Maija Kaunismaa sävelsi Claes Anderssonin runoista monipuolisen albumin

Maija Kaunismaa ja Claes Andersson Lilla Teaternissa lokakuussa 2015. Kuva: Mikko Ijäs

Maija Kaunismaa ja Claes Andersson Lilla Teaternissa lokakuussa 2015. Kuva: Mikko Ijäs

Vuosaarelainen Maija Kaunismaa sävelsi albumillisen Claes Anderssonin runoja, jotka laulaa näyttelijä, laulaja Tuukka Leppänen. Säveltäjä, laulaja ja tuottaja Maija Kaunismaa tutustui vuonna 2011 psykiatri, kirjailija ja jazzmuusikko Claes Anderssoniin, kun he tekivät yhteistyötä Lilla Teaternissa.

– Aloimme tehdä Lillaniin Claesin kirjoittamaa Den förälskade terapeuten -näytelmää vuonna 2011. Seuraava yhteinen projektimme näytelmän jälkeen oli Lilla Teaternin 75-vuotisjuhlakonsertti, johon sävelsin lisää Claesin runoja. Hän lähetti minulle monta runokirjaansa ja muita tekstejään – minusta oli hauskaa jatkaa säveltämistä ruotsin kielellä, Maija Kaunismaa kertoo tutustumisestaan Anderssonin kanssa.

10.10.2022 julkaistulla En morgon vid havet -levyllä kuullaan musiikkia sekä näytelmästä että juhlakonsertista. 

– Jotkut Claesin runot sopivat paremmin luettaviksi, toiset taas sopivat uuteen muotoon, kun ne sävelletään. Hänen runoissaan on aina läsnä huumori ja trauma, kiinnostava itsereflektio ja rytminen muoto, Kaunismaa kiteyttää.

Vuonna 2019 82-vuotiaana kuollut Claes Andersson tykästyi Kaunismaan sävellyksiin.
 
– Kun Maija kertoi, että hän aikoo säveltää runojani, tulin hyvin iloiseksi, koska olen rakastanut hänen aikaisempia sävellyksiään teksteihini näytelmästäni Den förälskade terapeuten. Maijan säveltäessä tapahtuu ihania asioita runojen kanssa! Kuuntelee, hämmästy ja nauti! Andersson kehotti kuulleessaan En morgon vid havet -levytysprojektista.

Leppäsen ääni kantaa discosta tangoon

Tuukka Leppänen laulaa En morgon vid havet -levyllä. Kuva: Heidi Piiroinen

Tuukka Leppänen laulaa En morgon vid havet -levyllä. Kuva: Heidi Piiroinen

Uutuuslevyllä laulaa näyttelijä ja laulaja Tuukka Leppänen, johon Kaunismaa tutustui ensin laulajana, vaikka En Morgon Vid Havet on Leppäsen ensimmäinen soololevy. Helsingin Kaupunginteatterissa vuodesta 2008 näytellyt Leppänen on tehnyt lukuisia animaatioelokuvien dubbauksia, joista tunnetuin taitaa olla Prinssi Hansin ääni Frozen-elokuvissa.

– Teimme yhteistyössä Kaj Chydeniuksen kanssa konsertin, jossa Tuukka oli mukana laulajana. Kaj siis tutustutti meidät toisiimme. Tarvitsin uudelle levylle teknisesti taitavan, laajan ambituksen omaavan ja ruotsia hyvin osaavan mieslaulajan, jolla olisi tarpeeksi aikaa ja halua treenata kanssani sävellykset levytyskuntoon. Minusta me onnistuimme hienosti! Kaunismaa kehuu.
 
En Morgon Vid Havet -albumilla Claes Anderssonin runot puhkeavat uuteen loistoon Kaunismaan sävellysten ja Leppäsen tulkintojen kautta. Monipuolinen kokonaisuus kuljettaa kuulijan läpi musiikkityylien ja vuosikymmenten – suoratoistopalveluissa kuultava levy on imenyt vaikutteita muun muassa discopopista, rockista ja tangosta. 
Levyä voit kuunnella Spotifystä joko tästä alta tai tästä linkistä.
Juttu jatkuu levyn jälkeen…
En morgon vid havet -levy Spotifyssa

Kymmenen kappaleen albumi tosiaan vie kuulijan mielentilasta toiseen. Claes Anderssonin ajatukset ihmisestä, yhteiskunnasta, mielenterveydestä ja rakkaudesta heräävät henkiin toisinaan Bo Kaspers Orkesterin kaltaisella kauniin rauhallisella poljennolla, kun taas välillä jorataan 80-luvulla tukholmalaisen diskoteekin tanssilattialla. Tuukka Leppäsen, joka soittaa levyllä myös selloa ja kitaroita, monialainen ääni kantaa ja yllättää albumin laulujen vaihtuessa – sen verta vakuuttavaa on meno, etteivät soololevytykset jääne nelikymppiseltä näyttelijä-laulajalta tähän albumiin.
 

Inspiraatio Mustavuoren metsistä

Maija Kaunismaa viihtyy perheineen mainiosti Vuosaaressa. Kuva: Laura Malmivaara

Maija Kaunismaa viihtyy perheineen mainiosti Vuosaaressa. Kuva: Laura Malmivaara

Elokuusta 2019 Vuosaaressa perheineen asunut Maija Kaunismaa kertoo tehneensä uuden albumin pohjatyöt kotistudiossaan Vuosaaressa.

– Teimme levyä ensin yhdessä rumpalini Mikko Ijäksen kanssa pandemian jyllätessä. Myöhemmin siirryimme Pitäjänmäelle Finnvoxille jatkamaan nauhoituksia Aki Sihvosen kanssa, joka on kitaristi, basisti ja äänittäjä sekä miksaaja tällä levyllä. Mustavuoren metsistä haettu inspiraatio kuuluu ainakin minusta sovituksissa ja levyn yleisessä tunnelmassa, Kaunismaa miettii.
 
Esimerkiksi Suomen Kansallisteatteriin ja Helsingin, Turun sekä Jyväskylän Kaupunginteatteriin musiikkia säveltänyt Kaunismaa puuhailee jo seuraavan projektin parissa.
 
– Olen aloittanut kolmannen soololevyni tekemisen tänä syksynä, se perustuu Kantelettaren runoihin. Ensi vuoden alussa menemme taas studioon Finnvoxille, levy on valmis varmaan alkuvuodesta 2024, 48-vuotias Kaunismaa paljastaa.
 
Teksti: Antti Honkanen