Helsinki-päivän ilmaisohjelmaa Vuosaaressa

12.6. Helsinki-päivä Vuotalossa tarjoaa monenlaista ohjelmaa.

12.6. Helsinki-päivä Vuotalossa tarjoaa monenlaista ohjelmaa.

Maanantaina 12.6. kello 12–20 vietetään Helsinki-päivää Vuotalossa (Mosaiikkitori 2). Helsinki-päivänä Vuotorilla pääsevät niin lapset kuin aikuisetkin nauttimaan energisestä musiikista ja hyvästä menosta! 

Lavalla esiintymässä

· klo 12 Pikku Papun Orkesteri
· klo 13.30 FlipFlop – suomenruotsalainen lastenmusiikkiorkesteri
· klo 17 Marion Rung – 50 vuotta Tom Tomista
· klo 18.30 Figaro
· klo 19 Yeboyah 

Muu ohjelma  

· klo 10–13 Onnenpyörä
· klo 10–13 Lastenkirjastoauto Stoori
· klo 10 ja 11 Jo’s Punch & Judy Show – He’s back!, käsinukketeatteri
· klo 13–15 Kesäkuun taidepaja: Kukkaseppeleet
· klo 15 Voiman paikka -tarinakahvila
· klo 14–16 Pikapiirroksia pihlajien alla 

· klo 14.30 alkaen: Maailman ympäri / Asphalt Art -maailmankarttapeli Vuotalon pihalla. Vuotalon sisäpihan maahan maalataan kesäkuussa maailmankarttapeli. Pelissä seikkaillaan ympäri maailman erilaisia tehtäviä suorittaen. Jokainen pelaaja toimii laudalla omana pelinappulanaan ja liikkuu paikasta toiseen pelin ohjeiden mukaan. Vapaa pääsy. 

Ma 12.6. klo 15–16.15 ja 17–18.15 Arkkitehtuurikävely: 1970-luvun Vuosaari. Kävelykierroksella tutustutaan Vuosaaren arkkitehtuuriin ja lähiöön 1970-luvun näkökulmasta. Vaikka Vuosaari onkin melko tyypillinen 1960-luvun metsäkaupunki, alueella on myös kiinnostavia esimerkkejä 1970-luvun arkkitehtuurista sekä kaupunkisuunnittelun muuttuvista ihanteista. Lähiöiden teemaa käsittelevä kierros pohtii myös, miten aikakauden yhteiskunnalliset muutokset säilyvät arkkitehtuurissa ja toisaalta vaikuttavat nykyaikaan. Kieli: klo 15 englanti, klo 17 suomi.  Lähtö Vuotalolta. Vapaa pääsy.  

Tule kertomaan omasta voiman paikastasi

Nuottaniementie Vuosaaren Uutelassa 2016. Kuva: Mika Lappalainen, Helsingin kaupunginmuseo

Nuottaniementie Vuosaaren Uutelassa 2016. Kuva: Mika Lappalainen, Helsingin kaupunginmuseo

Mikä on sinun voiman paikkasi? Ja mikä tekee siitä sellaisen? Tule kertomaan sinulle tärkeästä paikasta Voiman paikka -tarinakahvilaan Helsinki-päivänä 12.6. kello 15–16.30 Vuotaloon (Mosaiikkitori 2). 

Uutela, Kallahdenniemi, vanha Vuosaari, Heteniityn kenttä, uimahalli: onko jokin näistä sinun voiman paikkasi? Vai jokin ihan muu? Kenties voiman paikkasi on jopa muualla kuin Helsingissä. Se on voinut tulla tutuksi jo lapsena, ja kenties paikka on jo ehtinyt olemukseltaan muuttuakin. 

Tutkimme Helsingin yliopiston Voiman paikka -hankkeessa helsinkiläisille tärkeitä paikkoja. Selvitämme, mitkä paikat ovat arjessa voimaannuttavia paikkoja, mikä tekee niistä sellaisia ja miten paikkojen muutokset ovat vaikuttaneet kaupunkilaisten kokemuksiin. 

Olemme käynnistäneet hankkeemme juuri ennen korona-aikaa, vuodenvaihteessa 2019–2020. Tähän mennessä koottu aineistomme osoittaa, että monelle kaupunkilaiselle voiman paikassa tärkeää on luonto, veden läheisyys ja rauhoittuminen. Toisaalta osa taas kuvasi voiman paikakseen sykkeisen urbaanin ympäristön, kuten vaikka kahvilan. Voiman paikka voi olla osa arjen jokapäiväistä kokemusta, tai se voi olla paikka, johon tulee erikseen mennä. Kenties paikkaan on nykyisellään vaikea päästä maantieteellisen etäisyyden tai sen katoamisen vuoksi. Tällöin voiman paikka voi elää muistoissa.

Kokoamme nyt Vuosaaressa aineistoa tutkimustamme varten, ja ensimmäisenä haastattelemme halukkaita Vuotalossa Helsinki-päivänä kello 15–16.30. 

Voit kertoa meille oman voiman paikkasi myös sähköisessä kyselyssä. Pääset kyselyyn hankkeen kotisivuilta: www.helsinki.fi/fi/projektit/voiman-paikka  

Lisäksi syksyn aikana järjestettävällä kurssilla kulttuurien tutkimuksen opiskelijat tulevat haastattelemaan Meri-Rastilan asukkaita heidän voiman paikoistaan mutta myös yleisemmin suhteesta omaan lähiympäristöön ja siinä tapahtuviin muutoksiin. Haastatteluja tehdään yhdessä Helsingin kaupunginmuseon kanssa, ja haastattelut tallennetaan museon kokoelmiin muun Voiman paikka -aineiston kanssa. Toivomme haastateltaviksi eri-ikäisiä asukkaita, joilla on erilaisia kokemuksia Meri-Rastilasta. Jos haluat tulla mukaan haastateltavaksi, ota yhteyttä Pia Olssoniin (pia.olsson@helsinki.fi).

 Terhi Ainiala ja Pia Olsson

Luontoretki Uutelaan

Skatanniemi ilmasta käsin kuvattuna. Kuva: Antti Honkanen

Skatanniemi ilmasta käsin kuvattuna. Kuva: Antti Honkanen

Helsinki-päivänä maanantaina 12.6. kello 17–19 Helsingin kaupunki järjestää maksuttoman luontoretken Uutelaan. Retken lähtöpaikka on Uutelan Särkkäniemen koirapuiston parkkialue (Särkkäniemi 4).

Helsinki-päivän iltaretki johdattaa Uutelan luontohelmien pariin Rudträskille, Särkkäniemeen ja Skatanniemeen (kuvassa). Uutelan alue Vuosaaren itäpuolella on tärkeä virkistysalue lähiseudun asukkaille. Melko laaja metsäalue sisältää monipuolista luontoa. On merenrantaa ja sankkaa metsää sekä pieniä lampareita, joissa viihtyvät sudenkorennot ja sammakkoeläimet.

Maksuton retki on osa pääkaupunkiseudun luontoretkikalenterin 2023 tarjontaa, johon voi tutustua täällä.