Vuosaareen laivalla matkustanut harvinainen lintu vietiin Korkeasaareen

Pingu-etelänkiisla löydettiin Iso-Britanniasta Vuosaaren satamaan saapuneen rahtialuksen kannelta.

Pingu-etelänkiisla löydettiin Iso-Britanniasta Vuosaaren satamaan saapuneen rahtialuksen kannelta.

Villieläinsairaalan toiminta Korkeasaaren eläintarhassa on jatkunut normaalisti, vaikka itse eläintarha on pysynyt suljettuna koronapandemian rajoitustoimien vuoksi. Korkeasaaren eläintenhoitaja Laura Pulli sanoo, että korona-aikana ihmiset ovat ulkoilleet huomattavasti enemmän ja innostuneet tarkkailemaan luontoa, joten puheluita ja potilaitakin on tullut Villieläinsairaalaan edellisvuosia enemmän.

Torstaina 7.1.2021 Villieläinsairaalaan tuotiin harvinaisempi lintu, kun Vuosaaren satamaan Iso-Britanniasta tulleen rahtialuksen kannelta löytyi etelänkiisla.

– Lintu oli meillä rauhallinen, ainoastaan eläinlääkärin tutkimuksessa se räpisteli ja yritti nokkia lääkäriä. Lääkäri totesi linnun hieman hoikaksi, mutta muuten terveeksi, kertoo Korkeasaaren eläintenhoitaja Laura Pulli.

Suomenlahden ulkosaaristossa harvalukuisena pesivä lintu muistuttaa ulkonäöltään pingviiniä, siksi hoitohenkilökunta päätti nimetä viime vuonna syntyneen, nyt jo aikuisen kokoisen linnun Pinguksi.

Pingu oli Villieläinsairaalan historian ensimmäinen kiisla, joten henkilökunta ei tiennyt, mikä linnulle on potilaana normaalia käytöstä.

– Kiisla osoittautui rauhalliseksi potilaaksi, joka uiskenteli altaassaan ja suki itseään uimisen jälkeen. Se ei tuntunut stressaantuvan hoitolaolosuhteista tai hoitajien läsnäolosta, Pulli kuvailee.

Pingu ruokittiin muutaman kerran kala- ja simpukka-aterialla, rengastettiin ja palautettiin parin lepopäivän jälkeen vesille Korkeasaaren lähellä olevan Palosaaren rannasta. Vaikka Suomenlahdella tavataan etelänkiisloja harvakseltaan, niin Pullin mukaan on hyvinkin mahdollista, että Pingu löytää lajitovereitaan.

Pulli kertoo, että etelänkiisla on ruumiinrakenteeltaan supersukeltaja, joka nousee maalle vain pesiäkseen. Siksi sille on saattanut olla vaikeaa poistua laivan kannelta.

– Sen jalat ovat sijoittuneet kropan takaosaan siten, että kuivalta maalta lentoon lähteminen on sille haastavaa. Siksi se ei voi noin vain pyrähtää lentoon jouduttuaan hankalaan paikkaan, Pulli toteaa.

Eläinten ”salamatkustaminen” laivoilla ei ole täysin poikkeuksellista. Onpa kerran Korkeasaareen tuotu keskellä talvea matkustajalaivan hytistä löytynyt pohjanlepakkokin.

– Meille tulee toisinaan soittoja tällaisista laivalta löytyneistä tapauksista, viime vuonna tuli vastaavana tapauksena alli laivan kannelta. Syy eläimen laivalle joutumiseen voi olla esimerkiksi kova tuulenpuuska, joka heittää linnun kannelle kesken lennon tai linnun virhearvio laskeutumisessa, Pulli miettii.

Tällä hetkellä Villieläinsairaala saa eniten yhteydenottoja joutsenista, jotka ovat jääneet viettämään talvea Suomeen. Etelänkiisla on vuoden sisään harvinaisin Villieläinsairaalan potilas.

– Myös kimolepakko on Suomessa harvinainen, sellainen meillä kävi potilaana viime vuoden lopulla sen löydyttyä munkkiniemeläisestä toimistosta keskellä talvea, Pulli sanoo.

Villieläinsairaalan toiminnasta löytyy lisätietoa osoitteesta korkeasaari.fi/villielainsairaala/

Villieläinsairaalaan tuodusta etelänkiislasta uutisoi ensimmäisenä mtvuutiset.fi

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuva: Korkeasaaren eläintarha