Päivä parlamentissa

Nuorten parlamentti järjestettiin tänä vuonna etäyhteyksillä.

Nuorten parlamentti järjestettiin tänä vuonna etäyhteyksillä.

Perjantaina 25.3 kokoontui Nuorten parlamentin täysistunto. Nuorten parlamentissa nuoret pääsevät toimimaan kansanedustajina ja muissa vaikuttajarooleissa. Tämän vuoden Nuorten parlamentissa olivat mukana myös Vuoniityn peruskoulun oppilaat.

Nuorten parlamentin päivän aikana nuoret pääsivät toimimaan politiikan toimittajina ja kansanedustajina, jotka täysistunnon aikana kysyivät ministereiltä kysymyksiä ja osallistuivat valiokuntien kokouksiin. Politiikan toimittajat kirjoittivat omia juttuja päivän tapahtumista ja osallistuivat lehdistötilaisuuteen.

Koulussamme kansanedustajaoppilaana toimi Aino Sipilä. Minun tehtävänäni oli olla politiikan toimittaja. Meidät valittiin tehtävään, koska olemme oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. 

– Asiantuntija puhui liikaa, eikä tarpeeksi muiden nuorten välistä keskustelua ehditty käydä, kertoo Aino Sipilä työskentelystään sivistysvaliokunnassa. 

Täysistunnon aikana Ainon kysymys nuorten harrastusmahdollisuuksien suojelemisesta tulevissa kriisitilanteissa herätti keskustelua ministereiden kesken, mutta Aino ei ollut tyytyväinen vastaukseen. 

– Antti Kurvinen ei vastannut kysymykseen suoraan, vaan vähän kiersi kysymystä. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Lehdistötilaisuus.

Lehdistötilaisuus.

Täysistunnon aikana pääaiheina olivat muun muassa sähkö, nuorten hyvinvointi, harrastukset ja bensan hinnan nousu.

Vaalipiirikeskustelun aikana käytiin rennompaa keskustelua oman vaalipiirin hyvinvoinnista ja luonnosta. Tilaisuuden tullen kysyimme siitä, miten Rastilan palvelut ja julkinen liikenne kestävät väestönkasvua. Vastaus, jonka saimme, kiersi taas vähän meidän kysymystämme, koska kysymyksemme koski palveluita, mutta vastaus liittyi luontoon.

Lehdistötilaisuudessa kysyin, miltä näyttää kansanedustajan arkipäivä. Sain tietää, että tiistaina ja torstaina on istuntoja isoissa saleissa. Muina päivinä kansanedustajat työskentelevät omissa valiokunnissaan tietokoneen äärellä. Kansanedustajilla on myös usein erilaisia tapaamisia ministereiden ja äänestäjien kanssa. Tiistaisin käydään kyselytunti, jossa kansanedustajat saavat kysyä ministereiltä mitä vain omaan valiokuntaansa liittyen. 

Kansanedustajat viettävät ison osan ajasta sosiaalisessa mediassa puhumassa äänestäjilleen tulevista asioista. Sosiaalinen media on kansanedustajille tärkeä paikka, jossa he voivat vaikuttaa äänestäjiin silmänräpäyksessä. 

Korona ja Ukrainan tilanne ovat tehneet päivistä vilkkaampia eduskunnassa. Ukrainan konflikti on nostanut sosiaalisen median merkitystä eduskunnassa, koska moni kannattaja on ollut yhteydessä kansanedustajiin. Koronavirus on vaikuttanut edustajiin siten, että heistä suurin osa työskentelee kotona väliaikaisesti.

Vaikka Nuorten parlamentti järjestettiin tänä vuonna etäyhteyksillä, se oli silti kiinnostava. Itselleni tuli yllätyksenä ainakin se, että sosiaalinen media on tärkeää myös kansanedustajille.

Veeti Suppala,
Vuoniityn peruskoulun kahdeksasluokkalainen