Tehostettua talvihoitoa kävely- ja pyöräteille Vuosaaren satamasta Itäkeskukseen

Harjasuolattu kävely- ja pyörätie Vuosaaressa 4.1.2021. Kuva: Helsingin kaupunki / Sari Korolainen

Harjasuolattu kävely- ja pyörätie Vuosaaressa 4.1.2021. Kuva: Helsingin kaupunki / Sari Korolainen

Helsingin kaupunki hoitaa pyöräliikenteen tärkeimpiä reittejä tehostetusti talviaikaan. Pyörätien vieressä kulkeva kävelytie hoidetaan myös yhtä hyvin, jos se vain on mahdollista. Tänä talvikautena tehokas talvihoito alkaa neljällä uudella reitillä. Uusia osuuksia ovat Teollisuuskatu sekä reitit Oulunkylästä Malmille, Töölöstä Pikku-Huopalahteen sekä Itäkeskuksesta Vuosaaren satamaan.

Käytännössä suurimmalla osalla reittejä tehostettu talvihoito tarkoittaa harjasuolausta. Lumen aurauksen sijaan lumi poistetaan harjaamalla. Liukkaudentorjunta hoituu suolauksen avulla sepelin sijaan.

Tällä hetkellä tehostetussa talvikunnossapidossa on kaikkiaan noin 65 kilometriä kävely- ja pyörätietä. Reittien pituus kasvoi noin 20 kilometriä tänä talvena.

Kävelytie harjasuolataan, jos se kulkee samassa tasossa pyöräväylän vieressä (esimerkiksi Sörnäisten rantatie ja Teollisuuskatu).

Töölönlahden länsipuolella kävelytie hoidetaan auraamalla ja hiekoitussepelillä tehostetusti, pyöräväylä harjasuolataan.

Useilla reiteillä on yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie (ns. kevyen liikenteen väylä), jotka hoidetaan samalla kertaa harjasuolaamalla. Kaupunki huolehtii pyöräteiden talvikunnossapidosta sekä esikaupungeissa että keskustassa. Jalkakäytävien talvikunnossapidon vastuu sen sijaan vaihtelee. Kantakaupungissa ne ovat kiinteistön vastuulla ja muualla kaupungin hoidossa.

Jos jalkakäytävä on kiinteistön vastuulla, kiinteistö vastaa sen hoidosta myös siinä tapauksessa, että vieressä kulkee kaupungin harjasuolattu pyörätie.

Tehostettu talvihoito laajenee neljälle uudelle reitille

Tänä talvena tehostettu talvihoito laajenee neljälle uudelle reitille. Harjasuolausta tehdään nyt Teollisuuskadulla sekä Itäkeskuksen ja Vuosaaren sataman välillä. Töölön ja Pikku Huopalahden sekä Oulunkylän ja Malmin välisiä reittejä hoidetaan tehostetulla aurauksella.

Minne voin antaa palautetta?

Palaute talvikunnossapidosta lähetetään aina ensisijaisesti palautejärjestelmän hel.fi/palaute kautta. Näin palaute ohjautuu parhaiten kyseisen alueen urakoitsijan työnjohdolle, sen käsittelyä seurataan ja tieto tilastoituu.