Shawn Huffilla korisuran opit käytössä TTK-kisassa

Shawn Huff ja tanssiopettajansa Saana Akiola. Kuva: MTV / Saku Tiainen

Shawn Huff ja tanssiopettajansa Saana Akiola. Kuva: MTV / Saku Tiainen

Suomen miesten koripallojoukkueen entinen kapteeni Shawn Huff, 39, päätti uransa vuosi sitten EM-kisoissa. Perheineen Vuosaaressa asuvan Huffin elämässä on huippu-urheilun jälkeen riittänyt vilskettä, siitä pitävät huolen kaksi lasta, kaupunginvaltuutetun työ ja koripallovalmennukset, -podcast sekä -kommentaattorin pestit. Elokuussa MTV julkisti, että Huff on yksi tanssioppilaista televisiokanavan suursuosikki Tanssii Tähtien Kanssa (TTK) -televisio-ohjelmassa.

– Ammattilaisura oli niin kokonaisvaltainen ja aikaa vievä, että nyt uudet projektit pitävät arkeni hyvällä ja monipuolisella tavalla kiireisenä. Sain itse lopettaa pelaajaurani siinä pisteessä, jossa halusin. Parin vuoden päästä joku muu olisi ehkä joutunut sanomaan, että nyt kannattaisi lopettaa, puhelimitse tavoitettu Huff sanoo.

Matka kohti tanssin saloja

Shawn Huff ounastelee, että hänen pituutensa saattaa aiheuttaa haasteita tanssiliikkeissä. Kuva: MTV / Saku Tiainen

Shawn Huff ounastelee, että hänen pituutensa saattaa aiheuttaa haasteita tanssiliikkeissä. Kuva: MTV / Saku Tiainen

Helsinki Seagullsissa seurajoukkueuransa päättänyt Huff on ehtinyt harjoitella parinsa, viime TTK-kauden voittajaopettaja Saana Akiolan kanssa yli viikon verran tanssin saloja. Uusin TTK-kausi starttaa televisiossa sunnuntaina 3.9., joten harjoitustahti on kiivas pitäen sisällään noin 20 treenituntia viikkoa kohden. 198-senttisen vuosaarelaishujopin haasteena on pituus.

– Kaikki liikkeeni ovat tosi isoja, koska olen pitkä. Minulla ei ole myöskään tanssitaustaa, lukion vanhojen tanssit on varmaankin merkittävin tanssimuistoni, joten varsinkin alussa tulee paljon uutta opittavaa. Runsaasti on siis töitä tehtävänä, mutta uskon, että hyvällä valmistautumisella eli treenaamisella, kovalla fyysisellä kunnolla, analyyttisyydelläni ja urheilu-uran antamilla työkaluilla tästä tulee hyvä.

Eri puolilla Eurooppaa korisuransa luonut Huff kuitenkin muistuttaa samalla, että yhtä tärkeää kuin itse suoritukset ja menestyminen, on nauttia jokaisesta hetkestä harjoituksissa ja matkalla kohti tanssin saloja.

– Tanssissa teknisten seikkojen lisäksi on erityisen tärkeää se, miten paljon pystyy päästämään irti ja heittäytymään. Sen verran olen kilpailuhenkinen, että kaikki, mihin mennään mukaan, vedetään täydellä sydämellä, Huff lupaa.

Korista ei päässyt pakoon

Huff on tuttu näky Vuosaaren raiteilla perheensä tai koiransa kanssa, välimatkoja hän taittaa mielellään omalla tai kaupunkipyörällä.

– Treenaan paljon ympäri vuoden kaupungin ulkokuntosaleilla, niillä saa tehtyä aika hyvän ja kokonaisvaltaisen treenin.

Shawn Huff kertoo yrittäneensä päästä koripalloa pakoon uransa loputtua, mutta huomasi nopeasti, ettei se onnistu.

– Valmennan junioreita, teemme Kristian Palotien kanssa Keskelle keksintöä -korispodcastia ja toimin televisiokommentaattorina muun muassa 25.8. alkavissa koripallon MM-kisalähetyksissä, eli kyllä laji on edelleen lähellä sydäntä, Huff naurahtaa.

Susijengi Markkasen varassa MM-kisoissa

Susijengin Mikael Jantunen varttui Vuosaaresasa. Kuva: Susijengi

Susijengin Mikael Jantunen varttui Vuosaaressa, hän edustaa Suomea vuoden 2023 koripallon MM-kisoissa. Kuva: Susijengi

Japanissa, Filippiineillä ja Indonesiassa pelattavissa MM-kisoissa on mukana myös Suomi, jonka kisataival alkaa Japanin Okinawassa perjantaina 25.8. kello 11 Suomen aikaa. Susijengin entisellä kapteenilla on mielessään selkeä kaava, jolla Suomi voi päästä turnauksessa pitkälle vaikeasta alkulohkostaan (Saksa, Australia, Japani) huolimatta.

– Voi olla etu kohdata todella kovan lohkon maat heti turnauksen alussa. Suomen jokerikortti ja suurin oljenkorsi on ehdottomasti Lauri Markkanen, joka voi suorituksillaan ratkaista pelin kuin pelin. Markkasen päivän kunto määrittää Suomen mahdollisuudet. Vaikka kyse on joukkuepelistä ja Suomi on pelannut pitkään hyvää korista, on joukkueessa sellainen NBA-tähtipelaaja, jonka suorituksilla voi olla käänteentekevä vaikutus turnausmenestykseen, Huff innostuu.

Huff pelasi vuoden 2017 MM-kisoissa Susijengin riveissä. Tällä kertaa Vuosaarta kisoissa edustaa kaupunginosassamme varttunut Mikael Jantunen, joka siirtyi tulevaksi kaudeksi Italian pääsarjan Trevisosta Ranskaan suomalaisen huippuvalmentaja Tuomas Iisalon luotsaaman pääsarjajoukkue Paris Basketballin riveihin.

Shawn Huff sanoo, ettei ole jaellut Jantuselle tai muulle Susijengille vinkkejä MM-kisoihin.

– Olin pitkään maajoukkueen ytimessä, mutta on ihan selvää, että peliuran jälkeen siellä on muut henkilöt ja joukkueelle pitää antaa työrauha. Toki autan kykyjeni mukaan, jos joku vinkkejäni kysyy, mutta en ole enää joukkueessa sisällä, Huff miettii.

Mukana Arto Halosen dokumentissa

Shawn Huff Suomeen juurtuneet -dokumentissa. Kuva: Arto Halonen

Shawn Huff Suomeen juurtuneet -dokumentissa. Kuva: Arto Halonen

Huffin viimeisiä hetkiä ammattilaiskoripalloilijana ja sen päätymisen jälkeisiä hetkiä seurataan uudessa Suomeen juurtuneet -dokumenttielokuvassa. Arto Halosen ohjaama elokuva taltioi Shawnin isän Leon Huffin, Ervin Latimer Sr:n ja Ervin Latimer Jr:n elämää huippu-urheilun, muodin ja politiikan raadollisilla areenoilla. Pitkällä kolmen vuoden seurantajaksolla on pyritty saavuttamaan intiimi kuvaus ylisukupolvisesta jatkumosta, valinnoista ja sitkeydestä.

– Itsensä näkeminen valkokankaalla jännittää aika paljon, mutta olin enemmän kuin iloinen lopputuloksesta. Elokuva välittää hyvin fiiliksen, joka meillä oli eri hetkissä elämää. Tässä on neljä tarinaa suomalaisuudesta ja Suomeen juurtumisesta. Koska elokuva käsittelee ajankohtaisia asioita, suosittelen sitä jokaiselle! Shawn Huff linjaa.

Suomeen juurtuneet -elokuva saa ensi-iltansa perjantaina 1.9. elokuvateattereissa kautta maan.

Haastattelu: Antti Honkanen