Vanhuksilta huijattu rahaa – poliisi pyytää vihjeitä

Poliisille on ilmoitettu Helsingissä viimeisten vuorokausien aikana neljä epäiltyä varkautta ja maksuvälinepetosta, joissa kohteet olivat vanhuksia.

Maanantain ja tiistain aikana Helsingin poliisille ilmoitettiin neljästä epäillystä rikoksesta, joissa epäillyt pääsivät vanhusten asuntoihin esiintymällä huoltomiehinä. Miehet anastivat vanhuksilta rahaa tai maksukortin, ja maksukorteilla nostettiin automaateista rahaa.

Tiistaina 19.1.2021 noin kello 18.10 Kalliossa Hämeentiellä asuvalle vanhukselle kerrottiin puhelimessa, että huoltomies tulee vaihtamaan palovaroittimen. Asuntoon tuli kaksi huomioliiveihin ja maskeihin pukeutunutta miestä, jotka puuhasivat asunnossa ja anastivat lopuksi vanhuksen maksukortin. Kortilla nostettiin heti käteistä rahaa automaatista. Epäillyt olivat noin 30-vuotiaita, pitkiä ja hoikkia. Toisella oli beigen väriset housut ja toisella oli kädessään palovaroitin.

Maanantaina 18.1.2021 noin kello 15.15 Munkkiniemessä Riihitiellä asuvalle vanhukselle soitti mies, joka esiintyi huoltomiehenä. Hän ilmoitti ilmanvaihdon tarkastuksesta ja että paikalle tulisi kaksi väliaikaista huoltomiestä. Mies kysyi talon ovikoodia. Vanhuksen luo tuli kaksi pienikokoista miestä, jotka anastivat maksun yhteydessä asukkaan maksukortin. Epäillyt jättivät hänelle toisen maksukortin anastamansa tilalle. Kortilla nostettiin käteistä heti anastamisen jälkeen. Miehet olivat alle 165 senttimetriä pitkiä ja hoikkia. Toisella heistä oli punainen takki tai liivi.

Tiistaina 19.01.2021 iltapäivällä Pihlajamäessä Tiirismaantiellä asuvalle vanhukselle soitti mies, joka esittäytyi huoltomieheksi. Hän tiedusteli, oliko asunnon ilmastointia puhdistettu. Vanhus kertoi, ettei ole, joten mies sanoi tulevansa hoitamaan asian. Mies saapui asunnolle, teki jotain ilmanvaihtoventtiilille ja pyysi korttimaksua. Vanhuksella ei ollut korttia, joten hän antoi miehelle 20 euroa rasiasta, joka sisälsi käteistä rahaa. Mies näennäisesti auttoi vanhusta rasian kanssa. Pian asukas huomasi, että epäilty oli vienyt kaikki rasiassa olevat rahat. Mies oli noin 40-vuotias ja alle 180 senttimetriä pitkä. Hänellä oli mustat lyhyet hiukset ja mustat vaatteet.

Edellä kerrottujen tapausten lisäksi maanantaina 18.1.2021 poliisille ilmoitettiin 16.1.2021 Vuosaaren Rastilankallion Retkeilijänkadulla tapahtuneesta epäillystä rikoksesta. Vanhus tapasi asuntonsa ulkopuolella kaksi nuorta miestä, jotka pyysivät päästä lataamaan puhelimiaan. Käynnin yhteydessä miehet anastivat pankkikortin ja tunnusluvun. Pankkikortilla nostettiin käteistä rahaa automaatista. Miehet olivat 30–40-vuotiaita, tummatukkaisia ja heillä oli tummat vaatteet.

Poliisi pyytää edellä mainituista tapauksista havaintoja tehneitä henkilöitä lähettämään tiedot sähköpostitse osoitteeseen omaisuusrikoksetrar.helsinki@poliisi.fi.

Poliisi muistuttaa, että huoltomiehen käynnin tarkoituksen voi selvittää huoltoyhtiöstä tai isännöitsijältä. Näillä tahoilla on tieto taloyhtiöissä tehtävistä korjauksista ja tarkastuksista. Aina kun omaan asuntoon pyrkii vieras ihminen, on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.