Yhteisymmärrysviikko käynnistyy Vuosaaressa – Sun kulttuuri on sun isoin flexaus!

Vuosaaressa vietetään yhteisymmärrysviikkoa 1.–7.2. Ymmärrystä voi rakentaa vaikka ylläolevien korttien kysymyksiin vastaamalla.

Vuosaaressa vietetään yhteisymmärrysviikkoa 1.–7.2. Ymmärrystä voi rakentaa vaikka ylläolevien korttien kysymyksiin vastaamalla.

Vuosaaren lähes 40 000 asukkaan kaupunginosa tuo ihmisiä yhteen. Täältä löytyy monenlaisia katsomuksia ja kulttuureja, mikä tekee tästä erityisen hienon paikan elää, asua ja työskennellä. Erityisesti alueen nuoret ovat tuoneet katsomusten ja kulttuurien erilaisuuden esiin rikkautena ja juhlimisen arvoisena aiheena.

Nuoret ovat järjestämässä muun muassa rasismin vastaisen tapahtuman ja eri kulttuurien ruokakokkailuja. Helsingin NNKY:n Queendomin nuoret Rastilassa kertovat, että on hauskaa käydä kaverin luona, kun heillä on niin erilaisia tapoja kuin omassa kotona ja pääsee vaikka maistamaan siellä erilaista ruokaa. Tai kuten Give me a break -ryhmän nuoret sanovat:

– Sun kulttuuri on sun isoin flexaus!

Vuosaaressa juhlitaan YK:n kansainvälistä uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa 1.–7.2.2024. Tällä viikolla halutaan kannustaa ihmisiä erilaisista taustoista keskusteluun ja yhdessäoloon. Tarkoituksena on yhteistyössä edistää rauhaa ja oikeudenmukaisuutta meistä jokaiselle.

– Maailmassa on tällä hetkellä levottomuutta. Tämä on tuonut aikuisille ja osalle nuorista epävarmuutta ja ahdistustakin. Siksi on tärkeää, että meillä Vuosaaressa hommat toimivat ja voimme elää turvassa ja sovussa yhdessä, Puistopolun peruskoulun rehtori Pertti Tossavainen pohtii.

Vuonna 2024 yhteisymmärrysviikon teemana on Enemmän kuin rinnakkaiseloa.

– Kun ajattelen Vuosaarta, niin ei minulle tule mieleen erilaisuus, vaan lämpö, välittäminen ja meidän ihmisten välinen ystävyys, Kaisa Kivelä, Vuosaaren nuorisotyöyksikön päällikkö kertoo.

Vuosaaren yhteisymmärrysviikon taustalla toimii Vuosaaren lasten ja nuorten verkosto: moniammatillinen joukko lasten ja nuorten parissa toimivia ammattilaisia, joiden yhteisenä tavoitteena on lisätä alueen nuorten hyvinvointia ja parantaa heidän palveluitaan. Toimijaverkostoon kuuluvat muun muassa Vuosaaren nuorisotyöyksikkö, seurakunta, koulut, kulttuuripalvelut ja eri järjestöt.

Verkosto haastaa kaikki mukaan pohtimaan, miten rakentaa rauhaa ja ymmärrystä ympärilleen. Apuna voi käyttää esimerkiksi kuvassa näkyviä kysymyksiä. Kortit on saatu lahjaksi järjestöltä, joka työskentelee Belfastissa, kahtia jakautuneessa kaupungissa. Siellä nuori joutuu edelleen pohtimaan, voiko hän hakea työpaikkaa toiselta puolelta kaupunkia tai hyväksyykö suku hänen seurustelukumppaninsa.