Nordhusets svenskspråkiga kulturproducent prisbelönt för sitt arbete för svenska språket

Nordhusets Siw Handroos-Kelekay och YLE:s Kerstin Kronvall.

Nordhusets Siw Handroos-Kelekay och YLE:s Kerstin Kronvall.

Nordhusets svenskspråkiga kulturproducent Siw Handroos-Kelekay belönades senaste fredag den 20.5. med priset Språksporren 2022, som delades ut av Hugo Bergroth-sällskapet i samband med sällskapets språkvårdsdag på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo. 

Priset motiverades med att Siw Handroos-Kelekay i mer än 20 år jobbat för svenskan i Helsingfors och särskilt i östra Helsingfors, där hon producerat otaliga fina svenska program för alla åldersgrupper. Med sitt arbete når hon också ut över språkgränserna och hon verkar i många tvåspråkiga nätverk. Hennes mångsidiga svenska program i Nordsjö har fått tillfälliga besökare att utbrista; ”Jag önskar jag bodde i Nordsjö!”

30-års jubilerande Hugo Bergroth-sällskapet stiftades 1992 för att främja och vårda det svenska språket i Finland. Språksporren-priset på 1 000 euro som finansieras av Svenska Kulturfonden har delats ut sedan 1993 tillsammans med det större Hugo Bergroth-priset på 5 000 euro som i år gick till YLE:s utrikeskorrespondent i Ryssland, Kerstin Kronvall. Eftersom hon skulle åka till Spanien dagen efter bad hon Nordhusets kulturproducent att skänka blommorna till ett äldreboende för hennes räkning. Så nu får istället Cecilia-hemmets seniorer i Nordsjö njuta av Kerstin Kronvalls vackra pris-bukett!