
Varaa kotiin puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita veden kuljetukseen ja säilytykseen. Kuva: Vesilaitosyhdistys
Vaikka HSY huolehtii pääkaupunkiseudun vesihuollon toimivuudesta vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä erittäin toimintavarmasti, voi vedenjakelu ajoittain häiriintyä äkillisesti. Pääkaupunkiseudulla tapahtuu vuosittain noin 300 äkillistä putkirikkoa. Ne tapahtuvat yllättäen ja voivat vaikuttaa laajasti vedenjakeluun sekä näkyä tulvimisena kaduilla ja pahimmillaan jopa kiinteistöillä asti.
Nykyisen vesijohto- ja viemäriverkon kokonaispituus pääkaupunkiseudulla on noin 6 300 kilometriä. Ikääntyvästä putkistosta johtuvien putkirikkojen määrän kasvu on todennäköistä, ja saneeraukset ovat jatkossakin kriittisessä roolissa.
Vinkit vesikatkoon varautumiseksi
Pidä jääkaapissa kannullinen vettä päivittäisen juomatarpeesi täyttämiseksi. Näin sinulla on aina raikasta juotavaa etkä jää lyhyen katkon yllättäessä ilman juomavettä.
Varmista, että kotoasi löytyy puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita, joita voit käyttää veden kuljetukseen vedenjakelupisteeltä ja veden säilytykseen.
Varaa kotiisi lisäksi pullovettä.
Lisätietoa varautumisesta saat 72tuntia.fi–sivustolta ja 112-sovelluksesta.
Näin saat tietoa HSY:n ajastetuista vesikatkoista ja putkirikoista
HSY joutuu toisinaan katkaisemaan vedenjakelun huoltaakseen vesihuoltoverkostoa. Näitä ajastettuja vesikatkoja tapahtuu pääkaupunkiseudulla vuosittain noin 500. Ajastetuista vesikatkoista HSY ilmoittaa etukäteen asukkaille tekstiviestillä ja kiinteistöihin jaettavilla paperitiedotteilla. Tiedotteet julkaistaan myös nettisivulla: hsy.fi/vesikatkot Sivulta löytyy myös kartta vesikatkon vaikutusalueesta.
Ajastetuista vesikatkoista saavat automaattisen tekstiviestin pääkaupunkiseudun yli 16-vuotiaat asukkaat, joiden puhelinnumero ja osoite ovat julkisia. Jos et ole varma tietojesi julkisuudesta, voit tilata tekstiviestin osoitteessa hsy.fi/tekstiviesti
HSY tiedottaa äkillisistä putkirikoista vikapäivystysnumerossa ja nettisivuilla. Äkillisistä putkirikoista tiedottamista kehitetään koko ajan. Esimerkiksi tekstiviestitiedottamisen laajentaminen ja häiriön vaikutusalueen ilmoittaminen karttatietona HSY:n nettisivuilla ovat parhaillaan valmisteilla. Jos häiriö on laaja tai tarvitaan tarkempaa ohjeistusta asukkaille, otetaan häiriössä käyttöön myös muita kanavia, kuten mediatiedotteet ja sosiaalinen media tai paperitiedotteet kiinteistöille. Häiriön laajuus ja kesto määrittävät käytettävät tiedotuskanavat.