Hatustako nimet kaduille?

Mistä ovat Vuosaaren kadut, kuten kuvan Adalmiinankatu ja Rasavilliuksenkuja,saaneet nimensä?

Mistä ovat Vuosaaren kadut, kuten kuvan Adalmiinankatu ja Rasavilliuksenkuja,
saaneet nimensä?

Vuosaaren katuja tallustellessaan ei aina tule ajatelleeksi, mistä ne nimet kaduille ja paikoille ovat tulleet, mikä on niiden nimeämisen taustalla ollut. Yleensä nimille löytyy ihan ymmärrettävä ja looginen peruste. Mutta onpa myös nimiä, jotka tuntuvat ihan hatusta vedetyiltä, tyhjästä keksityiltä.

Laivat ja meri

Meren äärellä oleva Vuosaari on saanut suurimman osan nimistöstään merestä, merenkulusta, veneistä ja laivoista. Vuosaaresta löytyy esimerkiksi Purjetietä, Merikorttitietä, Airoparintietä, Lokitietä, Keulatietä, Venemestarintietä, Isomastontietä ja Peräsintietä. On Fokka- ja Märssykujaa, Itäreimarintietä, Harustietä ja muuta laivoihin sekä mereen liittyvää. 

Saaret

Moni paikka on saanut nimensä puolestaan Vuosaaren edustan saarista, kuten vaikkapa Neitsytsaarentie, Isonvillasaarentie, Haapasaarentie, Leikosaarentie ja Iiluodontie. Kartoilta löytyvät paikat ovat ymmärrettävästi olleet perusteina sellaisille nimille kuin Rastilantie, Kallvikintie, Uutelantie.

Rakennukset ja huvilat

Moni katu on saanut nimensä paikalla olleista huviloista, kuten esimerkiksi Harbonkatu.

Moni katu on saanut nimensä paikalla olleista huviloista, kuten esimerkiksi Harbonkatu.

Vanhat rakennukset, maatilat ja huvilat, joita ei enää välttämättä ole edes olemassa, ovat olleet monen kadun nimeämisen taustalla. Sellaisia ovat muun muassa Porslahdentie Porslahdessa, Harbonkatu Ramsinniemessä, Solvikinkatu, Mäkikallionkuja, Henriksberginkuja ja Furumonkuja Aurinkolahdessa. 

Elinkeinoelämä

Pauligin entisen kahvipaahtimon korttelin kadut ja kujat ovat saaneet kahviin ja mausteisiin viittaavat nimet, kuten Kahvipavunkuja, Jauhajankuja, Paahtajankuja, Aromikuja, Pippurisilta.

Retkeily on antanut nimistösuunnittelijoille inspiraation Rastilankallion nimiin. Leirintäalueen liepeiltä löytyy muun muassa Retkeilijänkatu, Matkailijansilta ja Karavaanikatu. 

Sataman nurkilla kadut ovat saaneet nimensä tietysti merenkulkuun liittyen. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi Merenkulkijankatu, Eteläloisto, Majakanvartijankatu, Seilorinkatu ja Satamakaari.

Entisen Sasekan tehtaan hiekkaan ja sementtiin perustuvat Kallahden nimet Hiekkalaiturintien ja Kalkkihiekantie.

Henkilöt

Henkilöihinkin perustuvia katuja Vuosaaresta löytyy. Sellaisia ovat muun muassa Ole Kandolinin aukio, Bertha Pauligin katu ja Gustav Pauligin katu.

Virolaiset paikannimet

Ramsinniemen Ramsinrannassa katuja on nimetty virolaisten paikannimien mukaan, kuten Saarenmaankatu, Hiidenmaankatu ja Kihnu. Kadunnimet viittaavat Viroon, jonne täältäkin on ollut tiiviit kauppayhteydet jo keskiajalta asti. 

Geologia ja maaperä

Geologia ja Vuosaaren tulivuoriperäinen maaperä on innoittanut nimiin varsinkin Vuosaaren keskustassa ja Kallahdessa. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi Mustankivenkatu, Tyynylaavantie, Valkopaadentie, Silttikuja ja Mosaiikkiraitti. Alueen pohjavesivarantoihin perustuvat nimet muun muassa Pohjavedenkatu ja Kaivonkatsojantie.

Topeliuksen sadut

Porslahden melko uuden asuinalueen kadut on nimetty satusetä Zacharias Topeliuksen satujen pohjalta. Entisille Porslahden pelloille syntyneiden katujen hauskoja nimiä ovat muiden muassa Adalmiinankatu, Tähtisilmänkuja, Sammalparrankuja ja Kultakutrinkuja.

Omenat

Nykyisen Omenamäen alueen kadunnimistö pohjautuu erilaisiin omenalajikkeisiin. Perusteluksi riitti ns. Omenamäen torpan pihalla olleet omenapuut. Tosin lähistöllä Nordsjön kartanollakin oli laajat omenaviljelykset. Edustettuina ovat Puna- ja Keltakanelinkujat sekä Astrakaaninkuja.

Nimiä on vuosien varrella myös muuteltu

Jotkut kadut ovat saaneet uudet nimet. Esimerkiksi Heteniityntie oli 1960-luvun puolivälissä vielä Santasaarentie.

Jotkut kadut ovat saaneet uudet nimet. Esimerkiksi Heteniityntie oli 1960-luvun puolivälissä vielä Santasaarentie.

Aina eivät vanhat nimet ole uusille nimistönsuunnittelijoille kelvanneet. Entinen Uutelan Mustalahti ei rakentajille ollut tarpeeksi hyvä nimi, aurinkoisempaa ja myyvempää piti keksiä. Nimeksi tuli Aurinkolahti. Ja ennen nykyisen Omenamäen rakentamista alue tunnettiin Nordsjön kartanon maihin kuuluneena Huvilamäkenä. Tuo vanha nimi ehdittiin antaa Tuomarinkylään ennen uusien puukerrostalojen rakentamista, joten nimeksi keksittiin Omenamäki. Aina eivät ehdotukset ole läpi menneet: Kurkimoisiota yritettiin jossain vaiheessa tuloksetta muuttaa Aurinkokallioksi. 

1960-luvulla Nordsjön muuttuessa pikku hiljaa Vuosaareksi myös joitain teitä nimettiin uudelleen. Muun muassa Heteniityntien tunnettiin ennen nimellä Santasaarentie, nykyinen Rantakiventie oli Poijutietä ja Isonmastontie oli Mastotie.

Kaikille nimille ei riitä ymmärrystä

Joillekin paikannimille ei aina riitä ymmärrystä tai ne perustuvat virheelliseen tietoon. Esimerkiksi Kallvikintien–Rastilantien–Airoparintien varrella olevaa kalliota ei ole tiettävästi  koskaan kutsuttu nykykaavan mukaisesti Villenkallioksi. Vieressä oli aiemmin Sasekan Vilholana tunnetut työväen kerrostalot osoitteessa Airoparintie 1–3. Vilho muuttui siis jostain syystä papereissa Villeksi. Mutta eipä nimi miestä pahenna! 

Pienen Villasaarentien–Neitsytsaarentien välissä ollut, nyt osin rivitalojen peittämä hiekkakuoppa, sai lopulta nimekseen Sudenkuoppa vanhan, epävirallisen ja ilmeisesti todella harvojen käyttämän nimen mukaan. No, sittemmin vuosien päästä Mustavuoressa nähtiin sudenjälkiä. Ehkäpä nimi oli viisaasti ennakoiva – ei siis ihan täysi susi!

Teksti: Eero Honkanen