Liikkuiko susi taas Vuosaaressa?

Jäljen pituus.

Tassunjälki Vuosaarenhuipun laidalla.

Vuosaarelainen Rami Numminen oli perheensä ja koiransa kanssa ulkoilemassa Vuosaarenhuipun maisemissa sunnuntaina 4.4. päiväsaikaan. Ensin he löysivät Niinisaarentien puoleiselta laidalta verkkoaidan ulkopuolelta mudasta suuren tassunjäljen. Hetken päästä he havaitsivat aidan sisäpuolella useamman saman eläimen jäljen sekä kasan ulostetta. Jäljet vaikuttivat tuoreilta.

– Palasin paikalle illalla mittanauhan kera ja totesin netistä katsomalla, että kyseessä voisi olla suden tassunjäljet, ulostekin näytti enemmän suden kasalta kuin koiran, Rami Numminen kertoo.

Seuduilla liikkuu runsaasti niin metsäkauriita kuin valkohäntäpeurojakin.

– Näimmekin sunnuntaina ensimmäisellä retkellä viisi metsäkaurista samoilla paikoilla kuin mahdollisen suden tassunjäljet ja jätökset. Tuttavaperheen kodin läheltä Pienen Villasaaren tieltä löytyi viime viikonloppuna metsäkauriin sorkka, olisiko sama eläin ollut kyseessä, sillä paikkojen välissä on alle 500 metriä? Numminen miettii.

Helmikuun alussa noin 500 metrin päästä viikonlopun jäljistä löytyi raadeltu metsäkauris. Mustavuoren entisen kalkkikaivoksen läheltä löydetyn kauriin oli surmannut tappo- sekä tassunjäljistä päätellen susi.

Susi on kytketyille koirille vaaraton

Helsingin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Paula Laukkanen, voisiko tälläkin kertaa jälkien perusteella kyseessä olla susi?

– Tassunjälkien perusteella se voi hyvinkin olla susi. Ulosteesta ei pysty kuvan perusteella vetämään kauheasti johtopäätöksiä, koska mittakaava puuttuu. Kyseessä voisi olla sama yksilö kuin helmikuussa Mustavuoressa metsäkauriin tappanut susi, jos se on tullut vaikka uudelleen saalistamaan alueelle, Laukkanen vastaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Pienen Villasaaren tieltä kerrostalon pihametsästä löytynyt metsäkauriin sorkka. Kuva: Lukijan kuva

Pienen Villasaaren tieltä kerrostalon pihametsästä löytynyt metsäkauriin sorkka. Kuva: Lukijan kuva

Helsingin riistanhoitoyhdistys sai talvella muutamia ilmoituksia, joissa kansalaiset olisivat nähneet suden Vuosaaressa, niitä ei ole kuitenkaan pystytty varmistamaan. Paula Laukkasen mukaan Sipoonkorvesta kulkee suurpetoja Vuosaareen silloin tällöin, ja maalis–huhtikuussa nuoret susiurokset lähtevät yksin liikkeelle, kun lauma hajoaa. Hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että susi perustaisi laumaa Vuosaareen: vaikka ravintoa riittääkin, naaraita ei tänne hevillä eksy.

– Vuosaarelaisten ei kannata olla huolissaan, että susi söisi vaikka koiran, sillä Mustavuoressakin ja Vuosaarenhuipulla koira tulee olla kytkettynä, eikä susi tule koiraa remmistä hakemaan, Laukkanen sanoo.

Teksti: Antti Honkanen
Kuvat, paitsi sorkkakuva: Rami Numminen

Tassunjälkien väli.

Tassunjälkien väli.