Anna Kukova eteni Metsävisan finaaliin 20 000 karsijan joukosta

Aurinkolahtelainen Anna Kukova Metsävisan finaalin jälkeen perjantaina 24.5. Metsävisan diplomin kanssa. Kuva: Anna Kukovan kotialbumi

Aurinkolahtelainen Anna Kukova Metsävisan finaalin jälkeen perjantaina 24.5. Metsävisan diplomin kanssa. Kuva: Anna Kukovan kotialbumi

Puistopolun peruskoulussa viimeistä lukuvuottaan käynyt 9.-luokkalainen Anna Kukova selviytyi kansallisen Metsävisan finaaliin yhdessä 49 muun suomalaisen yläkoululaisen kanssa. Visan koulutason alkukilpailu käytiin helmikuun 2024 alussa ja finaali toukokuun lopussa. Finaaliin ei ollut helppoa päästä, sillä 43:tta kertaa järjestetyn Metsävisan alkukilpailuun osallistui 20 000 yläkoululaista yli 330 suomalaisesta koulusta.

– Metsävisan finaaliin pääseminen oli suuri yllätys. Aluksi en edes käsittänyt, mitä finaaliin pääseminen käytännössä tarkoittaa. Ilon ja ylpeyden lisäksi tunsin myös paljon vastuuta, aurinkolahtelainen Anna Kukova muistelee.

Finaali Solvallassa

23.–24.5. pääkaupunkiseudulla järjestetyssä finaalissa pidettiin torstaina 23.5. metsätietokilpailu Espoon Solvallan metsissä. Tehtävissä testattiin esimerkiksi kisaajien kasvien tunnistamista sekä tietoutta jokaisenoikeuksista.

– Vaikeinta finaalissa oli vastata kysymyksiin lyhyessä ajassa. Kysymykset olivat monivalintoja, mutta painostava aika ei jättänyt tilaa miettimiselle, kertoo Kukova, joka pitää mieliaineinaan koulussa suomen kieltä, kirjallisuutta sekä historiaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Metsävisan finalisteja Solvallassa metsässä tehtävärastilla. Kuva: Vilma Issakainen

Metsävisan finalisteja Solvallassa metsässä tehtävärastilla. Kuva: Vilma Issakainen

Finalistit yöpyivät Solvallan urheiluopistolla, joten he ehtivät tutustua myös muualta Suomesta tulleisiin nuoriin. Kukovan mukaan oli helppoa tutustua erilaisiin ihmisiin sekä ystävystyä heidän kanssaan. Vapaa-ajallaan lukemista, lenkkeilyä ja vaeltamista harrastava Kukova viihtyy Vuosaaren monipuolisessa luonnossa.

– Suosikkipaikkojani Vuosaaressa ovat Vuosaaren metsät: Uutela, Mustavuori, Kallahti. Jokainen Vuosaaren metsä on ainutlaatuinen, mutta jokaisessa pystyy silti olemaan rauhassa omien ajatuksien parissa, Kukova toteaa.

Seuraavaksi lukioon

Anna Kukova jatkaa peruskoulun jälkeen lukioon ja sen jälkeen tavoitteena ovat lääketieteen opinnot. Metsävisan finaalissa Kukova ei sijoittunut neljän parhaan joukkoon, mutta diplomin lisäksi kisasta tarttui mukaan paljon muutakin.

– Metsävisa oli mahtava kokemus. Oli suuri ilo ja kunnia edustaa meidän koulua ja Vuosaarta niin laajassa kilpailussa. Metsävisa on tosi kiva ja hyvin järjestetty kilpailu, jossa samanhenkiset ihmiset pystyvät kilpailun lisäksi tutustumaan toisiinsa ja viettämään unohtumatonta aikaa yhdessä, Kukova iloitsee.

Metsävisa on Suomen Metsäyhdistyksen ja Biologian ja maantieteen opettajien liiton järjestämä valtakunnallinen metsätietokilpailu 7.–9.-luokkalaisille. Kilpailua rahoittaa Suomen Metsäsäätiö. Jo 1980-luvulta lähtien vuosittain järjestettyyn kilpailuun on osallistunut yhteensä yli 1,1 miljoonaa koululaista.

Haastattelu: Antti Honkanen