Nordsjön kartanon uutta alkua viivästyttäneet lukuisat ongelmat

Kartanon avaamisessa on tullut eteen monenlaisia haasteita.

Kartanon avaamisessa on tullut eteen monenlaisia haasteita.

Syksyllä 2021 Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimialan järjestämässä huutokaupassa Nordsjön kartanolle löytyi uusi omistaja, jonka kanssa tehtiin kaupat marraskuussa 2021. Talvella selkeytyneiden aikataulujen mukaan kartanolle piti avautua kesällä 2022 Ranskalainen kyläkauppa -nimellä tunnetun kaupan ja kahvila-ravintolan uusi toimipiste, joka olisi samankaltainen kuin sillä on ennestään Asikkalan Vääksyssä. Ennen avaamista rakennuksessa suunniteltiin tehtävän pientä remonttia, joka sisältäisi pääosin maalaamista ja teknisiä korjauksia.

Nordsjön kartano on kuitenkin yhä syyskuussa 2022 tyhjillään, mistä tämä johtuu Ranskalaisen kyläkaupan yrittäjä Riikka-Maria Lemminki?

– Olimme alussa liian optimistisia aikataulujen kanssa. Tarkoituksemme oli hakea ensin käyttötarkoituksen muutosluvat ja sitten myöhemmin luvat puuttuville parvekkeille. 

Lemminki kertoo, että kartanorakennus on vaativa kohde kokeneillekin arkkitehdeille, koska talo ei edusta yhtä selkeää tyylisuuntaa. 

– Jouduimme vaihtamaan arkkitehtia matkan varrella kahdesti. Koska kesä meni arkkitehtia odotellessa, niin päätimme piirrättää uudella toimistolla myös parvekkeet, koska taloa maalatessa piirroksen on hyvä olla olemassa, Lemminki toteaa. 

Tällä hetkellä Ranskalainen kyläkauppa odottaa kolmannelta arkkitehdiltä ehdotusta, jonka hän hyväksyttää myös Helsingin kaupungilla ja Museovirastolla. Kartanon uuden alun varrella on ollut muitakin haasteita käytännön asioiden kanssa: esimerkiksi talon vesiliittymää ei ole vieläkään löytynyt mistään. 

– Lisäksi kukaan ei osaa sanoa varmasti, millaista toimintaa talossa saa harjoittaa tällä hetkellä vai saako siellä harjoittaa mitään toimintaa. Emme pysty siis sanomaan vielä, milloin pääsemme avaamaan, Riikka-Maria Lemminki harmittelee. 

Lemminkin mukaan he ovat saaneet Nordsjön kartanon tilanteesta valtavasti kyselyitä vuosaarelaisilta. Vaikka matkan varrella haasteita on riittänyt, niin suunniteltua remonttia on myös edistetty. 

– Remontin loppuun vieminen ei ole kuin muutamien viikkojen juttu. Kartano on ainutlaatuinen paikka, jonka avautumista odotamme innolla työntekijöidemme kanssa, Riikka-Maria Lemminki sanoo. 

Haastattelu: Antti Honkanen