilyä Baanalla helmikuussa 2017. Kuva: Helsingin kaupunki / Aki Antinkaapo.

Talvikaudella 2020-2021 Helsingin tehostetun talvihoidon piirissä on kaikkiaan 52 kilometriä pyöräreittejä. Kuvassa talvipyöräilyä Baanalla helmikuussa 2017. Kuva: Helsingin kaupunki / Aki Antinkaapo

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala päättää vuosittain, mitkä reitit ja millä tekniikalla otetaan tehostetun talvihoidon piiriin. Päätös riippuu pitkälti käytettävissä olevista määrärahoista.

Talvikaudelle 2020-21 harjasuolausta laajennetaan Teollisuuskadulle sekä Itäkeskuksen ja Vuosaaren väliselle osuudelle. Kaupunki laajentaa tehokkaasti talvihoidettuja pyöräteitä Vuosaaren poikki satamaan saakka. Vuonna 2019 talvireitti laajeni Itäkeskukseen saakka, ja nyt edelleen Vuosaareen. Harjasuolatuilla reiteillä lumi poistetaan harjaamalla ja liukkaudentorjuntaan käytetään liuossuolaa, perinteisen aurauksen ja hiekoituksen sijaan. Lisäksi aurausta tehostetaan uudella Töölön ja Pikku Huopalahden välisellä reitillä. Kartta reiteistä löytyy täältä.

Osa tehostetun talvihoidon pyöräreiteistä on tärkeitä myös jalankulkijoille. Näillä osuuksilla myös viereisen jalkakäytävän talvihoitoa tehostetaan.

Pyöräliikenteen talviagentteja etsitään

Talviagentit toimivat Helsingin pyöräliikenteen ympärivuotisen ylläpidon ja sujuvan talviliikenteen puolesta muun muassa raportoimalla ja kuvaamalla kehityskohteita. Talviagenttitoiminta on Helsingin kaupungin ja Helsingin Polkupyöräilijät ry:n (HePo) yhteistyössä järjestämä pyöräliikenteen kehittämisprojekti, johon etsitään mukaan vapaaehtoisia. Se tarjoaa arkimatkansa pyöräileville helsinkiläisille mahdollisuuden päästä kertomaan kokemuksistaan pyöräliikenteen reittien talvikunnossapidosta. Mukaan toivotaan noin 50 agentin joukkoa.

– Sinun ei tarvitse täyttää mitään taso-, taito- tai varustekriteereitä, vaan toivomme osallistujiksi nimenomaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia, eritasoisia ja eri-ikäisiä pyöräillen arkimatkansa talvella liikkuvia. Oletpa sitten ensimmäistä kertaa talvella pyöräilevä tai kokenut konkari, on juuri sinun mielipiteesi tärkeä! Tietysti toivomme, että aiot pyöräillä tehostetun talvihoidon reiteillä lokakuusta ensi huhtikuuhun, toteaa toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi Helsingin polkupyöräilijät ry HePo:sta.

Säännöllinen palaute on tärkeä apuväline ylläpidolle

Agentit antavat palautetta pyöräteiden kunnosta viikoittain, ja se toimitetaan kootusti tämän jälkeen kaupungin ylläpidolle ja urakoitsijoille.

– Agenttien keräämä tieto auttaa meitä seuraamaan talvihoidon nykytasoa kuluvan talven aikana. Pyrimme reagoimaan havaittuihin puutteisiin ja kehittämään toimintaa talven aikana muuttuvissa keliolosuhteissa. Samalla saamme tietoa kehitystarpeista tulevaisuutta varten. Osa ongelmista voi olla sellaisia, jotka vaativat esimerkiksi muutoksia työn resursointiin ja laatuvaatimuksiin, kertoo projektipäällikkö Antti Takkunen Helsingin kaupungilta.