Vuosaaren satamassa harjoiteltiin droonilla ensiavun kuljettamista merihätään joutuneelle

Kuva: Vesa Laitinen / Forum Virium Helsinki

Drooni kuljettaa pelastuspatukkaa, taustalla näkyy Vuosaaren satama-aluetta. Kuva: Vesa Laitinen / Forum Virium Helsinki

Vuosaaren satamassa kokeiltiin tiistaina 27.8., voisiko drooni eli miehittämätön ilma-alus kuljettaa merihätään joutuneelle pelastuspatukan eli vesikosketuksessa aukeavan kellukkeen. Drooneja käytetään jo onnettomuuspaikkojen kartoittamiseen ja pulaan joutuneiden etsimiseen, joten kellukkeen kuljetus olisi luonteva lisätehtävä.

Kokeilun aikana, tuulisena aamuna, pelastuslaitoksen henkilö hyppäsi veteen ja drooni lensi hänelle pelastuspatukan noin 500 metrin päästä. Ideana on, että drooni ehtii paikalle usein nopeammin kuin ihmispelastajat.

– Droonit ovat toimiva lisä pelastustyöhön. Niiden avulla avuntarvitsija voidaan monissa tilanteissa paikantaa nopeasti, palomestari Petri Korhonen sanoo.

Helsingin pelastuslaitos sai kokeiluun käytetyt pelastuspatukat, jotta he voivat testailla niiden lennättämistä myös omilla drooneillaan.

Harjoituksen kohdehenkilö pelastautui heittopatukan avulla. Kuva: Vesa Laitinen / Forum Virium Helsinki

Harjoituksen kohdehenkilö pelastautui droonin pudottaman kellukkeen avulla. Kuva: Vesa Laitinen / Forum Virium Helsinki

– Tässä testattiin paitsi droonin lastin tiputtamista, myös lentämistä haastavassa ympäristössä satama-alueella turvallisesti, kertoo kokeilun teknologisesta toteutuksesta vastanneen VTT:n johtava tutkija Timo Lind.

Droonikokeilut ovat tärkeitä, koska ne antavat kaupungille ideoita ja tietoa, miten drooneja voisi käyttää vastuullisesti ja mihin kaikkeen teknologia sopii. Kuljettaminen ja lastin tiputtaminen on yksi monista käyttömahdollisuuksista.

Tämä pilotti oli osa Euroopan unionin rahoittamaa kansainvälistä CITYAM-hanketta, jossa tuetaan kaupunkeja droonien käyttöönotossa ja kokeillaan erilaisia tehtäviä, joihin miehittämättömiä ilma-aluksia voisi käyttää. Tukholmassa drooneja on kokeiltu hanhien häätämiseen uimarannoilta ja Hampurissa sataman kunnostustarpeiden kartoittamiseen.

Kokeilua ja CITYAM-hanketta koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki. Kokeilu toteutettiin yhteistyössä VTT:nHelsingin sataman ja Helsingin pelastuslaitoksen kanssa.