Tommi Ketosen käsissä lasi saa mystisen kiehtovan muodon

Lasiveistos saa muotonsa Tommi Ketosen käsittelyssä.

Lasiveistos saa muotonsa Tommi Ketosen käsittelyssä. Kuva: Tommi Ketonen

Vuosaarelaisen lasitaiteilija Tommi Ketosen massiiviset lasiveistokset ovat mystisen kiehtovia. Niihin aukeaa aina erilainen maailma riippuen siitä, mistä kulmasta ja missä valaistuksessa niitä katsoo. Muodoiltaan orgaaniset veistokset ovat Ketosen omintakeisesta tyylistä tunnistettavia. Värikylläisistä veistoksista katsoja löytää usein niihin kätketyt naiskasvot.

– Minulla on käsityöläistausta. Aiemmin toimin kelloseppänä. Siihen työhön kyllästyttyäni olin aivan muissa töissä, kunnes perustin tatuointistudion, Ketonen kertoo taustastaan.

Lasinpuhallus puraisi kerralla

– Tyttäreni innostamana menin vuonna 2019 tutustumaan lasinpuhallukseen Riihimäelle. Se oli kerrasta kiinni: viikonloppuna järjestetyn elämyspuhalluksen jälkeen otin heti yhteyttä Nuutajärvelle ja pyysin, että pääsisin lasikouluun oppilaaksi. Käsityöläistaustasta oli ilmeisesti hyötyä, sillä pääsin opiskelemaan osapäiväisesti lasinpuhallusta.

Opiskelukevään jälkeen Tommi Ketonen pääsi assistentiksi lasistudioon Riihimäelle, missä hän suoritti lasinpuhaltaja-artesaanin ammatilliset näyttötyöt. Nyt Ketonen puhaltaa Nuutajärvellä Lasikomppanian hytissä, jota Nuutajärven Lasitaitajat ry:n jäsenet saavat vuokrata.

Työt syntyvät graal-tekniikalla

Tommi Ketosen Elämän rajallisuus -lasiveistos.

Tommi Ketosen Elämän rajallisuus -lasiveistos. Kuva: Tommi Ketonen

Tommi Ketonen on erikoistunut graal-tekniikkaan, jossa aihioon tehdään monia värikerroksia. Työtä välillä lämmitetään jopa 1 100-asteiseksi ja välillä taas jäähdytetään huoneenlämpöön. Kylmätyöstövaiheessa veistoksen sisälle jäävät kuvat koverretaan  mekaanisesti  ja viimeisessä työvaiheessa kuvioidun aihion ympärille kerätään paksulti sulaa lasimassaa veistoksen uloimmaksi pintakerrokseksi. Ketonen ohjailee sulan lasimassan lopulliseen muotoonsa gravitaation ja pyörimisliikkeen avulla ilman työkalujen tai käden kosketusta. Näin aikaansaatu vapaa orgaaninen muoto saa esteettisen luonnollisen kauniin muotonsa ja koko teokseen vaikuttavan optiikkansa.

Tatuointitausta näkyy töissä

Tommi Ketosen töissä näkyy varmasti myös hänen taustansa. Kellosepän työstä ovat peruja tietynlainen tinkimättömyys ja tarkkuus ja tatuointitaiteesta puolestaan värikylläisyys. Teoksista välittyy pop-taiteellisia vaikutteita.

– Sulan lasimassan ja eri värien ennakkoluuloton käsittely on kiehtovaa. Monista kerroksista ja väreistä kehkeytyy mielikuvituksellinen ilotulitus. En ujostele värien käytössä, Tommi Ketonen toteaa töistään.

Tommi Ketonen on purkanut taiteellisia lahjojaan myös akryylimaalauksiin.

– Kumma kyllä, niissäkin on paljon naisaiheita, Ketonen naurahtaa.

Vuosaaressa jo 20 vuotta

Tommi Ketonen on viihtyy Vuosaaressa.

Tommi Ketonen viihtyy Vuosaaressa. Kuva: Eero Honkanen

Ketonen on asunut Pohjois-Vuosaaressa jo 20 vuotta. 52-vuotiaan lasitaitajan perheeseen kuuluu kolme lasta.

– Mustavuoressa koirien kanssa ulkoilu antaa voimaa ja inspiraatiota myös työhön. Kyllä nämä Vuosaaren ulkoilumaastot ovat tosi upeat. Hieman harmittaa, että vaikka tänne kovasti rakennetaankin, niin kaikkia palveluja tänne ei tahdota saada, Tommi Ketonen mietiskelee Vuosaaren huonoja ja hyviä puolia.

Taiteilijatapaaminen ke 30.11. Ars Longassa

Tommi Ketosen upeisiin lasiveistoksiin voi tutustua Vartiokylässä taidegalleria Ars Longan näyttelyssä tämän vuoden loppuun. Ketonen on tavattavissa Ars Longan taiteilijatapaamisessa keskiviikkona 30.11. kello 18–20. Sinne ovat kaikki tervetulleita. 

Ketonen on töineen mukana myös Nuutajärvi Lux -valotapahtumassa 26.11.–18.12. Galleria Tommi Ketonen sijaitsee Nuutajärven historiallisessa lasikylässä. Loviisan Almintalossa on puolestaan nähtävillä hänen Ihmisyyden hetkiä -yksityisnäyttelynsä 5.12.–22.12.

Haastattelu: Eero Honkanen