Tero Sompin 16:s dekkari liikkuu ajan hermolla Vuosaaressa

Vapaa-ajallaan liikuntaa, matkustelua ja rockkonserteissa käymistä harrastava pohjoishelsinkiläinen Tero Somppi vierailee Vuosaaressa yhä säännöllisesti, sillä hänen perhettään ja ystäviään asuu edelleen vanhassa kotikaupunginosassa. Kuva: Tero Sompin kotialbumi

Vapaa-ajallaan liikuntaa, matkustelua ja rockkonserteissa käymistä harrastava pohjoishelsinkiläinen Tero Somppi vierailee Vuosaaressa yhä säännöllisesti, sillä hänen perhettään ja ystäviään asuu edelleen vanhassa kotikaupunginosassa. Kuva: Tero Sompin kotialbumi

Vuosaaressa elämänsä alkutaipaleella 23 vuotta asuneelta Puolustusvoimien turvallisuuspuolella työskentelevältä kirjailija Tero Sompilta, 51, julkaistiin maaliskuussa jo uran kuudestoista dekkari. Vihan aalloissa seikkailee Sompin kirjoista tuttu Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön rikospoliisi Mikko Vuori, jolla on ratkaistavanaan Aurinkolahdessa tapahtunut raaka venäläispariskunnan kaksoismurha. Teko vaikuttaa venäläisiin kohdistuneelta viharikokselta. Poliisi jahtaa kuumeisesti rikoksen tekijöitä, ja Ukrainassa hyökkäyssotaa käyvän Venäjän reaktiot kansalaistensa murhaan uhkaavat viedä Suomen sotaan sekä laajentaa kriisin maailmanlaajuiseksi.

– Puolustusvoimissa työskenteleminen on varmasti antanut hyvän kokonaiskuvan yhteiskunnan turvallisuustoimijoiden työnkuvasta ja työnjaosta, joka näkyy kirjoissani. Samalla olen myös osannut olla rauhallisin ja luottavaisin mielin Suomen turvallisuustilanteen suhteen. Ukrainan sotaahan on ansiokkaasti analysoitu mediassakin varmasti tuhansia tunteja ja lukuisten asiantuntijoiden toimesta, kirjailija Tero Somppi pohtii sotaa ja kirja-aihettaan.

Tuotteliasta ja ajankohtaista

Tero Somppi: Vihan aallot. Kustantaja: Myllylahti. Sivumäärä: 351.

Tero Somppi: Vihan aallot.
Kustantaja: Myllylahti.
Sivumäärä: 351.

Vuonna 2022 julkaistussa Jengit-kirjassaan Somppi käsitteli kotimaassamme ajankohtaista katujengi-ongelmaa, nyt Vihan aalloissa polttopisteessä ovat Ukrainassa käytävän sodan Suomeenkin ulottuvat juonenkäänteet. Sompin uusin teos todistaa jälleen kerran, että tuottelias kirjailija osaa pysyä ajankohtaisena ja tekee kirjoittamisen taustatyöt huolella.

– Keksin idean kirjaan samana aamuna kun Venäjä hyökkäsi ja mediasta tulvi sotauutisia. Mietin, miten Venäjä suhtautuisi omien kansalaistensa murhaan ja miten se käyttäisi sellaista omiin tarkoituksiinsa. Kirjan päähenkilö asuu Vuosaaressa, joten oli luontevaa sijoittaa murha hänen naapuriinsa kaupunginosassa, jossa on jonkin verran esimerkiksi Venäjän kaksoiskansalaisia, Tero Somppi kertoo.

Suomen mittakaavassa valtavassa lähiössämme asuu suuri määrä venäläisiä. Vihan aalloissa pyöritellään paljon moraalista ajatusta, miten Venäjän sotimisen vuoksi pitäisi suhtautua Suomessa asuvaan venäläisvähemmistöön. Tätäkin ajatusta lähestytään monesta eri kulmasta ja eri henkilöiden aatosten läpi, kirjan päähenkilö Vuori haluaa pureutua ihmisiin ja heidän käytökseensä yksilöinä, vaikka he edustaisivatkin tiettyä ryhmää.

Sompin mukaan hänen tuotteliaisuus kirjailijana johtuu innostuksesta käyttää aikaa tarinoiden luomiseen ja kertomiseen.

– Kirja-aiheitteni ajankohtaisuus puolestaan johtunee kiinnostuksesta maailmassa meneillään oleviin asioihin, joten ideoita ja aiheita tulee uutisista ja elävästä elämästä, Somppi toteaa. 

Kirjoissa Itä-Helsingin henkeä

Tero Somppi. Kuva: Tero Sompin kotialbumi

Tero Sompin seuraava dekkari on jo hyvää vauhtia valmistumassa. Kuva: Tero Sompin kotialbumi

Vuosaarelaista lukijaa miellyttää, että Sompin kirjan päähenkilö Mikko Vuori asuu yhä perheineen Aurinkolahdessa. Kirjassa voi bongata todellisuudesta tuttuja taloja, katuja ja ihmishahmoja, mutta mukana on myös itähelsinkiläisyyden pohdintaa ja ymmärrystä, jota vain täällä asuva tai asunut henkilö voi tiivistää sanoiksi. 

Kaksoismurhaa käsittelevässä dekkarissa rikospoliisin kenttätyötä, kuten rikospaikalla toimimista ja kuulusteluja kuvaillaan uskottavasti. Toimintaa kaipaaville on kirjan sivuille ripoteltu esimerkiksi poliisin valmiusyksikkö Karhun tarkasti suunniteltuja iskuja. Menneisyyden luurankoja mielessään yhä piilotteleva sekä traumaattisia kokemuksiaan sisällään kantava Mikko Vuori haluaisi viettää enemmän aikaa perheensä kanssa, mutta yhä monimutkaisemmaksi muuttuva rikosvyyhti pitää miehen tiukasti otteessaan.

Tero Sompin seuraava kirja on hyvää vauhtia valmistumassa, ja se olisi julkaistu todennäköisesti Vihan aaltojen sijaan, ellei sota Ukrainassa olisi alkanut.

– Siirsin sen sivuun tämän nyt ilmestyneen ajankohtaisemman aiheen tieltä. Nyt seuraavan kirjan kirjoittaminen jatkuu, ja aiheena on suuren taideryöstön selvittäminen. Jutun lonkerot ulottuvat kahdelle mantereelle, Tero Somppi paljastaa seuraavasta dekkaristaan.

Teksti: Antti Honkanen