Sofiassa keskusteltiin sodasta ulkoministerin voimin

Keskustelun fasilitaattorina toimi isä Ambrosius (kuvassa vasemmalla) ja mukana keskustelemassa olivat ulkoministeri Pekka Haavisto, sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma.

Keskustelun fasilitaattorina toimi isä Ambrosius (kuvassa vasemmalla) ja mukana keskustelemassa olivat ulkoministeri Pekka Haavisto, sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma. Kuva: Magnus Saveliev

Kulttuurikeskus Sofiassa keskusteltiin lauantaina 9.4. sodan kylmistä kasvoista ja niiden monista ilmeistä Sodan kylmät kasvot? -seminaarissa.

Rauhaneuvottelujen erilaiset haasteet

Metropoliitta Ambrosius johdatteli keskustelua, josta muodostui monipuolinen, syvällinen ja inhimillinen. Ulkoministeri Pekka Haavisto avasi kokemuksiaan rauhanneuvotteluiden haasteista ja käytti esimerkkeinä kokemuksiaan Etelä-Sudanissa ja Lähi-idässä. 

Kulttuuriset erot ja arvot, sekä käytännön elämän vaatimukset muokkaavat muun muassa vihanpidon aikajanoja. Suomessa on ollut varaa ylläpitää esimerkiksi suvun sisäistä vihanpitoa vaikkapa sisällissodan repimien haavojen vuoksi vuosikymmeniä, kun taas Etelä-Sudanissa se voi kestää enimmillään kolme päivää. Pellot ja karja on hoidettava yhdessä, jotta elämän elinehdot täyttyvät. Heimojen ja maiden välisissä rajakiistoissa kyse on taas kunniasta samoin kuin rauhasta arvona. Näiden merkitys kulttuurista riippuen voi olla hyvinkin moninainen.

Hidas hyvä, nopea paha

Sofian auditoriossa pidetty seminaari kiinnosti yleisöä.

Sofian auditoriossa pidetty seminaari kiinnosti yleisöä.

Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa käsitteli alustuksessaan hidasta hyvää ja nopeaa pahaa, näkemisen ja katsomisen eroja. Hän vertasi hidasta hyvää talon rakentamiseen. Sitä voidaan tehdä huolellisesti useita vuosia, ylläpitää ja hoitaa vuosikymmeniä. Sama talo saadaan tuhottua sekunneissa hyvinkin näyttävästi. Hyvä on hidasta ja näkymätöntä ja nopeasta pahasta saadaan isoja raflaavia otsikkoja. 

Katsomme outoa nälkää tuntien järkyttäviä kuvia sodasta ja sen uhreista. Ihmisessä on pimeä puoli, jota paha houkuttaa. Ainoastaan sen näkemisellä ja tunnustamisella itsessään voi taistella sitä vastaan. Näkemisen ja katsomisen erolla tarkoitetaan juuri sitä. Laajemmassa kuvassa olemme harrastaneet Venäjän toimien näkemistä jo pitkään, nyt vasta katsomme ja ymmärrämme. Se on mahdollistanut naamioiden riisumisen ja sodan kylmien kasvojen tuijotuksen.

– EU yhtenäisempi kuin koskaan

Keskustelutilaisuuteen osallistuneet vasemmalta: europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, ulkoministeri Pekka Haavisto, sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa ja keskustelua johdatellut isä Ambrosius. Kuvat: Magnus Saveliev

Keskustelutilaisuuteen osallistuneet vasemmalta: europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, ulkoministeri Pekka Haavisto, sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa ja keskustelua johdatellut isä Ambrosius. Kuvat: Magnus Saveliev

Samaa teemaa käsitteli europarlamentaarikko Eero Heinäluoma omassa puheenvuorossaan. Kovin optimistista arvioita ei hänkään, kuten eivät muutkaan asiantuntijat, esittänyt sodan etenemisestä tai sen lopputuloksesta. 

Hän kertoi myös tunnelmista Euroopan Unionissa ja esitti toiveikkaan arvion, että kaikessa kauheudessaan tälläkin pilvellä on hopeareunus. EU on yhtenäisempi kuin koskaan ja osoittanut erinomaista päätöksentekokykyä esimerkiksi pakotteiden nopeassa käsittelyssä ja asettamisessa. Länsimaailma teroittaa ja yhtenäistää arvojaan, ja yksi suurimmista arvoista on rauha. 

Teksti: Leena Hoppania
Kuvat: Magnus Saveliev