60 vuotta Topmostia

Topmost vasemmalta oikealle: Eero Lupari, Holle Holopainen, Gugi Kokljuschkin, Kisu Jernström, Tommi Lindell ja Harri Saksala. Kuva: Markku Rönkä

Topmost vasemmalta oikealle: Eero Lupari, Holle Holopainen, Gugi Kokljuschkin, Kisu Jernström, Tommi Lindell ja Harri Saksala. Kuva: Markku Rönkä

Vuosi 2024 on Topmost-yhtyeen juhlavuosi: 60 vuotta yhteistä musiikkitaivalta! Populaarimusiikin maailmassa ei ole montakaan 1960-luvulla aloittanutta yhtyettä, joka yhä esiintyy ja levyttää lähes alkuperäisessä kokoonpanossaan. Vuonna 1964 helsinkiläisistä koulupojista perustettu Topmost -yhtye esiintyy vieläkin viiden alkuperäisjäsenen voimin: Gugi Kokljuschkin, Harri Saksala, Eero Lupari, Holle Holopainen ja Kisu Jernström. Kuudes Topmost Poku Tarkkonen menehtyi vuonna 2007, ja hänen tilalleen tuli vuonna 2004 kosketinsoittaja Tommi Lindell.

Topmost oli vuosina 1966–67 Suomen suosituin popyhtye. Bändi teki kuusi singleä ja yhden albumin, kiersi myös Tanskassa ja Ruotsissa sillä menestyksellä, että ruotsalainen iltapäivälehti Expressen äityi kehumaan: Topmost on suurin sensaatio sitten Beatlesin!

Topmostin suosio perustui tuoreimpien pophittien esittämiseen, puhtaaseen stemmalauluun sekä rhythm and blues- ja soulmusiikin hallitsemiseen. Yhtyeen hittejä olivat Merisairaat kasvot, Näen mustaa vain ja Hän sinut jättää. Singlet nousivat listoille ja saavuttivat suuren suosion. Yhtyeen tuorein single on Hold Me vuodelta 2019, ja yhtyeen koko levytetty tuotanto löytyy kokooma-cd:ltä Topmost Years (2012).

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Arkistokuva Topmostista.

Arkistokuva Topmostista.

Yhtyeen jäsenet ovat mukana tärkeinä vaikuttajina suomalaisessa populaarikulttuurielämässä. Gugi levy-yhtiöjohtajana ja laulajana, Harri laulajana ja lakimiehenä, Eero muusikkojen tekijänoikeusaktiivina ja Jussi & Boys -yhtyeen kitaristina, Holle on tunnettu radio- ja tv-persoona, Kisu siirtyi soolouransa jälkeen säveltäjäksi ja tuottajaksi ja Tommi tunnetaan monitoimimiehenä niin bändi- kuin teatterikuvioissakin.

Topmost esiintyy Vuotalossa (Mosaiikkitori 2) lauantaina 3.2. kello 18. Konsertin kesto on 1,5 tuntia sisältäen 15 minuutin väliajan. Ikäsuositus K-18. Klubi-ilta, A-oikeudet. Kahvila Pokkari vastaa tarjoiluista. Alle 18-vuotiaat sisään vain huoltajan tai vanhemman seurassa. Liput 35,50 € / 33,50 € lippu.fi