Vuosaari-Seura juhlii merkkipäivää – 10 vuotta Sjökullan torpan omistajana

Sjökullan torppa sijaitsee osoitteessa Harbonkatu 10.

Sjökullan torppa sijaitsee osoitteessa Harbonkatu 10.

Sjökullan torppa sijaitsee kauniilla paikalla Ison Kallahden kainalossa, niityn reunassa (katuosoite on Harbonkatu 10). Torpan monivaiheinen historia ulottuu yli 160 vuoden taakse. Helsingin kaupungin omistuksessa se oli ollut vuodesta 1971, kun 2010-luvulle tultaessa se oli päässyt huonoon kuntoon ja sen purkamisesta päätettiin. Kun Vuosaari-Seura kuuli torpan purku-uhasta, päätettiin ostaa torppa kaupungilta ja kunnostaa se. Virallisesti torppa siirtyi Vuosaari-Seuran omistukseen vuoden 2013 alkupuolella. 

Torpan ja sen pihapiirin kunnostukseen osallistui suuri joukko vuosaarelaisia. Kovalla työllä ja perinnerakentamisen ammattilaisten avulla torppa saatiin pelastettua ja asukkaiden monipuoliseen käyttöön. Vuosaari-Seura järjestää siellä itse tilaisuuksia ja avoimia kahvilapäiviä, ja paikka on myös vuokrattavissa ulkopuolisille. Torpan ainutlaatuinen ilmapiiri viehättää jokaista kävijää, siellä on pidetty lukuisia perhejuhlia häistä ja ristiäisistä syntymäpäiviin ja ylioppilasjuhliin. 

Ensi sunnuntaina, 21.5. Vuosaari-Seura juhlii 10-vuotista taivaltaan ”torpparina”. Kaikille Sjökullan ystäville avoin tilaisuus alkaa kello 12 lipunnostolla ja onnittelulaululla sekä puheenjohtajan tervehdyspuheella. Sen jälkeen monikulttuurinen Cassandra-kuoro esittää keväistä musiikkia. Koko tapahtuman ajan pihapiirissä on esillä kuvakertomus torpan historiasta, erityisesti viimeksi kuluneista kymmenestä vuodesta. Välillä tunnelmaa nostattaa reipas liikuntatuokio Sebastian Seleniuksen tahdittamana. Noin kello 14 toimittaja Päivi Istala haastattelee Vuosaari-Seuran toimijoita torpan historiasta ja Vuosaari-Seuralle hankkimisen kiemuroista sekä torpalla tehdyn kunnostustyön vaiheista. Myöhemmin iltapäivällä kuullaan lisää musiikkia, kun muusikko Mirva Ormin soittaa kansanmusiikkia viululla ja jouhikolla.

Perheen pienimmille on järjestetty leikki- ja piirustuspaikka torpan verannalle ja lapset ja lapsenmieliset pääsevät myös seuraamaan IHME-klovnien esityksiä suuren tammen alla. Tapahtuman aikana voi tutustua villiyrtteihin ja vaikkapa kerätä itse omat yrtit viereiseltä niityltä ja saada niiden tunnistamiseen asiantuntevaa apua biologi Maija Nariselta. Torpan vanhassa ”leivintuvassa” esitetään Sjökullan torpalla filmattua lyhytelokuvaa Vuosaaren prinsessat. Ja tietenkin ohjelmassa on myös Matti Pöhön vetämä Vuosaari-aiheinen tietovisa palkintoineen, se alkaa noin kello 13. 

Vaihtelevaa ohjelmaa on siis tarjolla kello 12 lähtien kello 16 asti. Koko tapahtuman ajan on mahdollisuus kahvitteluun ja pienten virvokkeiden hankkimiseen ja nauttimiseen sekä ystävien ja tuttavien kanssa seurusteluun. Tapahtuma on avoin kaikille.