Helsingin kaupungin järjestämä arkkitehtuurikilpailu uudesta Meri-Rastilan monitoimitalosta on ratkennut. Kilpailulutulokset julkistettiin perjantaina 29.11. Kulttuuritila Merirastin tiloissa järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa. Voittajaksi nousi Arkkitehtitoimisto Opus Oy:n ehdotus ”Käsi kädessä”. Ehdotuksen pohjalta Meri-Rastilaan syntyy vanhaa ja uutta yhdistelevä rakennuskokonaisuus, jonka ulkoasussa on viitteitä japanilaiseen puuarkkitehtuuriin ja 1920-luvun pohjoismaiseen klassismiin.
Palkintotuomariston puheenjohtajana toiminut apulaispormestari Anni Sinnemäki totesi kilpailun olleen kiinnostava ja innostava.
– Tuomaristo on iloinen siitä, että kilpailussa löytyi ratkaisu, jossa vanhaa vaalitaan uuden rinnalla. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten kaupunkiuudistuksen avulla parannetaan nykyisten asukkaiden palveluita – ja toisaalta luodaan mahdollisuuksia uusille asukkaille löytää Meri-Rastila omaksi kodikseen, tuomariston puheenjohtaja, apulaispormestari Anni Sinnemäki sanoi.
Kappeli ja koulu säilyvät, päiväkoti ja nuorisotalo puretaan
Kilpailun voittaneessa suunnitelmassa on ehdotettu, että purku-uhan alla ollut Merirasti-kappeli kunnostetaan nuorisotilaksi, ja että sitä laajennetaan Haruspuiston suuntaan. Myös nykyinen kaksikerroksinen kouluosa on tarkoitus säilyttää. Päiväkoti ja nuorisotalo puretaan, ja niiden paikalle rakennetaan uusia tiloja.
Koska Meri-Rastilassa asuu tulevaisuudessa enemmän ihmisiä, uudesta monitoimitalosta suunnitellaan nykyistä suurempaa ja monipuolisempaa keskusta. Koulun, päiväkodin ja nuorisotalon lisäksi kokonaisuuteen tulee tiloja leikkipuistolle, asukkaiden iltakäytölle ja kotihoidon henkilökunnalle.
Voittaneen ehdotuksen arkkitehdit ovat Matias Kotilainen, Tuomas Martinsaari ja Paul Thynell Arkkitehtitoimisto Opus Oy:stä. Pihasuunnitteluun on osallistunut myös LOCI maisema-arkkitehdit Oy.
”Selkeä ja sopusuhtainen”
Kilpailun voittanut ehdotus ”Käsi kädessä” saa tuomaristolta kiitosta selkeästä ja sopusuhtaisesta arkkitehtuurista. Erilaiset tilaryhmät on sijoitettu loogisesti ja sisälle tulee runsaasti luonnonvaloa. Liikkuminen ja lasten valvominen on helppoa, koska pihan muoto on selkeä.
Myös teknisiltä ratkaisuiltaan ehdotus on positiivisella tavalla yksinkertainen, mikä helpottaa rakentamista. Puurakenteet pienentävät rakentamisen hiilijalanjälkeä.
– Merkittävä osa korttelitalon nykyisistä rakennuksista säästetään, ja niihin yhdistetään tämän päivän laadukasta arkkitehtuuria. Uudet osat erottuvat vanhoista materiaalien, värien ja muotojen avulla. Lopputuloksena on uusi, kaunis julkisivu Meri-Rastilan torille, tuomaristo perusteli.
”Tilaa myös jatkosuunnittelulle”
”Käsi kädessä” jättää myös tilaa jatkosuunnittelulle. Tuomariston mielestä muun muassa kappelin uudisosan arkkitehtuuria pitää vielä kehittää. Myös sisätilat, leikkipuistotilojen sijoittelu ja huoltoyhteydet vaativat tarkempaa suunnittelua ennen kuin rakentaminen voi alkaa, todetaan tuomariston lausunnossa.
Meri-Rastilan monitoimitalon arkkitehtuurikilpailussa saatiin yhteensä peräti 70 ehdotusta. Jatkojalostukseen ehdotuksista pääsi viisi. Voittanut ehdotus palkittiin 40 000 eurolla, kakkonen 30000 eurolla ja kolmas 20 000 eurolla. Kaksi ehdotusta lunastettiin ja yksi sai kunniamaininnan.
Voittajaehdotuksen työstäminen alkaa nyt ja monitoimitalon rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2026.
Ehdotukset nähtävänä Merirastissa
Kilpailun finalistiehdotukset ovat esillä Kulttuuritila Merirastissa (os. Jaluspolku 3). 8.12. Kulttuuritila on avoinna keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin kello 13–17 ja sunnuntaisin kello 12–16.