Ihan tavallinen vuosaarelainen: Satu Johnin lapsuusunelma savimajasta Afrikassa toteutui aikuisena

Satu John rakentamansa savimajan edessä Muhakan kylässä Keniassa.

Satu John rakentamansa savimajan edessä Muhakan kylässä Keniassa. Kuva: Satu Johnin kotialbumi

Satu John, kerro itsestäsi.

– Olen syntynyt Saarijärvellä, josta muutin Ylivieskaan, Mikkeliin, Helsinkiin, Osloon, Göteborgiin ja Lontooseen. Lontoossa asuin 17 vuotta, jonka jälkeen palasin takaisin Suomeen. Ensin Tammisaareen ja sitten Helsinkiin, Vuosaareen.

Olen luova kirjoittaja ja mukana vapaaehtoisprojekteissa eri puolilla maailmaa.

Unelmoin jo lapsena pienestä savimajasta Afrikassa. Unelmani toteutui muutama vuosi sitten, kun sain mahdollisuuden rakentaa kauniin oranssinvärisen savimajan Keniaan Muhaka-nimiseen kylään.

Pidän matkustamisesta ja kotini on siellä, missä sydän on. Aloitimme tänä vuonna Kazungu – Global Village Project -hankkeen kenialaisessa Kanamain-kylässä ja ensimmäiset projektimme siellä ovat naisten ompelu-workshop, luovan toiminnan -projekti sekä yhteiskäyttöön suunniteltu kyläkeittiö. Puhdas vesi saatiin kylään helpottamaan arkielämää. Seuraavaksi suunnittelemme puiden istutusta ja viljelyä. Jos jollakin on ideoita tai halukkuutta Kenian kyläprojekteihin, niin minuun voi olla yhteydessä.

Afrikka maanosana inspiroi minua luovuuteen ja kirjoitin yhdessä suomalais-kenialaisen Sarah Onditin kanssa Afrikka-aiheisen Sarah, Afrikan laulujen lapsi -lastenkirjan, jonka Aino Papinniemi kuvitti ja Reuna-kustantamo julkaisi tänä vuonna.

Seuraava kirjani on kirjoitettu yhdessä Lontoossa asuvien tyttärieni kanssa. 2.11.2023 julkaistava kirja on nimeltään Simi, sademetsien tyttö. Se kertoo tytöstä, joka matkustaa Karibian sademetsään etsimään isäänsä. Sen kustantaja on Aviador Kirjat ja kuvittaja jälleen Aino Papinniemi.

Missä kaikkialla olet asunut Vuosaaressa?

– Ajoimme 2000-luvun alussa Kalkkihiekantien päähän vanhempieni kanssa ja ihastelin keltaista kerrostaloa siellä. Vuosi tämän jälkeen sain mahdollisuuden muuttaa taloon. Ikkunasta avautui upea merinäköala.

Nyt 22 vuotta myöhemmin kotini ikkunasta Kallahdessa näkyy kaunis Mustankivenpuisto, josta voin seurata eri vuodenaikoja ja meri myös hiukan pilkottaa.

Mitä harrastat Vuosaaressa?

– Meri ja sen kimallus ovat upeita ja kävelen tai pyöräilen rannoilla. Kesällä vuokraan kajakin tai soutuveneen. Täysikuun aikana istun rannalla ja ihailen sen kauneutta.

Vuotalossa ja kirjastossa käyn usein, kun siellä on eri kulttuureihin liittyviä tapahtumia.

Mikä on parasta Vuosaaressa?

– Monikulttuurisuus on aivan mahtava rikkaus, Vuosaaressa asuu asukkaita ympäri maailmaa. Vuosaari oli ehdottomasti paikka, jonne halusin palata Lontoossa asuttujen vuosien jälkeen.

Meri ja metsät ovat lähellä, ja Vuosaaressa on hyvät liikuntamahdollisuudet ympäri vuoden.

Onko Vuosaaressa jotain kehitettävää?

– Jos jotain haluaisin parantaa, niin toivoisin lisää eri kulttuurien tapahtumia, kuten esimerkiksi musiikkiesityksiä, ruokabasaareja, kielikahviloita sekä kansainvälistä kohtaamispaikkaa, mihin voisi mennä ja tavata ihmisiä ympäri maailmaa.

Vuosaaren metroaseman edustaa toivoisin siistimmäksi.

Mikä on suosikkipaikkasi Vuosaaressa?

– Ehdottomasti merenranta ja metsät, joissa mieli rentoutuu.

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuva: Satu Johnin kotialbumi