Eläköityvän Jukka Isohannin matka kulki pikkukylän koulun oppilaasta suurkoulun rehtoriksi

– Tämä Puistopolun peruskoulun Punakiventien toimipiste on minulle rakkain työpaikka, meillä on pitkä yhteinen historia, kertoo Jukka Isohanni.

– Tämä Puistopolun peruskoulun Punakiventien toimipiste on minulle rakkain työpaikka, meillä on pitkä yhteinen historia, kertoo Jukka Isohanni.

Vuoniityn peruskoulun eläkkeelle tänä kesänä, 30.6., siirtyvä rehtori Jukka Isohanni, 64, on ehtinyt nähdä Vuosaaren huiman kasvun sekä asukkaana että koulumaailman työntekijänä. Hän on tehnyt  vuosien varrella yhteistyötä tuhansien vuosaarelaisten kanssa: niin koulutyöntekijöiden, oppilaiden kuin heidän huoltajiensa kera.

– Täällä asui noin 14 000 asukasta, kun vuonna 1985 muutimme tulevan ja nykyisen vaimoni Annen kanssa Vuosaareen Pienenvillasaarentielle. Sen jälkeen on rakennettu esimerkiksi metro, uusia kouluja, Columbus ja asukkaitakin on jo noin 40 000, yhä Vuosaaressa asuva Isohanni miettii.

”Punis” silmäteränä

Isohanni aloitti vuonna 1986 tekemällä sijaisuuksia silloisella Vuosaaren ala-asteella, vakituisen virkansa hän aloitti 1989. Musiikkiin ja liikuntaan erikoistunut luokanopettaja päätti opetuksensa ja aloitti vuonna 2006 Vuosaaren ala-asteen eli Puniksen rehtorina. 11 vuoden jälkeen matka jatkui uuteen tehtävään Vuosaaressa vuonna 2017 aloitettuun Vuoniityn peruskouluun. Jukka Isohanni on ainoa rehtori, joka on ollut koulun johtajana Punakiventiellä, Koukkusaarentiellä, Venemestarintiellä sekä Heteniityntiellä.

– Lähimpänä sydäntäni on kuitenkin aina Punakiventien koulu, josta kaikki alkoi. On hauska ajatella, että olen itse käynyt kouluni Keski-Pohjanmaalla Kannuksessa Märsylän koulussa, jossa oli vain 40 oppilasta. Kuitenkin jään eläkkeelle tuhannen oppilaan koulun rehtorin tehtävästä, Isohanni naurahtaa.

Liekö vapaa-ajallaan lentopalloa intohimoisesti harrastavan Isohannin veressä ollut pohjanmaalaista suuruudenhulluutta, kun pikkukylän pojasta kasvoi Helsingin suurimman lähiön reksi. Isohanni sanoo kuitenkin, että aina ollaan pärjätty eritoten vuosaarelaisten koulujen välisen hyvän yhteistyön kautta sekä ammattitaitoisen henkilökunnan avulla.

Nopea väestönkasvu haasteena

Opettajan työ on kokenut melkoisen muutoksen 35 vuoden aikana, kun Isohanni on ollut mukana vuosaarelaisessa koulumaailmassa.

– Esimerkiksi Vuosaaren nopea väestönkasvu ja lisääntyvä monikulttuurisuus ovat tuoneet haasteita ja mahdollisuuksia opetukseen, kaikesta ollaan silti selvitty hyvin.

Huolestuneena olen kuitenkin seurannut, mitä tapahtuu, jos kouluille ei tule nopeasti lisää määrärahoja Helsingin budjetista. Korona on vienyt oppilaat, henkilökunnan sekä huoltajat jaksamisen äärirajoille etäopetuksineen kaikkineen, Isohanni miettii.

Korona oli toden totta haastavaa aikaa koulumaailmassa ja Isohanni kiitteleekin kaikkien vuosaarelaisten koulujen henkilökuntia sekä huoltajia sitoutumisesta ja joustamisesta vaikeassa tilanteessa. Isohannin mielestä tulevat vuodet pienemmillä määrärahoilla tulevat vaikeuttamaan koulujen työtä.

– Toivottavasti Vuosaaren uudet kapunginvaltuuston valitut pitävät koulujen sekä koulutuksen puolesta kovaa ääntä, Isohanni toivoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Rehtori Jukka Isohanni on aikoinaan ollut mukana suunnittelemassa hänen päänsä yläpuolella olevaa entisen Vuosaaren ala-asteen eli ”Puniksen” logoa.

Rehtori Jukka Isohanni on aikoinaan ollut mukana suunnittelemassa hänen päänsä yläpuolella olevaa entisen Vuosaaren ala-asteen eli ”Puniksen” logoa.

Ikimuistoinen aprillipila

Yhtenä suurimpana onnistumisenaan työssään Isohanni pitää silmäteränsä Punakiventien koulurakennuksen suurta remonttia, joka valmistui vuonna 2016. Vanhasta talosta kuoriutui edistyksellinen tulevaisuuden koulu, ja Isohanni oli tiiviisti vaikuttamassa tuohon lopputulokseen.

Kuitenkin parasta hänen mielestään olisi ollut rakentaa kokonaan uusi koulurakennus, johon olisivat mahtuneet Tehtaanpuiston yläasteen, Mustankiven ja Vuosaaren ala-asteen oppilaat. Isohannin mukaan se olisi ollut lopulta huomattavasti halvempaa veronmaksajille ilman monien parakkien vuokria.

– Tavoitteena oli, että Punis olisi Suomen paras koulu, jonne on helppo tulla. Mielestäni tässä onnistuttiin hyvin. Ja kaikki vuosaarelaiset koulut ovat upeita, arvostan niitä jokaista, Isohanni kehuu.

Jukka Isohanni on ollut pari kuukautta vuosilomalla ennen eläköitymistään 30.6.2021. Ikävä kouluun on tullut monet kerrat, varsinkin kun kollegoja ei koronatilanteen vuoksi ole kasvokkain juuri nähty. Isohanni kaipaa henkilökuntaa, kollegarehtoreita ja oppilaita. Hän kertoo Vuosaaressa olevan raudanlujia ammattilaisia töissä koulumaailmassa.

– Opettajien kanssa on monet hienot hetket koettu. Kerran huijasin henkilökuntaa, että kohta Putous-hahmo Munamies tulee esiintymään koululle. Punakiventien pihaan kurvasi auto ja opettajat yrittivät etuilla nimmarijonossa, kunnes kerroin, että nyt on aprillipäivä. Tämä pila tehtiin yhdessä Merilahden rehtorin Timo Heikkisen kanssa, muistelee Isohanni yhtä hauskaa tapahtumaa työuraltaan.

Trumpetti ja lentis eläkeläisen harrastuksina

Ennen opetustyötä Isohanni oli ammattitrumpetisti, joten eläkkeellä hän kaivaa trumpetin kotelosta, jotta pääsee taas soittamaan erilaisiin juhliin. Paras Isohannin pitämä rehtorin puhe joulujuhlassa – huoltajien ja oppilaiden palautteen mukaan – olikin trumpetilla soitettu Adamsin ”Oi jouluyö”.

Perinteisen Vuosaaren Viikinkien varapuheenjohtajalla on muutenkin selvät suunnitelmat eläkepäiville: ”ystävien kanssa yhdessä touhutaan.”

– Rantalentopallo ja lentopallo pysyvät varmana menossa mukana, niin kauan kuin paikat kestävät. Koulumaailmassa on tullut hyvä kontaktiverkosto myös lentopalloon: minne tahansa Suomessa menenkin, niin yleensä tiedän jonkun lajiaktiivin, puhelias pohjanmaalainen iloitsee.

Haastattelu ja kuvat: Antti Honkanen, jonka liikunnanopettaja Jukka Isohanni oli 1990-luvun lopulla Vuosaaren ala-asteella