IHME – komediaa ja draamaa 10 vuotta

Teatteri IHMEen klovneja elokuussa 2014.

Teatteri IHMEen klovneja elokuussa 2014.

Vuosaaressa toimiva ympärivuotinen teatteri IHME (Teatteri-yhdistys IHME ry) rekisteröitiin 16.2.2011 ja täten viettää kymmenvuotisjuhlavuottaan.
Teatterin synty on lähes aina ”ihme”, sillä teatterin perustaminen on yleensä aina joidenkin asioiden sattumus ja summa. Harvoin lähdetään asian tiimoilta perustamaan teatteria, etsimään sinne henkilökuntaa, tekijöitä ja näyttelijöitä. Teatteri IHMEkin syntyi monen tekijän summasta kuin tarpeeseen.

Teatterin syntysanat lausuttiin jo Vuotalossa pari vuotta aikaisemmin, kun perustajajäsen ja puheenjohtaja Eero Hildén kirjoitti draamakomedian Siirtomaatavaraa (2009), ja yllätykseksi sopijaosapuoliteatteri ei halunnutkaan tehdä sitä. Niinpä tuolloinen tuottaja ehdotti, että se tehtäisiin kaikesta huolimatta, koska mainonta ja muut valmistelut oli jo aloitettu.

Näin tehtiin ja perustettiin teatteri Vuokki, joka jatkoi alkujärjestelyjen jälkeen esityksen tekoa. Lyhyellä teatterialan kokemuksella koottiin työryhmä: tuottaja, ohjaaja/dramaturgi, lavastaja, puvustaja ja lähdettiin työstämään käsikirjoitusta näytelmäksi.

– Työ ei ollut helppo, sillä ohjaaja oli vielä alan opiskelija Nella Turkki, näyttelijöistä osa oli Kallion ilmaisutaidonlukiosta ja osa vuosaarelaisnäyttelijöitä. Näytelmä sai hyviä arvosteluja ja yleisö löysi kivasti Vuotalon lehtereille, puheenjohtaja Eero Hildén kertoo.

Seuraava teatterikappale toteutettiin autenttiseen miljööseen Rastilan kartanoon, sillä Hildénin kirjoittama epokkinäytelmä ”A.D.BRUCE” (2010) kertoi 1700-luvun Viaborgin (Suomenlinna) rakentajaupseeri Anders De Brucen elämästä ja ajasta tuolloisen Rastböle-tilan ympäristöstä.

Vuonna 2011 palattiin takaisin ”kotinäyttämölle” Vuotaloon, jossa toteutettiin Simo Ojasen kirjoittama tragikoominen ”Koira saa paikan”. Näytelmän ohjasi pidetty, nyt edesmennyt ohjaaja Martti Mäkelä omalla humoristisella tyylillään. Tämä oli Teatteri IHMEen ensimmäinen tuotanto.

Perustamiskokoonpanosta (kuusi henkilöä) on vielä mukana kolme ja muutkin ovat vielä postituslistalla sekä taustalla mukana toiminnassa. Tämän ensimmäisen esityksen yhteydessä saimme paljon uusia tekijöitä mukaan toimintaamme. Vuokrasimme alkukesäksi harjoittelutilaa Vuosaaren seurakunnalta Kallahden rannalta. Tästä alkoikin voimakas halu kehittää toimintaa ja tehdä kovasti töitä oman tarpeisto-, lavaste- ja näyttämötilojen saamiseksi Vuosaaresta. Ohessa valmistelimme jo seuraavan vuoden esityksiä.

Niin kevät taas koitti ja oli aika valmistella tulevan alkusyksyn esityksiä, ja kappale tuli kuin varkain luettuani Agatha Christien näyttämösovituksen ”Hiirenloukku” (2012). Se vaikutti juuri sopivalta jännitysnäytelmältä IHMEen tarjontaan.

– Etsimme pitkään sopivaa ohjaajaa ja viimein istuin nenäkkäin Lapinlahden Linnuistakin tutun Ari Wahlstenin kanssa keskustelemassa innokkaina ohjaukseen, lavastukseen sekä aikatauluihin soveltuvia tavoitteita. Jo muutamassa hetkessä löysimme yhteiset sävelet ja näin syntyi idea mm. musta-valkoisesta sarjakuvamaisesta lavastuksesta sekä dramaturgian ja puheasun keventämisestä, tuottaja Hildén muistelee.

2013 IHMEellä oli hurja tekemisvire päällä, ja se teki kaksi pitkää näytelmää. Toinen oli vuosaarelaisen Päivi Turusen kirjoittama ja tuottama sekä ohjaaja-näyttelijä Mona Kortelammen ohjaama musiikillinen maalaiskomedia ”Runkomäen yllätys”. Esitys tehtiin 170-paikkaiseen Rastis-saliin kesäkuussa ennen juhannusta.

Samaan aikaan toisen porukan kanssa harjoiteltiin Aimo Vuorisen kirjoittamaa ja ohjaaja Timo Tirrin ohjaamaa ”Votkaturisteja” Vuotalossa.

– Molemmat näytelmät olivat lavastuksen ja ohjauksen kannalta haastavia, eikä ilman voimakasta talkootyötä ja sitoutumista olisi kyetty tuohon puristukseen. Seuraava vuosi alkoi hankalasti, kun esiintymistiloja ei Vuosaaresta tuntunut löytyvän. Tilanne alkoi jo tuolloin näyttää toivottomalta, sanoo Votkaturistit näytelmässä tuottajana toiminut Hildén.

Teatteri IHME oli kuitenkin yhteistyötahojensa kautta saanut pienen varastotilan vuokralle puvustoa ja tarpeistoa varten, esityksiä onnistuttiin tekemään muissa pienemmissä tiloissa.

– Kävimme tekemässä esityksiä vierailuteatterina eri näyttämöillä Helsingin keskustassa, palvelukeskuksissa, tapahtumissa ja synttärijuhlilla. Osa näyttelijöistämme oli ”lainassa” muissa teattereissa ympäri Uuttamaata.
Vuonna 2014 tuotimme putoustyyppisen ”Hahmoset”-ravintolaklubiesityksen. 2015 esiinnyimme klovneina Riku Niemisen tv-sarjassa ”1001 Rikua”. Tuotimme 2015 Gabro-talolle Päivi Turusen kirjoittaman ”Mano ja Maitoparta I”-nimisen lastenesityksen ja 2016 ”Mano ja Maitoparta II tehohoito”, Hildén kertaa.

Vuonna 2016 IHME teki Vuosaari-Seuran 50-vuotisjuhlaan Vuotaloon seuran perustamiskokouksesta musiikillisen näytelmän ”Kokous 1966”. Teksti seurasi tuon kokouksen aitoa esityslistaa draaman puitteissa.

– Kokous 1966 oli mielenkiintoinen produktio, sillä tekstiä kirjoittaessani, autenttisten dokumenttien lisäksi, haastattelin viimeistä tuolloin elossa ollutta perustajajäsentä, mikä helpotti kirjoittamista ja ohjausta, Hildén kertoo.

Samana vuonna tehtiin Vuotaloon yhdessä KOM-teatterin tuottama ”Ääni-ilta” esityksineen, jossa lanseerattiin IHMEen näyttelijöiden esittämä ”Oi Vuosaari” -laulu, jonka sanat oli koottu haastattelemalla vuosaarelaisten tuntemuksista. Kuorolaulu tallennettiin Youtubeen.

Seuraavaksi IHME siirtyi taas jännitysnäytelmiin, sillä tuotantoon otettiin Harold Pinterin ”The Dumb Waiter” suom. ”Ruokahissi” (2017, 2018), jota esitettiin useissa paikoissa.

”Vuosaaren prinsessat” -lyhytelokuva kuvattiin Hildénin ohjauksessa Sjökullan torpalla Vuosaari-Seuralle vuonna 2018.
Vuosina 2017–2019 Petri Rovion kirjoittamaa ”Kippari-Kalle”-esitystä esitettiin Vuosaaren lisäksi muun muassa Helsingin Mustasaaressa.

2019 IHME siirtyi taas tragikomediaan ja teki Päivi Turusen ja näyttämötyöryhmän kirjoittaman ”Kolmen kopla” -näytelmän, jota tehtiin Gabro-taloon, asukastalo Mylläriin ja Kontulan palvelukeskukseen.

Mukana eri tapahtumissa

Kymmenen vuoden aikana IHME on ollut mukana lukuisissa vuosaarelaistapahtumissa, kuten esimerkiksi Itä-Helsingin Kulttuuriviikoilla, Vuosaaren Kesäjuhlilla, Vuosaaren Venetsialaisissa, Vuosaaren Satamapäivillä ja Vuosaaren Joulupolulla.

– 2020 ja kuluva vuosi ovatkin menneet koronasta johtuen matalammalla liekillä. Olemme kuitenkin kokoontuneet Teamsin kautta lukuharjoituksiin tulevia esityksiä silmällä pitäen. Etäyhteyksien kautta olemme valmistaneet ryhmätyönä myös videoesityksen, pitäneet hallituksen kokoukset ja kokoontuneet joskus fyysisestikin pienellä ryhmällä noudattaen THL:n ohjeita, Eero Hildén sanoo.

– Haluan näin Vuosaari-lehden kautta esittää suuret kiitokset kaikille katsojille, tukijoille, yhteistyökumppaneille sekä näyttelijöille ja muille tekijöille. Täytyy vielä todeta, että emme juhli juuri nyt, mutta senkin aika vielä koittaa, puheenjohtaja Eero Hildén vakuuttaa.

IHMEen toimintaa voi tukea maksamalla vapaaehtoisen jäsenmaksun yhdistyksen tilille: FI06 1237 3000 1064 16, saaja: Teatteriyhdistys Ihme ry. Muista viite: 2022. Henkilöt 15 €, yhteisöt 30 €, yritykset 100 €. Jos ilmoittaa myös nimi-, puhelin- ja sähköpostitiedot sähköpostiin teatteriihme@gmail.com saa jäsenedut ja tiedotteet.